Paterji Testi Nedir?
Paterji Testi Nedir?
Paterji testi, behçet hastalığı tanısında kullanılan testlerden biridir. Tek başına behçet tanısı koydurmaz çünkü birçok farklı hastalıkta da pozitif çıkabilir. Behçet hastalığının minör tanı kriterlerinden biridir.
Behçet testinde pozitif çıktığında hastalığın aktif olduğunu da gösterir. Test sırasında genelde künt bir iğne ucu ile intradermal yani deri içine delme işlemi yapılır. 24-48 saat sonra, enjeksiyon yapılan bölgede papül, püstül olarak bilinen kabarıklık olması durumunda paterji testi pozitif kabul edilir.
Test sıklıkla ön kolun iç kısmında bulunan kılsız bir alanda yapılır. Bu bölgeye enjeksiyon yapılması hem daha kolay hem de daha az acılıdır. Her iki kola, üç adet giriş açılarak bu bölge silinmeyen kalem ile işaretlenir.
Paterji testi öncesinde NSAİİ olarak bilinen arveles, majezik, apranax gibi ağrı kesiciler, kolşisin ve steroid kullanılmamalıdır. Eğer kullanıldıysa mümkünse 1 hafta sonra test yapılır. Tamamen gerekli olmasa da test okunana kadar 1-2 gün işaretleme yapılan bölgeye su değdirilmemesi daha doğrudur.
Irklara göre test sonuçları farklılık gösterebilir. Japonya, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde paterji testi pozitiflik oranları % 50-88 civarındayken, ABD ve İngiltere gibi ülkelerde bu oran % 20’nin altına düşer. Bu nedenle pozitifliğin düşük olduğu ülkelerde behçet hastalığı tanısı koydurma oranı da daha azdır.
Behçet hastalığı dışında paterji testinin pozitif olduğu bazı hastalıklar şunlardır:
- Piyoderma gangrenozum
- Sweet sendromu
- Eritema elevatum diunitum
- Rekürren aftöz stomatit
- Eozinofilik püstüler folikülit
- Spondiloartropatiler
Daha nadir olarak normal sağlıklı insanlarda da paterji testi pozitif olabilir.