Püstül Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Püstül Nedir? Püstül Nedir Tıp?
Püstül, irin veya iltihap adı verilen sarımsı bir sıvıyla dolu, şişkin, genelde kızarık şişliklerdir. Özellikle sivilcenin bir türü olarak bilinir. Halk arasında iltihaplı sivilce gibi isimlerle de anılır. Ancak püstül birçok cilt hastalığında ortaya çıkabilir.
Püstül şeklinde döküntülerin oluşma sebebi, bağışıklık sistemindeki ölü akyuvarlar ve onların ortaya çıkardığı sıvılardır. Püstüller, sebep olan hastalığa bağlı olarak vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir.
Bazı durumlarda püstüle, kızarıklık, ağrı, kaşıntı, sıcaklık artışı gibi belirtiler de eşlik edebilir. Bu belirtilerin birlikte olması genelde bir enfeksiyon belirtecidir.
- Akne: Toplumda püstülün en sık sebebi sivilcedir. Aknenin papüler, kistik, nodüler gibi birçok farklı çeşidi bulunur. (Sivilce çeşitleri nelerdir?)
- Sedef hastalığı: En sık görülen sedef hastalığı türünde kırmızı zemin üzerinde, beyaz kepekler görünür. Ancak püstüler sedef hastalığı denilen çeşit de püstüller ön plandadır. Genelde tetikleyen bir stres, ilaç, kimyasal madde, enfeksiyon gibi durumlar bulunur.
- Rozasea: Gül hastalığı olarak da bilinen rozasea’da yüzde püstüller görülebilir.
- Suçiçeği: Suçiçeği özellikle aşısız çocuklarda görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın bir evresinde püstüller görülebilir.
- Kıl kökü iltihabı: Folikülit olarak da bilinen kıl kökü iltihabı, toplumda sık görülen püstül nedenlerinden biridir.
Püstüllerin tedavisinde, altta yatan hastalık belirlenmelidir. Birkaç günde azalmayan lezyonlarda doktora başvurulup nedeni araştırılabilir. Sebebe bağlı olarak kullanılabilecek tedavilerden bazıları şunlardır:
- Antibiyotik krem, losyon veya jel
- Antibiyotik tabletler
- Mantar kremleri, hapı veya şampuanı
- Kortizonlu krem
- Dapson içeren jeller
- Nemlendiriciler