cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Kozmetik

HİFU Nedir? (Ameliyatsız Yüz ve Cilt Gençleştirme Tedavisi)

  • Ağustos 31, 2024
  • 3 dakika okuma süresi
HİFU Nedir? (Ameliyatsız Yüz ve Cilt Gençleştirme Tedavisi)

Hifu Nedir?

Hifu tedavisinin açılımı “Yüksek Yoğunluklu Odaklanmış Ultrason” dur. Dermatolojik estetik tıpta yüz gençleştirme ve cilt dokusunun sıkılaşması için kullanılır. Hifu tedavisinin en önemli ve avantajlı noktası invaziv olmaması yani cerrahi bir işlem gerektirmemesidir.

İşlem sırasında cihaz ile birlikte cilt altına ultrason dalgaları gönderilir. Bu dalgalar deri katmanlarını ısıtır ve kolajen üretimini tetikler. Böylelikle kolajenin arttığı cilt dokusu daha sıkı ve genç görünür. Kolajen vücut tarafından doğal yollarla üretilen bir proteindir. Cilde sıkılık verir. Yaş arttıkça kolajen azaldığı için ciltte sarkmalar başlar.

Tedavinin diğer bir avantajı da herhangi bir iyileşme süresine ihtiyaç olmamasıdır. İşlem yapıldıktan sonra aynı anda günlük hayata dönülebilir. İşlem sırasında ağrı da hissedilmez. Bu nedenle anestezi uygulanmaz.

HIFU tedavisi, cilt sarkmasının azaltılması, ince çizgi ve kırışıkların görünümünün azaltılması için kullanılır. Yüz dışında, boyun, yanak, kaş çevresi gibi bölgelere de uygulanabilir. Çene hattının daha keskin olmasına da katkı sağlayarak daha genç bir yüz görünümü sağlar.

Hifu tedavisi cildin çok fazla sarktığı 50-60 yaşından sonra ciddi bir iyileşme sağlayamayabilir. Çünkü bu denemde ciltteki kolajen aşırı azalmış ve ciltte ciddi bir sarkma oluşmuştur. Cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir. HIFU en sık 30-40 yaş arasındaki kişilerde etkilidir. Ancak ileri yaşlarda uygulanmasında da herhangi bir problem yoktur.

HIFU daha nadir olarak karın çevresi, uyluklar ve kalçalarda oluşan cilt sarkmalarının tedavisinde de kullanılır. Bu bölgede de popo kaldırma gibi etkiler cerrahi yapılmadan elde edilebilir. Diz ve kollardaki cilt kırışıklarının tedavisinde de kullanılır.

HIFU tek seanslık olarak uygulanır. 3-6 ay civarında kolajen üretimini gözle görülür bir biçimde arttırmaya başlar. Etkisi de ortalama 1-1.5 yıl sürer.

HIFU Yan Etkileri Nelerdir?

HIFU tedavisinin çok fazla ve ciddi bir yan etkisi yoktur. Ancak minimal miktarda aşağıdaki yan etkiler oluşabilir:

  • İşlem ağrısızdır. Ancak bazı kişilerde ultrason dalgası gönderilirken ciltte ağrı benzeri yanma, batma, sıcaklık artışı olabilir. Bu normal bir durumdur. İşlem bittiği anda bu hisler kaybolur. Hafif bir ağrı devam etmesi durumunda da ağrı kesiciler ile kontrol altına alınır.
  • Cildi kızarmaya eğilimli olan kişilerde, işlem sonrası birkaç saat süren kızarıklık oluşabilir. Özellikle gül hastalığı olan kişilerde bu durum daha sık görülür.
  • Normalde HIFU sonrası ödem olmaz. Ancak ciltte hassasiyeti olan kişilerde birkaç gün süren hafif şişlik görülebilir. Bu şişlik yatıştırıcı bakım kremleri ile kolaylıkla kontrol altına alınır.

HIFU Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

HIFU tedavisi sonrası yapılması gereken fazla bir şey yoktur. Güneş kreminin düzenli olarak kullanılması, cildi travma altında bırakmamak için kaşıma, sürtme gibi hareketlerden kaçınılması ve ilk 3 gün cildi tahriş edecek soyucu kremlerden uzak kalınması yeterlidir.

HIFU sonrası yüz yıkanabilir. Ancak ilk 2-3 saat cildi tamamen kendi haline bırakmak ve ellememek daha doğru olacaktır. Ayrıca yüz sadece ılık su ile yıkanmalı, temizleyici jeller mümkünse ilk gün kullanılmamalıdır.

HIFU sonrası botoks yaptırılabilir. Ancak ilk 24 saat içinde başka bir işlem yapılması önerilmez. Ortalama 1 hafta sonra ise güvenle botoks işlemi yaptırılabilir.

HIFU, kalp pili olanlara, hamile olanlara ve uygulanacak bölgede aktif enfeksiyon, akne ve açık yarası olanlara yapılamaz.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir