İmuran Ne İçin Kullanılır? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?
İmuran Nedir, Ne İçin Kullanılır?
İmuran etken maddesi “Azatioprin” olan birçok farklı hastalık ve bölümde kullanılabilen bir ilaçtır. Dermatoloji, romatoloji, dahiliye gibi birçok bölümde kullanılabilir. İmuran “immünsupresan” olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir. İmmunsupresan ilaçlar, anormal çalışan bağışıklık sistemini baskılayarak hastalığı düzeltirler. İmuranın en sık kullanıldığı hastalıklar şunlardır:
- Romatoid artrit
- Crohn hastalığı
- Ülseratif Kolit
- Vaskülit olarak bilinen damar iltihapları
- Pemfigus vulgaris
- Büllöz pemfigoid
- Behçet hastalığı
- Dermatomiyozit
- Sistemik lupus eritematozus
- Otoimmün hemolitik anemi
Yukarıdaki hastalıklar dışında organ nakli sonrası, organın reddedilmesini engellemek amacıyla ve atopik dermatitte de daha nadir olarak kullanılabilir.
İmuran tedavisine başlamadan önce karaciğer, böbrek gibi değerler test edilir ve belli aralıklarla kan kontrolleri yapılması gerekir. İlacı aldıktan genelde 1 ay içinde etkiler görülmeye başlansa da tam etki görülmesi 3 ayı bulabilir.
İlacın dozu hastalığa göre değişiklik gösterebilir. Doktor tarafından belirlenen doz kullanılmalıdır. Genelde günde 2 veya 3 tablet şeklinde kullanılır. Tabletler bol su ile yutularak içilir. Çiğnenmemelidir.
Aç veya tok alınması arasında belirgin bir fark yoktur. Ancak ilk dozlarda mide bulantısı görüldüğünde tok karna alınması durumunda bulantı azalabilir. Ayrıca süt ve süt ürünleri ile birlikte içilmemelidir. Araya en az 2 saat koyulmalıdır.
İmuran Yan Etkileri Nelerdir?
İmuranın en sık görülen yan etkisi mide bulantısıdır. Bulantı ilacın tok karna alınması ve zamanla bünyenin alışması ile genelde geriler. Bunun haricinde görülebilecek diğer yan etkilerden bazıları şunlardır:
- Kanda bulunan akyuvarların sayısının azalması (Lökopeni)
- Kandaki pıhtılaşma hücreleri olan trombositlerin azalması (Trombositopeni)
- Anemi
- Safra yolu tıkanıklığı
- Pankreas iltihaplanması
- Yaygın deri döküntüleri
- Saç dökülmesi
- Mantar, bakteri veya virüs enfeksiyonları
Yukarıdaki yan etkiler oldukça nadir görülür. Ancak ilacı kullanırken yapılan düzenli kontrollerde doktor tarafından sorgulanır. Ayrıca bu durumlardan biri görüldüğünde hemen doktora başvurulmalıdır.