cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Kozmetik

BBL Lazer Nedir? BBL Lazer Ne İşe Yarar?

  • Eylül 9, 2024
  • 3 dakika okuma süresi
BBL Lazer Nedir? BBL Lazer Ne İşe Yarar?

BBL Lazer Nedir?

BBL lazer’in açılımı “Broad Band Light” yani “Geniş bant ışık tedavisi”dir. BBL lazer tedavisi sırasında “darbeli yoğun ışık” dalgaları cilt üzerine yönlendirilir. Bu ışık dalgaları cilt üzerinde damarlar, cilt tabakaları ve pigment hücrelerine bir miktar zarar verir. Daha sonra parçalanan bu maddelerden cilt için gerekli olanlar yeniden daha düzgün bir şekilde üretilirken, zararlı olan maddeler de yok edilir.

BBL lazer tedavisi olarak bilinse de aslında bir lazer sistemi değildir. Lazer tedavileri ısı enerjisini kullanarak tedavi sağlar. Ancak BBL’de kullanılan yoğunlaştırılmış ışıktır.

BBL lazer’de farklı dalga boyları için farklı başlıklar kullanılabilir. IPL olarak bilinen tedavi yöntemi de aslında BBL ile çok küçük farklar olsa da aynı yöntemdir.

BBL lazer hastalığın türü ve hastanın özelliklerine göre farklılık gösterse de genelde 3-4 hafta aralıklarla 3-4 kez uygulanır. Ancak bu süre dermatolog tarafından kişiye özel olarak belirlenmelidir.

BBL Lazer Ne İşe Yarar?

BBL lazer çok farklı dermatolojik hastalığın tedavisinde kullanılabilen, nispeten yeni bir tedavi yöntemidir.

Cilt leke tedavisi: Cilt üzerinde lekeye neden olan melanin adı verilen pigmenttir. Melanin birçok farklı hastalıkta ve durumda artabilir. En sık nedeni güneş hasarına bağlı oluşan güneş lekeleridir. Ayrıca melazma, akne lekesi gibi başka nedenler de olabilir. BBL lazer, odaklanmış ışık tedavisi ile melanini parçalar ve cilt tonu eşitsizliklerini giderir.

Cilt kızarıklığı-Damarlanma artışı: Özellikle rozasea denilen gül hastalığında ciltte kızarıklık atakları oluşur. Bu ataklar zamanla kalıcı hale gelebilir. Bir sonraki aşamada da kılcal damarlarda çatlamalar ve belirginleşmeler görülür. BBL lazer, gül hastalığı veya diğer nedenlerden bazıları ile oluşan cilt kızarıklığında kullanılabilir.

bbl lazer nedir

Cilt gençleştirme: Yaşlandıkça ciltteki kolajen miktarı azalır. Buna bağlı olarak kırışıklıklar ve sarkmalar oluşur. BBL lazer, anormal oluşan kolajenleri parçalar. Yeni oluşan kolajenlerin sayısı ve kalitesi artar. Böylelikle ciltte gençleştirme etkisi görülür.

Aktif sivilce ve sivilce izleri: BBL lazer, aktif oluşan ve ilaç tedavilerini kullanamayan kişilerde etkili bir seçenektir. Ayrıca sivilce sonrası oluşan kızarıklık ve lekelerin tedavisinde de kullanılır. (Sivilce kızarıklığı nasıl geçer?)

BBL lazerin birçok kullanım alanı hakkında güncel, güvenilir, tıbbi makale ve çalışmaları aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39386001

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31801404

https://www.researchgate.net/publication/322225879_Modified_3-Step_Broadband_Light_Treatment_for_Inflammatory_Acne_Vulgaris_and_Post-Acne_Erythema_in_Asian_Patients_3-STEP_BBL_Treatment

BBL Lazer Hakkında Sık Sorulan Sorular

BBL lazerin seans sayısı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak en sık olarak 3 haftada bir toplamda 3-4 seans uygulanır.

BBL lazerde kullanılan ışık enerjisidir. Bu nedenle dolguyu eritme gibi bir etkisi yoktur.

BBL lazer, klasik lazerlerden farklı olarak her mevsim uygulanabilir.

BBL lazer ağrılı bir tedavi değildir. Ancak cildi hassas olan kişilerde hafif yanma, batma hissedilebilir. Bu his tedavi sonrası hızlıca kaybolur. Ancak 1-2 gün gibi süre devam eden durumlarda doktorun verdiği antihistaminik gibi ilaçlar kullanılabilir.

 

BBL lazer hem aktif sivilcelerin hem de sivilce lekelerinin tedavisinde kullanılabilir.

BBL lazer diğer lazer sistemlerine göre en az riski olan tedavilerden biridir. Nd-yag, alexandrite, pulse-dye  gibi birçok lazer ısı enerjisi ile çalışırken BBL ışık enerjisiyle çalışır.

BBL lazer sonrası leke riski oldukça azdır. Işık enerjisi cilt üzerinde belli oranda yayıldığında melanin pigmentini uyararak leke bırakma riski azalır. Ancak işlem sonrası kesinlikle düzenli güneş kremi kullanılmalıdır.

Lazerin kalıcılığı hangi neden için yapıldığına göre değişir. Ancak genel olarak lazer tedavilerinde 3-4 haftalık aralarla 3-4 seanslık bir başlangıç tedavisi yapılır. Daha sonra bu etkinin korunması için 6 ay-1 yılda bir hatırlatma tedavileri uygulanır.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir