cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Soru-Cevap

Sivilce Kızarıklığı Nasıl Geçer?

  • Ekim 30, 2023
  • 4 dakika okuma süresi
Sivilce Kızarıklığı Nasıl Geçer?

Sivilce Kızarıklığı Neden Oluşur?

Cilt herhangi bir yaralanma sonrasında, inflamasyon adı verilen, vücudun doğal bir tepkisi oluşur. Bu tepki, ciltte kızarıklık, leke veya skar (yara izi) oluşumuna neden olur.

Sivilce sonrası da, vücudun tepkisi olarak o bölgede “postenflamatuar eritem” adı verilen sivilce kızarıklığı oluşur. Bu kızarıklık zaman içerisinde azalma eğiliminde olsa da bazen aylar boyunca sürebilir.

Sivilce oluşan bölgedeki cilt, yara iyileşmesinin doğal bir süreci olarak incelir. Bu incelme nedeniyle de altta yer alan damarlar daha da belirginleşir. Bu da kızarık bir görüntüye neden olur.

Sivilce sonrası kalan leke “postenflamatuar hiperpigmentasyon” olarak bilinir ve daha kalıcı ve farklı bir durumdur. (Sivilce izleri nasıl geçer?)

Bazen de genelde şiddetli sivilcelerden sonra skar adı verilen yara izleri kalır. En sık görüleni de “atrofik skar” olarak bilinen çökük boşluklar olarak görünür. Sivilce kızarıklığı olan bölgelerin üstünde bu tarz çöküklüklerin kalma riski daha fazladır.

Sivilce Kızarıklığı Nasıl Geçer?

Sivilce kızarıklığının tedavisinde ilk öncelikle, sivilcenin çıkışı engellenmelidir. Bu nedenle doktora başvurulup uygun tedavi alınmalıdır. Ayrıca sivilceler kesinlikle sıkılmamalı ve oynanmamalıdır. Çünkü cildin daha fazla tahriş olması, kızarıklığın daha fazla ve kalıcı olmasına neden olur.

Yapılacak tüm tedavilere ek olarak güneş kremi kullanımı oldukça önemlidir. Güneş ışınların cilde korunmasız bir şekilde ulaşması, kızarıklıkların derinleşmesine ve kalıcı leke haline gelmesine neden olabilir. (Güneş kremi nasıl kullanılmalıdır?)

Sivilce kızarıklığı nasıl gider sorusunun cevabı için okumaya devam edebilirsiniz.

C Vitamini, Niasinamid ve Treneksamik Asit

C vitamini, niasinamid ve treneksamik asit içeren ürünler, sivilce izini azaltmada etkili olabilmektedir. Kızarıklığın yanında izler için de kullanılabilir. Ancak yüze sürülerek kullanılan tedavilerin başarılı olma şansı, lazer tedavisi gibi seçeneklere göre daha az ve daha uzun sürelidir. (Niasinamid ne işe yarar, nasıl kullanılır?)

Dermabrazyon

Mikroiğneleme veya mikrodermabrazyon yönteminde, cildi delmek için küçük iğneler kullanılır. Bu kontrollü hasar sonrası kolajen üretimi uyarılır. Yeni üretilen cilt ürünleri de var olan sivilce kızarıklığını azaltır. Ancak bu süre 1 yıl kadar uzun olabilmektedir.

Lazer Tedavisi

Sivilce kızarıklığı tedavisinde en etkili ve en hızlı olan yöntem lazer tedavileridir. Birçok farklı çeşit lazer bulunur. Bunlardan uygun olan doktor tarafından hasta için seçilir.

Vasküler lazerler: Vasküler lazerler, sivilce kızarıklığı için en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Bu tür lazerler, cilt altındaki damarları hedef alır. Bu nedenle kızarıklığın sebebi ortadan kaldırılarak etkili bir tedavi seçeneği sunar.

Pulsed dye lazer ve Nd:YAG lazer, vasküler lazerler içerisinde en sık kullanılanlardır. Bunlar 542 ve 577 nm’de en yüksek seviyeye varan, kandaki hemoglobini hedef alan lazerlerdir. Sivilce izini geçirmesinin yanı sıra, kolajen üretimini arttırarak skar tedavisinde de etkili olabilmektedirler.

Tedaviye yanıt genelde ayda bir yapılan seanslarla 3-4 tekrar sonrasında ortaya çıkar. Nd:YAG lazer, pulsed dye lazere göre koyu cilt tipi olan kişilerde daha güvenlidir.

lazer tedavisi sonrası sivilce kızarıklığının azalması

Yoğun darbeli ışık tedavisi (IPL): IPL tedavisinde farklı ışık dalga boylarının ayarlanmasın sağlayan filtreler kullanılır. Bu filtreler sayesinde sivilce izi, lekesi, epilasyon, cilt gençleştirme gibi birçok durumda tercih edilebilir. Sivilce kızarıklığı tedavisinde genelde 560-650 nm aralığındaki ışığı izole eden filtreler kullanılır. Diğer bazı lazer türleri ile de doktor kontrolünde kullanılabilir.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir