cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Kozmetik Soru-Cevap

Sivilce İzi Nasıl Geçer?

  • Eylül 13, 2023
  • 6 dakika okuma süresi
Sivilce İzi Nasıl Geçer?

Sivilce izleri, özellikle şiddetli kistik ve nodüler aknesi olan kişilerde ortaya çıkar. Sivilceler geçtikten sonra ciltte kızarık, mor izleri bırakır.

Sivilcenin iz bırakmasının en büyük nedeni akne sorununun şiddetli olması olsa da yapısal olarak küçük sivilceler de yüz gibi hassas bölgelerde iz bırakabilir.

Sivilce izleri tedavisinde birçok farklı yöntem kullanılabilse de kendiliğinden de başka sivilce çıkışı olmazsa geçebilir. Bu nedenle sivilce izi tedavisi yapılmadan önce yeni sivilce çıkışının durdurulması gerekir.

Bu nedenle kistik, nodüler şiddetli sivilcesi olan kişilerde vakit geçirmeden doktor uygun gördüğünde “zoretanin” gibi izotretinoin içeren ilaçlara geçilmelidir. Bu ilaçlar sivilce için %90-95 etkiye sahip en güçlü ilaçlardır. (Zoretanin Nedir, Nasıl Kullanılır?)

Sivilce izi tedavisinde en önemli olan güneşten korunmaktır. Güneşten korunma şapka, kıyafet gibi fiziksel yöntemlerle olabileceği gibi güneş kremi ile de yapılabilir. Güneşten korunulmadığı takdirde sivilce izi için verilen tedaviler, daha çok leke oluşumuna veya lekelerin derinleşmesine neden olabilir. (Güneş Kremi Nasıl Kullanılmalıdır?)

Sivilce izlerinin oluşmaması için kesinlikle sivilceler patlatılmamalı ve sivilcelerle oynanmamalıdır. Sivilce veya siyah nokta üzerine yapılan travmalar, izlerin oluşumunu tetikler.

Sivilce gibi durumlar sonrasında oluşan cilt lekelerine tıpta “postenflamatuar hiperpigmentasyon” adı verilir.

Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

1-) Azaleik Asit Kremler

Azelderm gibi azaleik asit içeren kremler, sivilce lekelerinde kullanılabilir. Antiinflamatuar etkisi bulunan azaleik asit hem sivilce izlerini hem de sivilceleri geçirmede etkilidir. Azaleik asit içeren kremler genelde geceleri 1 kez kullanılır.

Parmak ucuna az bir şekilde alınarak tüm yüze ince bir tabaka halinde sürülür. Azaleik asit kremler etkili olması için 3-6 ay kadar düzenli kullanılmalıdır. Nadiren fazla kullanıldığında, güneşten korunulmadığında ve koyu tenli kişilerde kreme bağlı açık renkli lekeler (hipopigmentasyon) oluşabilir.

2-) C Vitamini

C vitamini cildi sağlıklı ve sağlam tutmaya yarayan bir maddedir. C vitamini, askorbik asit olarak da bilinir.

C vitamini sivilce lekelerinin tedavisinde de kullanılabilir. Cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olur. Ancak genelde sivilce lekesini tek başına geçirmede yeterli değildir. C vitamini tüm cilt tonları için kullanılabilir.

3-) Hidrokinon Kremler

Expigment gibi hidrokinon içeren kremler, cilde koyu renk veren melanin oluşumunu yavaşlatır ve sivilce izlerinin azalmasını sağlar.

Sivilce lekesinin tedavisinde en etkili tedavilerden biri hidrokinon kremlerdir. Tüm ciltlerde kullanılabilse de hassas ve koyu ciltlerde güneşten korunmadığında leke oluşumuna neden olabilir.

Ülkemizde Expigment kremin % 2 ve % 4 formları bulunur. İlk önce %2’lik formu ile tedaviye başlanır. Cilt alıştıkça 1-2 ayda % 4’lük forma geçilebilir.

4-) Retinoid Kremler

Acnelyse, differin gibi retinoidler A vitamininden üretilen kremlerdir. yapılan bileşiklerdir. Sivilce izi tedavisine etkili ürünlerden biridir. Genelde hidrokinon ve kortizonlu kremlerle birlikte kullanılır.

İnce tabaka olarak her akşam tüm yüze sürülür. Etkisini 1-2 aydan sonra göstermeye başlar. Esas etkisi 4-6 ayda oluşur ve kesinlikle beraberinde güneş kremi kullanılmalıdır. Retinoid kremlerin cilt yaşlanmasını ve kırışıklığı etkileri de vardır. (Retinoid Kremler Nasıl Kullanılır?)

5-) Niasinamid

Niasinamid içeren kremler veya serumlar, niasinden (B-3 vitamini) üretilir. Niasinamid, su tutma özelliğine sahiptir ve kırışıklık azaltma, kolajen artışı, yaşlanma geciktirici etkileri de vardır. Sivilce izlerini ise tek başına geçirmede genelde yeterli değildir. (Niasinamid Ne İşe Yarar?)

6-) Peeling

Kimyasal peelingler, cildin dış katmanını soyan ilaçlardır. Cildin ölü tabakasını yok ederek alttan daha sağlıklı cildin ortaya çıkmasını sağlar. Sivilce izlerinde de koyu renkli cilt tabakasını soyarak etki gösterir. Ancak cildin daha derin tabakasında olan sivilce izlerinde etkili değildir.

Peelinglerin içeriği glikolik asit gibi AHA’lar veya salisilik asit gibi beta-hidroksi asitler (BHA’lar) olabilir. Peelingler piyasadaki serum ve kremlerden daha fazla asit içeriğine sahiptir.

7-) Lazer Tedavisi

Lazer tedavileri, ciltteki lekeleri yok etmek için ışık enerjisinin kullanıldığı yöntemlerdir.

Lazerler diğer tedavilere yanıt vermeyen sivilce lekelerinde oldukça etkili olabilmektedir. Bazı lazer tedavilerinin kendisi de iz bırakabilir.

Ablatif lazerler adı verilen cildin daha derin katmanlarına işleyen ve soyucu lazerlerde iz bırakma olasılığı daha fazladır.

😎 Mikrodermabrazyon

Mikrodermabrazyon, küçük kristal parçalar gibi maddelerle cildi soyan bir yöntemdir. Sivilce lekelerinin olduğu deriyi soyarak etki eder. Vakumlu bir alet ile kristal veya farklı maddelerdeki küçük parçalar cilde verilerek hızlıca geri çekilir. İşlem 30 dakika gibi kısa bir sürede bitirilir ve ağrı hissedilmez. Etkisi genelde birkaç seans sonrasında ortaya çıkmaya başlar. Açık tenli kişilerde sonuçlar daha olumludur. 7-10 günde bir yapılması tercih edilir.

Sivilce izleri özellikle kızarıklık şeklinde olanlar, yeni sivilce çıkmadığı sürece kendiliğinden aylar içinde geçebilir. Ancak geçmeyen sivilce izinde yukarıdaki tedavi yöntemlerinden hasta için uygun olanı doktor tarafından başlanabilir. Sivilce tedavisinde güneşten korunulmadığı takdirde tedavi başarısız olur ve hatta sivilce izleri daha fazla artabilir.

9-) PRP ve Mezoterapi

PRP, hastanın kanının alınıp, kolajen üreten ve cilt yenileyici maddelerin salınımını sağlayan kısmının ayrıştırılıp tekrar deri üzerine verilmesidir. (PRP hakkında ayrıntılı bilgi)

Mezoterapi ise cildi besleyici maddelerin dışarıdan takviye olarak cilt içine enjekte edilmesidir. (Mezoterapi hakkında ayrıntılı bilgi)

Sivilce izi tedavisinde diğer tedavilerle birlikte veya tek başına PRP ve mezoterapi kullanılabilir.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir