cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları

Zoretanin Nedir? Zoretanin Yan Etkileri Nelerdir?

  • Ağustos 6, 2023
  • 3 dakika okuma süresi
Zoretanin Nedir? Zoretanin Yan Etkileri Nelerdir?

Zoretanin Nedir?

Zoretanin, günümüzde şiddetli sivilcesi olan kişiler için cildiye hekimleri tarafından kullanılan bir ilaçtır. Zoretanin, izotretinoin içeren A vitamininden üretilen bir ilaçtır. Roaccutane, aknetrent bu gruptaki diğer ilaçlardır. Zoretanin tedavisi sivilce tedavisinde kesin çözüm sağlayabilen tek tedavidir. Zoretanin yan etkileri doktor kontrolünde olduğu sürece çözüme kavuşturulabilir.

Zoretanin tedavisinde ilk 1 ayda aknelerde ani bir artış görülebilir ancak bu durum geçicidir. Aşırı bir artış durumunda kremlerle tedavi desteklenebilir. Zoretanin tedavisi kiloya göre değişmekle birlikte ortalama 6-8 ay sürmektedir. Kiloya göre hesaplanan minimum doza ulaşmadan tedavinin yarıda kesilmesi, sivilcelerin tekrarlama riskini oldukça arttırır.

Zoretanin Yan Etkileri Nelerdir?

Zoretanin yan etkileri doktor tarafından düzenli olarak kontrol edildiğinden genelde önceden tespit edilerek uygun bir yol izlenir. Cilt kuruluğu, dudaklarda kuruma gibi bazı yan etkiler oldukça sık görülür. Zoretanin olası yan etkileri şunlardır:

1-) Ciltte kuruma

2-) Dudaklarda kuruma ve çatlama

3-) Burun kanaması

4-) Göz kuruluğu

5-) Depresyon

6-) Anksiyete

7-) Kan yağ değerlerinde yükselme

😎 Baş ağrısı

9-) Karaciğer enzimlerinde yükselme

10-) Kas ağrısı

11-) Kabızlık

Zoretanin Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

1-) Zoretanin kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey düzenli olarak doktor kontrolüne gitmektir. Bu kontroller genelde ilk aylarda ayda bir, daha sonra 3 ayda bir şeklindedir. Ancak bitene kadar ayda bir kontrol de yapılabilir.

2-) Zoretanin kullananlarda kas ağrıları olabilmektedir. Ancak sabahları oluşan, en az yarım saat süren ve yataktan kaldırmayan ağrılarda kalça eklemi etkilenmiş olabileceği için daha erken doktora başvurmak gerekir. Bu süreçte emar gibi yöntemlerle tetkik yapılır, sonuca göre ilaca devam edilir, ara verilir veya kesilir. Zoretanin kullanırken kas enzimleri artabileceği için yoğun, aktif spor yapılmamalıdır. Hafif yürüyüş gibi egzersizler yapılabilir.

3-) Zoretanin, güneşe karşı hassasiyet yaratır. Bu nedenle hem leke oluşumunu engellemek hem de yanıklardan kaçınmak için güneşli günlerde 2 saatte bir yenilenmek üzere 50 spf+ güneş kremi kullanılmalıdır.

4-) Zoretanin kullanırken karaciğer enzimlerinin daha fazla etkilenmemesi için alkol alınmamalıdır.

5-) Zoretanin kullanırken gebe kalınmamalıdır. İlaç bittikten sonraki bir ay boyunca da korunulmalıdır.

Zoretanin Hakkında Sık Sorulan Sorular

Zoretanin kullananların herhangi bir aşı yaptırmasında sakınca yoktur.

Zoretanin regl döngüsünü etkileyebilmektedir. Bu oran çok yüksek olmasa da özellikle ergenlik dönemindeki kızlarda adet gecikmesi, erken adet görme, adet kanamasının artması veya azalması gibi etkiler yaratabilir. Ancak bu etkiler ilaç kesildikten sonra en geç 2-3 ay içinde genelde normalde döner.

Zoretanin çok nadir de olsa beyindeki hafıza bölgesini etkileyerek unutkanlığa neden olabilir. Ancak bu unutkanlık genelde hayatı etkileyecek düzeyde şiddetli değildir.

Zoretanin halsizlik yapabilmektedir. Özellikle doz arttırılması sırasında kaslarda ağrı, halsizlik gibi etkiler görülebilir. Ancak bu belirtiler çoğunlukla ilacı kesecek kadar şiddetli olmaz. Kas ağrılarının çok şiddetli olduğu dönemlerde tek seferlik olarak ağrı kesici kullanılabilir. Ancak sürekli ağrı kesici almak karaciğer enzimlerini etkileyerek daha büyük sorunlara yol açabileceği için olabildiğince başka bir ilaç içilmemelidir.

Normalde zoretaninin sivilce izlerini geçirme etkisi yoktur. Ancak ilacın kullanıldığı sürede yeni sivilce çıkmazsa eski izler zamanla kendiliğinden kaybolabilir. Ayrıca var olan sivilce problemi azalacağından yeni izlerin oluşması engellenir. Zoretanin tedavisi bittikten sonra sivilce izleri için tedavi başlanılabilir. (Sivilce izi nasıl geçer?)

Zoretaninin büyük kısmı kısa süre içinde vücuttan atılsa da tamamen atılması 1 ayı bulur. Bu nedenle zoretanin kullanan kişilerin en az 1 ay boyunca korunması ve gebe kalmaması gerekir. Erkeklerde ise böyle bir kısıtlama yoktur.

Zoretanin direkt olarak cildi beyazlatmaz. Sadece var olan lekeler zamanla azalacağı için cilt tonu eşitlenebilir. Ancak zoretanin cildi güneşe hassas hale getirir. Bu nedenle düzenli olarak 2-4 saatte bir yenilenecek şekilde güneş kremi kullanılmalı, mümkünse beyaz, geniş şapkalar kullanılarak güneş ışığından korunulmalıdır. Güneşten korunulmadığı takdirde hassaslaşan ciltlerde, beyaz veya koyu cilt lekeleri oluşabilir. (Güneş kremi nasıl kullanılmalıdır?)

Zoretanin saç dökülmesine neden olabilmektedir. Ancak bu saç dökülmesi genelde oldukça hafiftir ve ilacın kesilmesi sonrası dökülme durur, saçlar eski haline gelir. Ancak başka bir nedenden kaynaklı saç dökülmesi durumunda, ilacın kesilmesi sonrası da dökülme devam edebilir. (Saç dökülmesi)

Zoretaninin cildi incelttiğine dair herhangi bir kanıt yoktur. Zoretanin kullanırken vücuttaki yağ miktarı azalır. Buna bağlı cilt daha hassas ve daha kırılgan olabilir. Ancak bu durumun cildin incelmesi ile ilişkisi yoktur.

Zoretanin dozu hesaplanırken minumum ve maximum dozların bulunması gerekir. Minumum doz, kişinin kilosunun 120 ile çarpılması ile bulunur. Maximum doz ise kilonun 150 ile çarpılması ile elde edilir.

Örneğin 60 kg birinin minumum alması gereken doz 7200, maxiumum doz ise 9000 mg'dır. 60 kg'lık bir kişi için 7200 mg'lık minumum doz dolana kadar ilaç kullanılmaya devam edilir. Bu süre aylık kullanılan doza göre değişiklik göstermekle birlikte 6 ay-1 yıl arasında değişebilir.

Zoretanin kullanırken ciltte ilk başlarda ani bir kusma görülebilir. Bu sivilce kusması, özellikle ilk 1 ay içinde belirgindir. Bu dönemde ek olarak vulgarex, acnewell gibi kremler veya azeltin gibi haplar kısa süreli birlikte kullanılabilir. (Vulgarex Jel Nasıl Kullanılır?)

Zoretanin diş ağrısı yapmaz. Diş ağrısı yapmayı gerektirecek bir madde içermez.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir