cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Kozmetik

Gözenek Neden Olur? En İyi Gözenek Sıkılaştırıcı Nedir?

  • Kasım 25, 2024
  • 5 dakika okuma süresi
Gözenek Neden Olur? En İyi Gözenek Sıkılaştırıcı Nedir?

Gözenek Neden Olur?

Yüzdeki gözenekler, birçok kişide kozmetik bir sorun olarak ortaya çıkabilmektedir. Yüz bölgesinde var olan küçük açıklıkların genişlemesi sonucunda oluşur. Gözenek oluşmasında birçok farklı faktör rol oynar. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ciltteki yağ miktarının fazla olması
  • Cilt elastikiyetinde kayıp
  • Genetik yatkınlık
  • Akneli cilt
  • Komedojenik olan ürünleri kullanmak
  • Güneş ışığı hasarı
  • A vitamini eksikliği
  • Hormonal faktörler
  • Etnik farklılıklar

Gözenekler aslında cilt üzerinde fazla yağ ve terleri atmak için özelleşen ve olması gereken yapılardır. Ancak yukarıdaki sebeplere bağlı bu gözenekler normalden daha geniş gözükerek estetik sorunlara yol açabilir.

Doktorların Önerdiği Gözenek Sıkılaştırıcı Ürün ve Yöntemler Nelerdir?

Gözenek sıkılaştırıcı serum, gözenek sıkılaştırıcı maske gibi birçok farklı üretilen dermatokozmetik ürünler bulunur. Bunların arasında kaliteli ve kalitesiz olmak üzere birçok ürün bulunur. Bu durumda kişiye özel doktor tarafında muayene sonrası uygun olan ürünü kullanmak gerekir.

Tedavide amaç ciltteki yağ üretimini azaltmak, cilt sıkılaşmasını arttırmak ve kıl foliküllerinin büyüklüğünü azaltmaktır.

Retinoid Kremler

Retinoid kremler tedavide en sık kullanılan ilaçlardan biridir. Topikal retinoidler A vitamini türevleridir ve yaşlanmaya bağlı cilt kolajen ve elastik liflerinin düzenlenmesinde rol oynarlar. Fotoyaşlanma ve güneşe bağlı cilt hasarını azaltırlar.

Acnelyse gibi tretinoin içeren kremler, tazoreten içeren kremler gibi birçok retinoid bulunur. En sık kullanılan acnelyse gibi ürünlerdir. Bu kremler genelde haftada 2-3 gün, sadece akşamları sürülerek kullanılır. Hassas cilde sahip olanlarda yanma, batma, kızarıklık gibi yan etkiler görülebilir. Bu durumda krem ciltte daha kısa süre tutularak cilt alıştırılabilir. (Acnelyse krem nasıl kullanılır, ne için kullanılır?)

Retinoidler ayrıca cilt yağ üretimini azaltarak da gözenek sıkılaştırıcı etkinlik gösterirler. Bu kremlerin etkileri genelde 3 ay civarında ortaya çıkar.

Glikolik Asit

Glikolik asit, kimyasal peeling amacı ile sıklıkla kullanılan bir maddedir. Farklı oranlarda, farklı şekillerde kullanılır. Gözenek sıkılaştırıcı olarak da sıklıkla tercih edilir. Yüzeyel peeling oranın kullanıldığında piyasadaki ürünlerde, 6 ay gibi uzun sürelerde gözeneklerde sıkılaşma oluşabilir. Ancak % 30 gibi daha yüksek oranlarda daha hızlı etki alınır. Yüksek oranda glikolik asit içeren ürünler sadece doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

C Vitamini, Salisilik asit ve Sitrik Asit

Salisilik asit ve sitrik asit de ciltte soyma işlemi yapan ürünlerdir. Gözenek sıkılaştırmada da her akşam cilde sürme yöntemi ile 3-6 ay gibi bir sürede yanıt alınabilir. C vitamini normalde ciltteki lekelerin tedavisinde ve aydınlatma amacı ile kullanılır. Ancak yapılan çalışmalarda gözeneklerde sıkılaşmaya da yardımcı olabileceği belirtilmiştir.

Antiandrojen Haplar

Östrojen ve testosteron gibi hormonlar, cilt yağ miktarını arttırarak gözenek oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle çalışmalarda doğum kontrol hapları, spironolakton gibi ilaçlar tedavi amacı ile kullanılmıştır. Sonuç olarak da gözenek sıkılaştırıcı etki görülmüştür. Ancak bu ilaçların yan etkileri nedeni ile sadece adet düzensizliği, saç dökülmesi, dirençli akne gibi sorunları olan kişilerde kullanımı önerilmektedir.

Lazerler, Radyofrekans Tedavisi ve Ultrason Tedavileri

Lazerler, radyofrekans tedavisi ve HİFU gibi ultrason terapileri tedavide sıklıkla kullanılan yöntemlerdir. Bu tedaviler cilt kolajenini arttırır, yağ üretimini azaltır ve cilt elastikiyetini arttırır. Diyot lazerler, Erbium yag lazer, Nd-yag lazer, fraksiyonel lazer gibi birçok yöntem, hastaya özel olarak seçilerek uygulanabilir.

Altın iğne olarak bilinen radyofrekans tedavisinde de bu faydalar elde edilir. HİFU gibi ses dalgalarının kullanıldığı ultrason tedavisinde de gözenekte ciddi sıkılaşma görülür. HİFU’nun avantajı tek seans olarak uygulanmasıdır. Ancak etkileri genelde 6 aydan sonra ortaya çıkar. Lazer ve altın iğne tedavileri ise hastaya göre değişmekle birlikte genelde 3-4 seans uygulanır. (HİFU tedavisi nedir?)

Evde Gözenek Sıkılaştırıcı Ürünler Nelerdir?

Evde düzenli kullanım ile gözenek sıkılaştırmak mümkündür. Ancak bunların hepsi uzun süreli kullanımda ve kesin olmayan sonuçlardır. En iyi etki edecek olan ürün kişiye göre değişse de çoğu kişi için retinoid kremlerdir. Bu kremler, her gün akşamları, tüm yüze, ince bir tabaka halinde sürülmelidir. Başta yanma, batma gibi yan etkiler görülebilir. Bu durumda tüm gece yerinde birkaç saat yüzde tutularak yıkanabilir. Hala aynı şekilde yanma oluyorsa, hafta 3-4 güne düşülebilir veya retinoid kremden önce nemlendirici sürülerek 10 dakika sonra üzerine retinoid sürülebilir.

Diğer ürünler arasında glikolik asit, salisilik asit, C vitamini ve sitrik asit sayılabilir. Bu ürünlerde her gün kullanımda 3-6 ay gibi bir sürede etkili olabilir. Gözenek tedavisinde unutulmaması gereken cilt yapısına bağlı tedavinin zor olabileceğidir. Özellikle yaşın ilerlemesi ile birlikte lazer, ultrason gibi yöntemlerden yardım alınarak kolajen miktarı arttırılmasına ihtiyaç olabilir.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir