cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Soru-Cevap

Glikolik Asit Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

  • Şubat 1, 2024
  • 5 dakika okuma süresi
Glikolik Asit Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Glikolik Asit Nedir?

Glikolik asit, şeker kamışından elde edilen, cildin kimyasal olarak soyulmasını sağlayan bir maddedir. Cildin soyulması işlemine peeling adı verilir. Kimyasal peeling, glikolik asit, salisilik asit gibi birçok farklı asit türü ile yapılabilir. (Kimyasal peeling ne işe yarar?)

Peeling sayesinde lekelerin azalması, sivilcelerin tedavisi, kırışıklıkların azalması gibi birçok etki görülür. Bu nedenle de birçok alanda dermatologlar tarafından kullanılır.

Glikolik asit, laktik asit, sitrik asit, malik asit gibi maddeler alfa hidroksi asit (AHA) grubuna aittir. Diğer bir peeling ürünü olan salisilik asit ise beta hidroksi asit (BHA) grubundadır.

Serumlar, bakım kremleri, peeling ürünleri, yıkama jelleri gibi birçok ürünün içinde glikolik asit bulunabilir. Piyasada bulunan ve kozmetik olarak satılan ürünlerin içinde genelde düşük oranda glikolik asit bulunur. % 5 civarı glikolik asit bulunduran ürünler her gün kullanılabilir. % 10 ve üzeri olanlar ise haftada 1-2 gün kullanılmalıdır. % 20 ve üzeri glikolik asit ise ciddi bir kimyasal soyma işlemidir ve sadece doktor tarafından uygulanmalıdır.

Glikolik asit, diğer AHA’lara göre daha küçük moleküllere sahip olduğu için cilt tarafından kolayca emilir. Derinin üst katmanında bulunan ölü hücrelerin uzaklaştırılmasını ve yerine yeni, canlı, güçlü hücrelerin gelmesini sağlar.

Glikolik Asit Ne İşe Yarar? Glikolik Asit Cilde Faydaları Nelerdir?

Glikolik asit, cildi soyma ve ölü hücreleri uzaklaştırma yoluyla birçok farklı cilt sorununda kullanılabilmektedir.

İnce Kırışıklıkları Azaltır

Yaşlandıkça ciltteki kolajen azalır. Bu azalmaya bağlı olarak derideki elastik ve dolgun his kaybolur. Kolajen kaybı sonucunda ince kırışıklıklar ve çizgiler oluşur. Glikolik asit kolajen üretimini uyararak bu kırışıklıkları azaltır.

Glikolik asidin peeling etkisi aynı zamanda ciltteki hyaluronik asit seviyesini artırır. Hyaluronik asit, cildin nemi koruyarak kurumamasını ve canlı görünmesini sağlar.

Cilt Lekelerini Azaltarak Cilt Tonunu Eşitler

Hiperpigmentasyon olarak bilinen ciltte koyu lekeler oluşması durumu sivilce, güneş hasarı gibi birçok farklı sebeple oluşabilir. Glikolik asit peeling bu lekelerin yok edilmesine yardımcı olur. Cildin üst tabakasını soyarak koyu olan cilt hücrelerini yok eder.

Gözenekleri Temizler ve Akne Tedavisine Yardımcı Olur

Glikolik asit, gözeneklerde biriken yağ ve kirli içeriği yok ederek sivilce oluşumunu yok eder. Özellikle komedon adı verilen sivilce öncülü yapılar yok edildiği için belirgin akne hiç oluşmadan durdurulabilir.

Cildin yağ içeriğini azaltarak gözenekleri temizler ve tıkalı olanları açar. Tavuk derisi olarak da bilinen keratozis pilaris hastalığında da, ciltte belirgin olan pürüzlü kıl köklerini düzleştirerek, derinin düz ve normal görünmesine yardımcı olur. (Keratozis pilaris nedir?)

Glikolik Asit Nasıl Kullanılır?

Glikolik asit içeren ürünlerin kullanımında hangi oranda asit içerdiği önemlidir. Piyasada bulunan serum, tonik, krem gibi kozmetik ürünlerde genelde % 5-10 arası bir glikolik asit bulunur. Bu oranlar nispeten düşük sayıldığı için her gün kullanılabilir.

% 10 ve üzeri oranda glikolik asit içeren ürünler ise haftada 1-2 günden fazla kullanılmamalıdır. % 20 ve üzeri olan ürünler ise orta-derin kimyasal peeling etkisi yarattığı için sadece doktor tarafından uygulanmalıdır.

  • Glikolik asit içeren ürünler sadece geceleri sürülmeli ve sabah yıkanmalıdır.
  • İlk öncelikle ciltte tahriş yaratıp yaratmadığının anlaşılması için bir miktar dirseğin iç kısmına sürülür. 24 saat yıkamadan bu bölgede bırakılarak herhangi bir yan etkiye sebep olup olmadığı anlaşılır.
  • Peeling etkisi olan ürünler güneş ile temas ettiğinde leke, yanma, tahriş yaratabildiği için gündüzleri kesinlikle güneş kremi kullanılmalı ve açık havalarda 2-4 saatte bir yenilenmelidir.
  • Özellikle yüksek oranda glikolik asit içeren ürünlerde yüzde yanma olduğunda hemen su ile yıkanması gerekir.
  • % 10’un altındaki oranda glikolik aside sahip olan ürünlerde sonuç daha geç alınır. Düzenli kullanımda 3-6 ay gibi süreler gerekebilir. Doktor kontrolünde uygulanan % 20 ve üzeri peeling’ler ise genelde bir kez uygulanır ve hızlı sonuç alınır.
  • Glikolik asit, niasinamid ve C vitamini içeren ürünlerle kullanılmamalıdır. Bu maddeler glikolik asidin etkisini azaltarak işe yaramamasına neden olabilmektedir. Retinol içeren ürünler ise glikolik asidin tahriş, kızarıklık, yanma gibi yan etkilerini arttırdığından birlikte kullanılması önerilmez.

Glikolik Asit Yan Etkileri

Özellikle kuru ve hassas cilde sahip olan kişilerde glikolik asit daha çok yan etkiye sebep olur. Bir diğer yan etki riskini arttıran ise içeriğin oranıdır. Yüksek oranlı olanların yan etkisi daha fazla olacaktır. % 10’un altındaki ürünler ise genelde güvenilirdir.

Cildi aşırı hassas olan kişiler daha yumuşak bir AHA olan laktik asidi tercih edebilir. Ayrıca yan etkileri azaltmak için de cilt bariyerini yenileyici bir nemlendirici kullanılabilir. Herhangi bir yan etki durumunda da kesinlikle bir doktora başvurulmalıdır.

Glikolik asit peeling’in olası yan etkileri şunlardır:

  • Ciltte tahriş
  • Ciltte yanma
  • Ciltte kızarma
  • Ciltte kabarma
  • Ciltte su toplanması
  • Güneş yanığı
  • Kaşıntı
  • Ciltte döküntü
  • Cilt hassasiyeti
cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir