cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Kozmetik

Tavuk Derisi Hastalığı Nedir?

  • Ağustos 30, 2023
  • 4 dakika okuma süresi
Tavuk Derisi Hastalığı Nedir?

Tavuk Derisi Hastalığı Nedir?

Tavuk derisi hastalığı veya tıptaki adıyla keratosis pilaris, genellikle üst kollarda, uyluk ve yanaklarda görülen, kıl köklerinin kızararak belirginleştiği, yapısal bir cilt bozukluğudur. Sık görülen yerler dışında kol ve bacakların alt kısımları ve kalça gibi bölgelerde de oluşabilir.

Belirginleşen kıl kökleri, yan yana bir grup oluşturacak şekilde olabileceği gibi ayrı ayrı da durabilir. Tavuk derisi cilt, atopik dermatit ve iktiyoz (genetik cilt kuruluğu) gibi hastalıklarda daha sık görülür.

Tavuk derisi görünümü, çocukluk ve ergenlik döneminde başlar. Ancak bebeklerde de oluşabilir. Tam olarak ailesel geçiş ile ilgili bir gen bulunamasa da ailesinde tavuk derisi cilt olan kişilerde daha sık oluştuğu bilinmektedir.

Keratozis pilaris genelde kaşıntı, yanma, ağrı gibi bir belirtiye neden olmaz. Ancak kozmetik olarak görünüşü ve pürüzlü bir cilt hissi oldukça rahatsız edici olabilir.

Bacakta Tavuk derisi görünümü

Ciltte tavuk derisi görüntüsü, genelde kalın giysilerin sürtünmesi ve cilt kuruluğunda dolayı kış aylarında belirginleşir. Bazı hastalarda hamilelik döneminde de kötüleşme görülebilir. Tavuk derisi cildine sahip olan kişilerin çoğunluğunda yaşın ilerlemesi ile pürüzlü görünüm kaybolur. Ancak bazı kişilerde yetişkinlik döneminde de devam edebilmektedir.  

Tavuk Derisi Hastalığı Tedavisi Nedir? Tavuk Derisi Görünümü Nasıl Geçer?

Tavuk derisi hastalığı tedavi olunmadığında da yaşla birlikte azalarak kaybolabilir. Ancak ergenlik ve erken erişkinlik döneminde de kozmetik olarak oldukça rahatsız edici bir görünüme neden olabilir. Tavuk derisi cildi, tedavi ile birlikte azalabilir. Ancak tedavinin aksatılması gibi durumlarda cilt tekrar kolaylıkla eski haline döner.

Keratozis pilaris olan herkes;

  • Yumuşak sabunlar kullanmalı
  • Endüstriyel sabun ve deterjan içermeyen temizleyiciler kullanmalı
  • Sıcak banyo veya duşlar almamalı
  • Banyodan sonra cilt ilk 3 dakika içinde nemlendirilmeli
  • Nemlendiriciler sürekli yenilenmeli ve cilt kuruluğuna izin verilmemeli
  • Dar ve sürtünme yaratacak kıyafetler giyilmemelidir.

Nemlendirici ve keratolitikler: Nemlendirici ve cildi soyan keratolitik adı verilen kremler tavuk derisi hastalığında ilk sırada kullanılan tedavilerdir. Laktik asit, salisilik asit veya üre içeren tavuk derisi hastalığı kremleri, belirginleşmiş kıl foliküllerinin yumuşamasını ve düzleşmesini sağlar. Ayrıca ölü deriyi atmaya yardımcı olur. Ancak var olan kızarıklığa etkileri yoktur.

Retinoid kremler: Tretinoin %0,05 krem, adapalen %0,1 krem ​​gibi retinoid kremler, nemlendirici ve keratolitik kremlere yanıt vermeyen hastalarda kullanılabilir. Retinoid kremler 2-3 ay boyunca günde bir kez geceleri kullanılır. Genelde düzenli kullanıldığında 2 ay içerisinde fayda görülür. (Retinoid kremler nasıl kullanılır?)

Kortizonlu kremler: Düşük veya orta güçte olan kortizonlu kremler, belirgin kızarıklık ve pütürleşme olan hastalarda diğer kremlere ek olarak 1-2 hafta boyunca kısa süreli kullanılabilir.

Diğer tedaviler: Yukarıdaki tedavilerin düzenli 2-3 ay kullanılmasına rağmen hiç fayda görmeyen hastalarda diğer tedaviler denenebilir. Bunlardan biri asitretin, zoretanin gibi retinoid içeren haplardır. Bunun dışında özellikle ablatif olan yani deriyi soyabilen lazer tedavileri de denenebilir. Mikrodermaabrazyon adı verilen yöntemle de derinin üst tabakası kontrollü bir şekilde soyularak alttan yeni deri oluşması sağlanır. Peelingler de diğer bir deri soyucu yöntemdir. Ancak çoğu zaman yeni oluşan deri de tavuk derisi görünümündedir.

Tavuk Derisi Hastalığı Kremi

  • Ürederm lipo %40
  • Excipial lipo
  • Acnelyse
  • Tazotene
  • Differin
  • Ürepial lipo
  • Üresal forte

Yukarıdaki kremler doktor önerisinde ve istenen sürede kullanılmalıdır.

Tavuk derisi hastalığı herhangi bir vitamin eksikliği ile ilişkili değildir. Tamamen cilt yapısı ile ilgili bir durumdur.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir