cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Soru-Cevap

TCA Peeling Nedir?

  • Kasım 16, 2023
  • 2 dakika okuma süresi
TCA Peeling Nedir?

TCA Peeling Nedir?

TCA peeling, kimyasal peeling olarak bilinen tedavi şekillerinden biridir. Kimyasal peeling, cildi kimyasal olarak, belirli ürünlerle soyma işlemidir. Yüzeyel, orta derinlikte ve derin olmak üzere farklı derecede uygulamaları mevcuttur. (Kimyasal peeling nedir, ne işe yarar?)

TCA’nın açılımı trikloroasetik asit anlamına gelir. Bu asit, kimyasal peeling için doktorlar tarafından sık kullanılan ürünlerden biridir.

%35’in altındaki oranlarda olan TCA peeling, yüzeyel yada hafif, %35 – %50 orta derinlikte, %50 ve üzeri derin peeling olarak kabul edilir. Yüzeyel peeling’ler genelde birden fazla kez uygulandığında etki gösterir. Ancak orta ve derin olanlar, tek seanslık işlemlerdir.

Yüzeyel derinlikte TCA peeling, piyasadaki ürünler kullanılarak yapılabilir. Ancak derin olan peelingler ve cildi hakkında bilgisi olmayanlar tek başına bu işlemi uygulamamalıdır.

İşlem sonrası ciltte soyulma görülür. Bu soyulma derinliğe göre değişse de ortalama 4-21 gündür. Derin TCA peeling’de oluşan kızarıklık 3 ay kadar devam edebilir. Cilt soyulma aşamasında, doğal seyrine bırakılmalı, el ile soyulan deri parçaları koparılmamalıdır.

Soyulan kısımlara fito krem gibi cilt onarıcı kremler sürülebilir. Böylelikle hem iyileşme hızı artar hem de yan etki riski azalır. (Fito krem nedir, nasıl kullanılır?)

Cildin güneşten korunması peeling işlemi ve sonrası dönemde oldukça önemlidir. Çünkü kontrolsüz güneş ışığına maruziyet, daha fazla leke ve kırışıklık oluşmasına neden olabilir.

TCA peeling işleminin potansiyel yan etkileri, hiperpigmentasyon (cilt lekesi) ve yara izi oluşmasıdır. Bu yan etkiler yüzeyel olan TCA peeling’de oldukça azdır. Ancak orta ve derin olanlarda ve koyu ciltli kişilerde risk giderek artar.

TCA Peeling Ne İşe Yarar?

TCA peeling birçok durumda kullanılabilen bir yöntemdir. Yapılan işlemin derinliğine göre alınan sonuçlar değişiklik gösterebilir.

  • Ciltte iyileşme ve parlama
  • Cilt tonunun eşitlenmesi
  • Cilt lekelerinin açılması
  • İnce çizgilerde kaybolma
  • Kırışıklıklarda azalma
  • Cilt sıkılaşması
  • Beyaz ve siyah noktalarda azalma
  • Skar olarak bilinen akne izleri ve çukurlarında azalma
cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir