Eritem Nedir?
Eritem Nedir? Eritem Ne Demek Tıp?
Eritem, cildi tahriş eden bir yaralanma, iltihap veya inflamasyona bağlı oluşan deri kızarıklığıdır. Bu kızarıklık deri dışında mukoza adı verilen ağız içi, burun içi gibi yerlerde de oluşabilir.
Bu kızarıklığın kan damarlarının genişlemesi, oksihemoglobin, deoksihemoglobin, melanin gibi maddelerin miktarındaki değişmelere bağlı olarak oluştuğu düşünülmektedir.
Eritem en sık cilt hastalıkları sonucunda ortaya çıkar. Sedef, egzama, mantar enfeksiyonu gibi cilt hastalıklarında ciddi eritem oluşabilir.
Cilt hastalıkları dışında çevresel faktörlere bağlı da eritem oluşabilir. Güneş yanıkları, sıcak madde teması, ilaç yan etkileri gibi durumlar buna örnektir.
Eritem hastalığa bağlı olarak farklı şekillerde olabilir. Ayrıca kişinin cilt rengine bağlı olarak koyu ciltlerde kırmızı yerine daha kahverengimsi görünebilir.
Eritema multiforme, eritema nodozum gibi bazı cilt hastalıklarındaki kızarıklık belirgin olduğu için isminde de eritem kelimesi kullanılır. (Eritema multiforme nedir?)
Toksik eritem adı verilen durum, yenidoğanlarda ilk birkaç günde, yüz, kol, bacak gibi bölgelerde görülen kızarıklık, sivilce benzeri döküntü ile karakterize bir hastalıktır.
Toksik eritem tamamen iyi huylu bir durumdur. 1-2 hafta içinde kendiliğinden kaybolur.
Palmar eritem, avuç içinde görülen kızarıklıktır. Bu kızarıklık hamilelik, stres ve bazı hastalıklara bağlı olabileceği gibi idiyopatik yani sebepsiz de görülebilir.
Palmar eritemdeki kızarıklıkta, ağrı, kaşıntı görülmez. Ancak bir miktar sıcaklık artışı hissedilebilir.
Karaciğer hastalıkları, hormonal hastalıklar, cilt hastalıkları, otoimmün hastalıklar ve bazı ilaçlar palmar eriteme neden olabilir.
Eritemin tedavisi için öncelikle buna neden olan durum tespit edilmelidir. Tanı konulduktan sonra da altta yatan hastalığın tedavisi ile çoğu zaman eritem düzelir.