Botoks Nedir? Botoks Zararları Nelerdir?
Botoks Nedir?
Botoks, kasları geçici olarak felç eden bir toksindir. Botulinum toksin, clostridium botulinum bakterisinden üretilir. Botoks çene sıkma (masseter botoks), migren gibi tıpta birçok alanda kullanılsa da daha az dozlarda cilt kırışıklıklarını azaltma, canlı bir görünüm elde etme, aşırı terlemeyi azaltma gibi birçok kozmetik amaçla da kullanılmaktadır.
Botoksun etkisi, tedavinin türüne bağlı olarak 3-12 ay sürebilir. Ortalama olarak ise 6 ay etki devam eder. Kaş arası, alın, kaz ayağı, dudak çevresi, çene ucu gibi birçok bölgeye botoks enjeksiyonu yapılabilir.
Botulinum toksininin tozu, dengeli bir su içine katılarak çözündürülür. Daha sonra botoks uygulanmasının istendiği bölgeye kas içine enjeksiyonlar yapılır. İşlemin etkili olması ortalama 2-3 gün sürer. Daha az sıklıkla, tam etkinin ortaya çıkması 5 güne kadar sürebilir.
Botoks sonrası kişiler direkt günlük işlerine dönebilmektedir. Hamilelik ve emzirme döneminde botoks önerilmemektedir. Ayrıca botoks veya yardımcı maddelerden birine alerjik reaksiyon gösterilmesi durumunda botoks yapılmaz.
Botoks Zararları Nelerdir?
Kozmetik botoksta az miktarlarda toksin kullanıldığı için ve 6 ay içinde tamamen vücuttan atıldığı için uzun süreli yan etki olasılığı çok düşüktür. Ancak enjeksiyon sırasında bazı hafif yan etkiler görülebilir. En sık görülenler, enjeksiyon bölgesinde ağrı, şişlik, morarma, kızarma ve uyuşmadır.
Bununla birlikte çok nadir de olsa anafilaksi adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyon oluşabilir. Bu da hekim tarafından hızlı bir şekilde geri döndürülebilir. Bu nedenle bu tarz işlemler doktorun olduğu kliniklerde yapılmalıdır.