Cilt Tipi Belirleme (Fitzpatrick Cilt Tipleri)
Cilt Tipi Nasıl Anlaşılır?
Fitzpatrick cilt tipi, dermatologlar tarafından üretilen ve açık, koyu tene göre ayrılan bir sınıflamadır. 1’den 6’ya gittikçe cilt tipi koyulaşır. Fitzpatrick cilt tipi sınıflamasına göre 6 tür cilt tipi vardır:
Fitzpatrick Cilt Tipi 1: Soluk beyaz tenli, mavi, yeşil gözlü ve sarı, kızıl saçlı kişileri ifade eder. Bu kişiler güneşte daima yanar ve bronzlaşmaz.
Fitzpatrick Cilt Tipi 2: Açık tenli, mavi gözlü kişileri ifade eder. Bu kişiler güneşte kolayca yanar ve az miktarda bronzlaşır.
Fitzpatrick Cilt Tipi 3: Daha koyu ancak yine beyaz tenli kişileri ifade eder. Bu kişiler güneşte başlangıçta yanar. Ancak diğer maruziyetlerde bronzlaşmaya başlar.
Fitzpatrick Cilt Tipi 4: Açık kahverengi tenli kişileri ifade eder. Bu kişiler çok az yanar, kolaylıkla bronzlaşır.
Fitzpatrick Cilt Tipi 5: Kahverengi tenli kişileri ifade eder. Bu kişiler nadiren yanar, kolaylıkla bronzlaşır.
Fitzpatrick Cilt Tipi 6: Koyu kahverengi veya siyah tenli kişileri ifade eder. Bu kişiler asla yanmaz ve daima bronzlaşır.
Fitzpatrick cilt tipi 1 ve 2 olan kişilerde güneş yanığı çok daha kolay oluşur. Bu tip ciltlerin, güneşten korunma özelliği daha az olduğu için cilt daha hızlı yaşlanır ve melanom gibi deri kanserleri daha sık görülür. Bu nedenle güneşten iyice korunmaları gerekir. (Güneş Kremi Nasıl Kullanılmalıdır?)
Fitzpatrick cilt tipi 3 ve 4 nispeten cilt kanseri oluşma ihtimali daha az olan cilt tipleridir. Ancak bu kişilerde de yetersiz korumada ve ailede cilt kanseri olması durumunda kanserler oluşabilir.
Fitzpatrick cilt tipi 4, 5 ve 6’da cilt kanseri riski daha az olsa da, bu kişilerin ciltlerinde leke oluşma ihtimali daha fazladır. Sivilce izi, güneş lekesi gibi durumlar bu kişilerde daha belirgindir. Bu nedenle lazer tedavileri yapılırken de bu cilt tipi olan kişilerde hiperpigmentasyon (koyu leke), hipopigmentasyon (açık leke) kalma ihtimali daha yüksek olduğu için daha dikkatli olunmalıdır.
Fitzpatrick cilt tipi dışında başka sınıflamalarda bulunur. Cilt tipi belirleme, hangi tür ürünlerin kullanılması gerektiğini bilmek ve cilt bakımı şeklini belirlemek için önemlidir. Temel olarak yağlı, karma, kuru, hassas ve normal cilt olmak üzere beş çeşit cilt tipi bulunur.
Yağlı Cilt
Yağlı cilde sahip olan kişilerde özellikle T bölgesi olarak adlandırılan alın, burun ve çene oldukça yağlı ve parlak görülür. Ancak tüm yüzde yağlı bir görünüm hakimdir. Bu kişiler yüzlerini yıkadıktan sonra bile bu bölgelerde hemen yağlanma tekrar oluşur. Yağlı ciltlerde sivilce, siyah nokta, beyaz nokta gibi durumlar daha sık görülür. Yağlı cilde sahip kişilerin yağ bazlı yerine su bazlı ürünleri kullanması gerekir.
Kuru Cilt
Kuru cildi olan kişilerde yüzde pullanma, kızarıklık, kaşıntı, gerginlik hissi, cilt çatlağı gibi durumlar ortaya çıkar. Kuru ciltli kişilerin düzenli nemlendirici kullanması oldukça önemlidir. (Kuru cilt bakımı nasıl yapılır?)
Genellikle kuru cilt, hava şartları, kuru hava, sıcak suya girme gibi dış faktörlerden kaynaklanır ve geçicidir. Ancak bazı kişilerde ciltte kuruma daha sık ortaya çıkar ve hatta ömür boyu sürebilir. Egzama, enfeksiyon gibi durumlara yatkınlık oluşur. Atopik cilt adı verilen durumda da genetik olarak cilt kurudur ve düzenli bakıma ihtiyaç duyar.
Karma cilt
Karma cilde sahip kişilerde T bölgesi yağlı iken, yanaklar ve yüzün diğer kısımları kuru veya normaldir. Bu durumun nedeni, yağ bezlerinin yüzde homojen dağılmamış olmasıdır.
Hassas Cilt
Hassas cilt, normal cildin tepki vermediği ürünlere ve maddelere reaksiyon göstermeye daha yatkın olan cilt türüdür. Genellikle sıcak havalarda ve stresli durumlarda, ciltte kızarıklık ve kaşıntı gibi rahatsızlık hissi oluşur. Hassas ciltlerin, cilt bariyer fonksiyonu bozulmuştur ve mikroorganizmalar, tahriş edici maddeler cilde kolaylıkla girer. (Hassas Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?)
Normal Cilt
Normal ciltler, ne çok kuru ve hassas ne de çok yağlı özelliktedir. Yağ bezleri yüzde düzenli olarak dağılmıştır. Temiz, doğal ve yumuşak bir görünüme sahiptir ek olarak özel bir bakım gerektirmez.
Cilt Tipi Nasıl Öğrenilir?
Cilt tipi öğrenme için evde yapılabilecek bazı testler bulunur. Yukarıdaki özelliklere sahip cilt tiplerinin evde belirlenmesi için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
- Öncelikle yüz hafif bir yıkama jeli ile yıkanır, nazikçe silinir.
- 30 dakika beklenir.
- Cilt yıkamadan sonra baştan beri parlak ve yağlı ise yağlı bir cilde sahipsiniz demektir.
- Cildinizi gergin hissediyorsanız ve pullanma oluşmuşsa kuru bir cilde sahipsiniz demektir.
- Parlaklık ve yağlı görünüm sadece T bölgesinde ise karma bir cilde sahipsiniz demektir.
- Cilt gayet nemli ve rahat hissediliyorsa, yağlı değilse normal bir cilde sahipsiniz demektir.
Diğer evde cilt tipi belirleme yöntemi şu şekildedir:
- İlk öncelikle yüzdeki makyaj varsa silinir.
- Daha sonra yıkama jeli ile cilt nazikçe temizlenir.
- Temiz bir kuru havlu ile yüz kurulanır.
- 1 saat cildin kendine gelmesi için hiçbir şey sürmeden beklenir.
- Kuru peçeteler, ayrı ayrı alın, yanak ve burun kenarlarına nazikçe bastırılır.
- Bastırıldıktan sonra peçeteler ışığa doğru tutulur.
- Peçete üzerinde ışığa tutulduğunda hafif bir nemlenme görülüyorsa normal bir cilde sahipsiniz.
- Peçete hiç nemlenmemiş, tamamen kuru ve ciltte gerginlik hissediliyorsa kuru cilde sahipsiniz.
- Burun kenarları ve alına bastırılan peçete nemli, yanak bölgesine bastırılan peçete kuru ise karma bir cilde sahipsiniz.
- Yüzdeki tüm yerlere bastırılan peçete oldukça yağlı ve nemli görünüme sahipse yağlı bir cilde sahipsiniz.