cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları Soru-Cevap

Güneş Alerjisi Nedir? Güneş Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

  • Ağustos 6, 2024
  • 4 dakika okuma süresi
Güneş Alerjisi Nedir? Güneş Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Güneş Alerjisi Nedir?

Güneş alerjisi veya tıptaki adıyla polimorf ışık döküntüsü, güneşe karşı hassas cilde sahip olan kişilerde, özellikle ilkbahar-yaz aylarında güneş ışığı maruziyeti sonrasında oluşan bir döküntüdür. Döküntüler genelde küçük, hafif kabarık, pembe, kırmızı renkte gözükse de nadiren farklı da olabilir.

Güneş alerjisi, yaz aylarında daha sık olmak üzere, boyun ve üst göğüs bölgesinde daha sık görülür. Diğer sık görüldüğü yerler de eller gibi güneşe açık olan bölgelerdir.

İlkbahar ayları başladığında ortaya çıkan güneş ışınları döküntüyü tetikler. Yaz ilerledikçe ise görülme olasılığı düşer. İlk oluştuğu andan itibaren de her ilkbahar aylarında tekrarlama eğilimindedir. En sık ergenlik ve 20’li yaşlarda ilk atak görülür. Ancak her yaşta başlayabilir.

Güneş alerjisi döküntüsü genellikle 10-15 gün içinde herhangi bir iz bırakmadan kendiliğinden geçer. Ancak şiddetli ve yaygın döküntüleri olan kişilerde tedavi yapılır.

Güneş Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

  • Ortalama 2-10 mm çapında küçük, pembe şişlikler
  • İçerisi sarı sıvı dolu kabarcıklar
  • Kırmızı, mor renge çalan küçük şişlikler
  • Deriden kabarık, 1-2 cm’den büyük pembemsi yaygın plak şeklinde döküntüler
  • Döküntü olan yerde kaşıntı ve yanma hissi
  • Nadiren ateş ve titreme

Güneşe maruz kaldıktan sonra ortalama 30 dakika ila 1 saat içerisinde döküntü oluşur. Sadece güneş ışığının değdiği yerlerde olmaya eğilimlidir. Tedavi uygulanmadığında 1 hafta kadar döküntüler devam edebilir. Güneş maruziyeti devam ederse bu süre uzayabilir.

Güneş Alerjisi Neden Olur?

Polimorf ışık döküntüsünün kesin olarak neden bazı kişileri etkilediği tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak cildi hassas olan kişilerin, güneş, solaryum gibi kaynaklardan gelen ultraviyole ışınlarına teması güneş alerjisi döküntüsüne neden olur. Bu hassasiyete fotosensitivite adı da verilir.

Güneşte UVA ve UVB olmak üzere 2 tür ışın bulunur. UVA pencerelerden geçebilir. UVB ise geçemez. Ancak hassasiyeti olan kişilerde her iki ışın da güneş alerjisine neden olabilir. Döküntüler genelde her yıl tekrarlar. Ancak ilerleyen yıllarda görülme olasılığı da gittikçe düşer. Aşağıdaki özelliklere sahip kişilerde güneş alerjisi daha sık görülür:

  • Kadın cinsiyet
  • Kolayca güneş yanığı oluşan bir cilt yapısı
  • Kuzey bölgelerde yaşamak
  • Aileden başkasında güneş alerjisi olması

Güneş Alerjisi Tedavisi

Güneş alerjisi hafif olduğunda tedavi yapılmadan da ortalama 10 gün içinde döküntüler solar. Ancak fazla kaşıntısı olan ve yaygın döküntüsü olan kişilerde tedavi yapılmalıdır. Tedavide kullanılan ilaçlar şunlardır:

Kortizonlu kremler: Dermovate gibi steroid içeren kortizonlu kremler, güneş alerjisinde sıkça kullanılır. Güçlü sınıftaki kremler genelde günde bir, orta ve düşük kuvvette olanlarda günde 2 kere sürülür. Döküntüler kaybolduktan sonra da kremler bırakılır. (Dermovate krem ne için kullanılır?)

Antihistaminik ilaçlar: Antihistaminik olarak da bilinen kaşıntı hapları, güneş alerjisi döküntüsünün hem tedavisinde hem de kaşıntıyı azaltmada kullanılır

Yukarıdaki tedaviler dışında her ilkbahar mevsimi başlangıcında fototerapi olarak bilinen ışık tedavisi uygulanabilir. Bu tedavide yapay güneş ışınının belli bir dalga boyu kısa süre vücuda verilir. Böylelikle bir alışkanlık kazandırılarak güneş ışınına karşı alerji oluşma riski azaltılmaya çalışılır.

Güneş kremi kullanımı, alerjinin engellenmesinde en önemli noktalardan biridir. Güneş kremleri güneşe çıkmadan ortama 30 dakika önce sürülmeli ve 2-4 saatte bir tekrarlanmalıdır. (Güneş kremi nasıl kullanılır?)

Güneş Alerjisi Görselleri

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir