cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Soru-Cevap

İyontoforez Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Kasım 22, 2023
  • 3 dakika okuma süresi
İyontoforez Nedir? Ne İşe Yarar?

İyontoforez Nedir?

İyontoforez, asıl olarak el ve ayaklardaki aşırı terlemenin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. İyontoforez tedavisi sırasında, musluk suyu ile dolu bir kaba, aşırı terlemenin olduğu el veya ayak sokulur. Daha sonra makine ile düşük doz bir elektrik akımı verilir. (El terlemesi neden olur, nasıl geçer?)

Verilen elektrik akımı, geçici olarak ter bezlerini kapatır. Böylelikle fazla terlemenin önüne geçilebilir. Bazı durumlarda suyu içerisine, antikolinerjik adı verilen terlemeyi azaltıcı ilaçlarda katılabilir.

İyontoforez cihazının türüne göre değişmekle birlikte işlem ortalama 15-45 dakika sürmektedir. El ve ayak terlemesi dışında, koltuk altı gibi diğer bölgelerin aşırı terleme tedavisinde de kullanılabilir. Bu durumda özel bir ped gibi alet terleyen yere yerleştirilerek elektrik akımı verilir. Ancak iyontoforez tedavisi, el ve ayak dışı bölgelerdeki terlemelerde fazla etkili değildir.

Tedavi, haftada 3-7 gün uygulanabilir. Bu süre doktor tarafından hastaya göre karar verilir. İstenen sonuç alındıktan sonra da yavaşça haftada 1-2 gibi seans sayısı azaltılır.

İyontoforez tedavisi oldukça güvenli bir yöntemdir. Tedavi sırasında elektrik akımından dolayı hafif bir karıncalanma hissedilmesi normaldir. Bunun dışında görülebilecek yan etkiler şunlardır:

  • Ciltte kızarıklık
  • Küçük su dolu kabarcıklar (Vezikül)
  • Ciltte kuruma, çatlama
  • Egzama

Yukarıdaki yan etkiler genelde birkaç gün içinde hızlıca azalır. Ancak bu süre uzar veya rahatsızlık yaratırsa, 3-5 gün nemlendirici ve kortizonlu kremler sabah akşam sürülebilir.

İyontoforez Kimlere Yapılmaz?

  • Epilepsi hastalığı olan veya daha önce nöbet geçiren kişiler
  • Kalp hastalığı veya kalp pili olanlar
  • Metal implantı olan kişiler
  • Gebeler
  • Tedavi olacak cilt bölgesinde aktif yarası veya enfeksiyon olanlar

İyontoforez Tedavisi Kesin Çözüm mü?

Tedavi sonrası el ve ayak terlemesi genelde bir ay sonra elde edilir. Başta haftada 5-7 gün yapılan tedavi yanıt alındıkça haftada 1-2’ye düşülür. Ancak tamamen kesildikten sonra ortalama 2-3 ay içinde terleme genelde tekrar geri gelir. Ancak terlemenin şiddeti daha az olarak hissedilir.

El Terlemesi Nasıl Geçer?

El terlemesinin iyontoforez dışında tedavi seçenekleri de bulunur. Ancak öncelikle tüm vücutta olan bir aşırı terleme durumunda doktora başvurulmalı ve altta yatan anksiyete, hipertiroidi, kanser, cushing gibi başka hastalık olup olmadığı değerlendirilmelidir.

Fokal hiperhidroz olarak bilinen sadece el ve ayakta oluşan, nedensiz aşırı terleme durumunda ise tedavi aşamasına geçilebilir. Hafif olan terlemelerde, “Terkur” gibi alüminyum içeren antiperspirant kremler (terleme önleyici) kullanılabilir. (Terkur krem nasıl kullanılır?)

Daha şiddetli olan ve daha kalıcı sonuç isteyen kişilerde botoks enjeksiyonu yapılabilir. El veya ayak bölgesine yapılan botoks ile ter bezleri 4-6 ay civarında felç edilir ve terleme engellenir. Bu süre geçtikten sonra terlemenin tekrar durması için botoks enjeksiyonu yenilenmelidir.

Yukarıdaki tedaviler dışında “sempatektomi” yani terlemeyi sağlayan sinirin ameliyat ile kesilmesi ve mikrodalga tedavisi daha nadir olsa da kullanılabilir.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir