cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları

Kasık Biti Nasıl Temizlenir?

  • Kasım 21, 2023
  • 3 dakika okuma süresi
Kasık Biti Nasıl Temizlenir?

Kasık Biti Nedir?

Kasık biti, genelde cinsel yol ile bulaşan, pubis ve perineal bölge olarak bilinen kasık bölgesindeki kıllarda yaşayan böceklerin oluşturduğu bir enfeksiyondur.

Kasık biti, ergenlerde ve genç yetişkinlerde daha sıktır. Erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür. Esas olarak yakın temas ve cinsel yol ile bulaşsa da, enfekte olan kişinin yattığı yatak ve giydiği kıyafetler ile de bulaşabilir.

Kasık bölgesi haricinde, gittikçe yayılarak bacak, göğüs, ön kol, sırt, kirpik ve koltuk altı gibi bölgelerdeki kıllar da bitlenebilir. Kasık bitinin boyutu ortalama 0.8-1.2 mm’dir ve güçlü pençelere sahip 6 bacağı bulunur.

Kasık bitinin yaşam döngüsü bir aydır. Bu bir ayın yaklaşık 2 haftasını insan vücudunda geçirir. Erişkin bir kasık biti, 24 saatten fazla kan emmeden yaşayamaz. Kalın kılların dibine yerleşirler ve kıla sıkıca yapışık olduğundan ayrılması oldukça güçtür.

Kasık biti çocuklarda fazla görülmez. Ancak görüldüğünde aile bireylerinde de olması muhtemel olduğundan topluca hekim muayenesine gidilmelidir.

Kasık Biti Belirtileri

  • Özellikle geceleri artan kaşıntı
  • Kaşırken ele gelen pürtüklü bir his
  • Ciltte kızarık lekeler, kabartılar
  • Üstüne bakteri enfeksiyonu eklenirse sarı renkli iltihaplı akıntılar
  • Kasık lenf bezlerinde şişme
  • Kasık kılları haricinde, koltuk altı, göğüs gibi kalın kılların olduğu diğer bölgelerde kaşıntı
  • Kasık bölgesi kılları tam oluşmayan çocuklarda kirpikte kaşıntı
  • Kirpikler etkilenirse gözde kaşıntı ve kızarıklık

Kasık Biti Nasıl Temizlenir?

Kasık biti tedavisi için tüm yaşayan bitler ve yumurtaları temizlenmelidir. Bunun için bazı ilaçlar ve yöntemler kullanılır.

  • Kasık bitlenmesinde, kılların tıraşı zorunlu değildir. Ancak tıraş edilmesi toplumdaki kasık biti sıklığını azaltır.
  • Kıl köklerindeki bitler, tarak veya cımbız ile alınmalıdır.
  • Permetrin içeren “Kwellada” , “Metrin” gibi kremler, bitlerin olduğu bölgeye sürülür ve 10 dakika sonra yıkanır. Bu işlem 7-10 gün sonra tekrar uygulanır. (Metrin krem nasıl kullanılır?)
  • Son 3 ay içinde cinsel ilişkiye girilen kişilerde tedavi olmalıdır.
  • Tedavi sonrası tekrar bulaşmayı engellemek için yatak örtüsü ve kıyafetler yıkanmalıdır.
  • Kirpik bitlenmesinde, vazelin gibi nemlendiriciler kirpik diplerine sürülür. 8-10 gün boyunca günde 2 kez kullanıldığında bitler boğularak ölür. Sonrasında da ölü bit ve sirkeler, tarak veya cımbız ile alınır.
  • Daha nadir olarak kirpiklere de permetrin içeren kremler sürülebilir veya ivermektin içeren haplar kullanılabilir.
  • Bebeklerde göz yakmayan şampuanlar kullanılabilir.

Kasık Biti Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kasık biti tedavisinin en önemli aşamalarından biri, mekanik olarak bit ve sirkelerin temizlenmesidir. Bunun için sık aralıklı özel taraklar veya cımbız kullanılabilir. Bit kremleri ile 10 dakika bekletilerek yıkanan bölge, mekanik olarak temizlenebilir.

Kasık biti, genital bölgedeki kıllara sıkıca yapışık olduğu için saça geçmesi çok kolay değildir. Ancak bir şekilde saça geçtiğinde o bölgede de yaşaması mümkündür.

Kasık biti genelde cinsel birliktelik gibi yakın temas sonrası oluşur. Daha nadiren giyilen ortak kıyafetlerden de bulaşabilir. Kasık biti, o bölgedeki kılların dibine doğru sıkıca yapışır. Ele pürtüklü bir his gelmesi ve bunun kolay kolay çıkarılamaması kasık bitinden şüphelendirilir. Daha çok geceleri artan bir kaşıntı hissedilir. Eğer tedavi yapılmazsa ileri evrede iltihaplı akıntılar, kızarık yaralar oluşabilir.

Kasık biti tedavisinde permetrin veya ivermektin içeren krem ve haplar kullanılır. Bu ilaçlar alındıktan sonra kıl köklerindeki bitler cımbız gibi bir aletle alınmalıdır. Ayrıca tekrar bulaşı engellemek için çarşaf, iç çamaşırı gibi temas eden malzemeler değiştirilmeli veya iyice yıkanmalıdır.

Tedavi edilmediğinde kasık biti vücudun diğer bölgelerindeki kıllara da yayılabilir. Göğüs kılları, kirpikler, bacaklar, kollar gibi bölgelere yayılması muhtemeldir.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir