cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Soru-Cevap

Metrin Krem/Losyon Ne İşe Yarar?

  • Eylül 30, 2023
  • 4 dakika okuma süresi
Metrin Krem/Losyon Ne İşe Yarar?

Metrin Krem Ne İşe Yarar?

Metrin krem, metrin losyon veya metrin şampuan, uyuz ve kasık biti tedavisinde kullanılan ilaçlardan biridir.

Permetrin içeren diğer kremler gibi metrin krem gül hastalığı tedavisi için de kullanılabilmektedir. Gül hastalığı veya roza hastalığında yüzde kızarıklık, yanma, damar çatlağı, sivilce gibi belirtiler oluşur. Roza hastalığında, metrin krem gece yüze sürülür. 1 saat veya tüm gece tutulup yıkanabilir. (Gül hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?)

Permetrin, demodeks adı verilen parazitleri öldürür. Demodeks paraziti, ciltte yanma, batma, kaşıntı, pürtüklü bir his, döküntü gibi sorunlara neden olabilir. Normalde ciltte olan demodeks fazla arttığı durumda bu şikayetler oluşur. Bu duruma da demodikozis adı verilir. Ayrıca bu parazit, gül hastalığı gibi diğer hastalıkları da tetikler.

İçerisinde % 5 oranında, “permetrin” adı verilen etken madde bulunur. Permetrin, uyuz, bit gibi parazitlerin ölmesini sağlayan bir ilaçtır. İçerisinde butil hidroksitoluen, setil alkol gibi yardımcı maddeler de bulunur.

Uyuz yada tıbbi adıyla skabiyez, bir parazitin vücuda bulaşması sonucu, ciltte özellikle akşamları ve sıcakta ciddi kaşıntıya neden olan bir enfeksiyondur. Tedavisinde metrin gibi kremler ve haplar kullanılabilir. (Uyuz hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?)

Metrin, 2 aylıktan daha büyük bebek ve çocuklarda kullanılabilir.

Karaciğer veya böbrek hastalığı olanlarda metrin kremin kullanımı ile ilgili bir kısıtlama yoktur. 70 yaşın üstündeki kişilerde ise dikkatli kullanılmalıdır.

Metrin krem, göz ve ağız içine sürülmemelidir. Bu bölgelere temas etmesi durumunda bol suyla hızlıca yıkanılmalıdır.

Metrin Krem/Losyon Nasıl Kullanılır?

Uyuz hastalığında metrin kremin kullanımı şu şekildedir:

  • Uyuz tedavisinde öncelikle keseli bir banyo yapılır.
  • Metrin uyuz kreminin uygulanacağı deri, kuru ve temiz olmalıdır.
  • Ayrıca banyodan hemen sonra değil, cilt sıcaklığı azaldıktan sonra sürülmelidir.
  • Metrin krem ciltte hızlı bir şekilde emilir. Bu nedenle yavaşça cilde sürüldükten sonra ciltte görünmez hale gelir. Bu durumda kremin işe yaramadığı düşünülmemeli, sürülmeye devam edilmemelidir. Aynı bölgeye bir kere sürülmesi yeterlidir.
  • Metrin krem veya losyon, el, ayak parmak araları, koltuk altları, genital bölge, tırnakların altı, bilekler gibi vücudun her yerine sürülmelidir. Yetişkinlerde boyundan aşağı sürülmesi yeterli iken, çocuklarda kafada böz ve ağız çevresi hariç her yere sürülmelidir.
  • Krem vücutta iken, el yıkanması gibi durumlarda krem tekrar aynı yere sürülmelidir.
  • Yetişkinlerde metrin kremin 30 gramlık tek tüpü tüm vücuda yetecek şekilde kullanılır. Vücut alanı büyük olan kişilerde de en fazla 2 tüp yani 60 gram ilaç kullanılmalıdır.

Çocuklarda ve bebeklerde metrin krem kullanım miktarı ise şu şekildedir:

  • 2 ay-1 yaş arasındaki çocuklarda 30 gramlık tüpün 1/8’i
  • 1-5 yaş arasındaki çocuklarda 30 gramlık tüpün 1/4’ü
  • 6-12 yaş arasındaki çocuklarda 30 gramlık tüpün 1/2’si sürülmelidir.

Metrin Krem Yan Etkileri

Metrin kremin en sık görülen yan etkisi, ciltte egzama oluşturmasıdır. Sürülen bölgede bir süre sonra kızarıklık, yanma, kaşıntı gibi belirtiler gösterebilir.

Bu tür semptomlar genelde uyuz hastalığı şiddetli olanlarda daha sıktır. Genellikle de bu durum hafif ve geçicidir. Oluşan kızarıklık, ödem, kaşıntı gibi belirtiler uyuz hastalığının kendi seyri nedeniyle de oluşabilir. Bu nedenle çok ciddi bir alerjik reaksiyon olmadığı sürece tedaviyi bırakmak gerekmez.

Uyuz kaşıntısı, tedavi uygulandıktan 3-4 hafta daha edebilir. Bu durum ilaç yan etkisi olarak değerlendirilmemelidir. Gerçekten bir egzama oluşması durumunda doktora muayene olunmalı, nemlendirici, antihistaminik gibi ilaçlar uygulanmalıdır.

Metrin krem yüze sürülebilir. Çocuklarda uyuz tedavisinde, göz ve ağız çevresi hariç yüz ve saçlı deriye de krem uygulanmalıdır. Ayrıca roza hastalığının tedavisinde de yüze sürülerek kullanılır. Metrin krem demodeks adı verilen parazitlerin yoğunluğunu azaltarak yüzdeki kızarıklığı hafifletir.

Metrin krem ile aynı içeriğe sahip olan ve uyuz tedavisinde kullanılabilecek diğer kremler "Anti Skab" ve "Kwellada" dır.

Metrin krem uyuz tedavisi için kullanıldığında 3 gün üst üste sürülerek kullanılır. İlk gün sürüldükten 24 saat sonra tekrarlanır. Aynı şey 3. gün de devam eder. Böylece metrin krem veya losyon, 3 gün üst üste vücutta kalmış olur. Bu periyot aynı şekilde bir hafta sonra tekrarlanır.

Roza hastalığı veya gül hastalığı için kullanıldığında ise demodeks adı verilen parazitlerin ölmesi için her gece yüze sürülebilir. Bu süreç kişiden kişiye değişse de genelde 2-3 ay sürer.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir