cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Dermatoloji Terimleri

Dermatofibrom Nedir?

  • Eylül 29, 2023
  • 2 dakika okuma süresi
Dermatofibrom Nedir?

Dermatofibrom Nedir? 

Dermatofibrom diğer isimleriyle benign fibröz histiyositom, fibroma simplex, sklerozan hemanjiyom, genelde bacaklarda oluşan, sert, yuvarlak kabarıklıklardır. 

Dermatofibrom genelde 5-10 mm çapındadır. Rengi kırmızı (eritemli), sarımsı veya kahverengidir. Sıklıkla bir tane olarak ortaya çıkar. Ancak AIDS hastaları, lösemi ve lenfoma kanseri olanlarda birden fazla sayıda görülebilir. Ancak normal kişilerde de nadiren birden fazla olabilir.

Bacaklar dışında kollar da sık görülen yerlerden biridir. Dermatofibromlar genelde ağrı yaratmaz. Ancak bazı hastalarda hassas olabilir, ağrı ve kaşıntı eşlik edebilir.

Genelde yuvarlak veya ovoid şekilli ve kubbemsidir. Lezyonun kenarından parmakla sıkıştırıldığında ortası çöker. Buna gamze işareti yada dimple sign adı verilir. 

Nadiren dermatofibrom, dev boyutlarda, polip benzeri (polipoid) veya atrofik olabilir. Dermatofibromlar, iyi huylu tümörlerdir. Kansere dönüşme ihtimalleri yoktur. Ancak dermatofibrosarkoma prutuberans gibi kanserli formlarıyla görüntüsü karışabilmektedir.

Dermatofibromlar en çok 20 ila 50 yaşları arasındaki kişilerde görülür. Kadınlarda iki kat daha fazla görülürler. Ortalama her 100 cilt tümöründen biri dermatofibromdur. Bu nedenle nispeten yaygın görülen lezyonlardır.

Dermatofibrom tanısı doktorun lezyonu görmesi ile konulabilir. Ancak bazı hastalıklarla karışabileceği durumda biyopsi gerekebilir. Dermatofibromun karışabileceği hastalıklar şunlardır:

Dermatofibrosarkoma prutuberans

Granüler hücreli tümör 

Berrak hücreli akantom 

Melanositik lezyonlar 

Glomus tümörü 

Melanom 

Atipik fibroksantom 

Bazal hücreli karsinom 

Dermatofibrom tedavisinin yapılması zorunlu değildir. Kötü huylu bir şeye dönüşme ihtimali yoktur. Tedavide cerrahi olarak tamamen alınma, lezyon içine steroid enjeksiyonu ve soğuk gaz sıkma işlemi olan kriyoterapi uygulanabilir. 

Özellikle 2-3 cm’den daha büyük olan lezyonları, kanser şüphesi nedeni ile cerrahi ile çıkarmak gerekebilir. 

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir