cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Soru-Cevap

Ne Yaptıysam Uyuz Geçmiyor? Uyuz Fotoğrafları

  • Ekim 24, 2023
  • 6 dakika okuma süresi
Ne Yaptıysam Uyuz Geçmiyor? Uyuz Fotoğrafları

Ne Yaptıysam Uyuz Geçmiyor?

Ne yaptıysam uyuz geçmiyor diyenlerin sayısı, uyuz salgınları döneminde gittikçe artmaktadır. Uyuz hastalığı veya tıptaki adıyla skabiyez, uyuz böceğinin, cildin üst kısmını istila ederek, özellikle sıcaklarda ve gece ciddi kaşıntı yapmasıdır. (Uyuz belirtileri, nedenleri ve tedavisi)

Uyuz tedavisinde “metrin” , “anti-skab” , “kwellada” gibi permetrin içeren krem ve losyonlar kullanılır. Ayrıca majistral adı verilen özel yapma karışımlar ve dirençli durumlarda “Ziver” adı verilen ivermektin içeren uyuz hapları kullanılabilir. Ziver en etkili uyuz ilaçlarından biridir. Dirençli uyuz tedavisinde sıklıkla kullanılır. (Metrin krem nasıl kullanılır?)

Uzun süre geçmeyen uyuz için birçok farklı neden olabilir. Bu nedenler şunlardır:

1-) İlaçları Düzgün Kullandığınızdan Emin Olun: Uyuzun geçmemesinin en büyük nedenlerinde biri, doktorun verdiği ilaçların düzgün kullanılmamasıdır. Kaşınan kişiler ilk önce, “metrin” gibi permetrin içeren kremleri, boyundan aşağı tüm vücuda sürmelidir. Krem bu bölgede 24 saat kalır ve sonraki gün aynı saatte banyo yapılır. Daha sonra yapma karışım ilaçlar tekrar boyundan aşağı yıkanmadan 3 gün üst üste sürülür, 4. gün banyo yapılır. 1 hafta sonra bu süreç tekrarlanır.

Çocuklarda ise uyuz kremleri, yüzde göz ve ağız çevresi hariç tüm vücuda sürülür ve 24 saat değil 12-18 saat vücutta bekletilir.

Uyuz hapı ise doğru miktarda kullanılmalıdır. Her 15 kg’a 1 tablet alacak şekilde alınmalıdır. Örneğin 60 kg’lık bir kişi 4 tableti aynı anda almalıdır. 1 hafta veya 10 gün sonra da tekrar aynı miktarda hap aynı anda alınarak tedavi bitirilir.

2-) Temas Eden Herkesin Kaşınmasa Bile Tedavi Olması Gerekir: Uyuz hastalığının geçmemesinin en büyük nedeni, sadece kaşınan kişilerin tedavi alıp, aynı evde yaşayan kişilerin ilaçları kullanmamasıdır.

Uyuz böceği, aynı evde yaşayan kişilere ve 30 dakikadan fazla birebir temas eden herkese bulaşır. Kaşıntı ise hemen görülmez. Kaşıntının ortaya çıkması 2 ayı bulabilir. Bu nedenle aynı evde yaşayan herkes tedavi almadığında sürekli bir bulaş olacağı için kaşıntı geçmez.

Aynı evi paylaşan tüm kişiler, kaşınan kişi ile birlikte aynı anda tedaviye başlamalıdır. Farklı zamanlarda tedavi alınması da yanlıştır. Kaşınmayan kişiler yapma ilaçlar yerine 3 gün üst üste permetrin içeren kremleri kullanabilir.

3-) Kremler Yıkandığında Hemen Tekrarlanmalıdır: Sürülen uyuz kremleri, ellerin yıkanması veya sürüldüğü anda başka yere dokunulması gibi durumlarda yok olur. Aynı bölgede 24 saat kalmadığı için de tedavi şansı azalır. Böyle bir durumda kremler hemen tekrar aynı bölgeye sürülmelidir.

4-) Vücudun En İnce Ayrıntısına Kadar Kremler Sürülmelidir: Krem yetişkinlerde boyundan aşağı, çocuklarda da yüzde göz ve ağız çevresi hariç tüm vücuda hiç boş yer kalmayacak şekilde sürülmelidir. Özellikle genital bölge, parmak araları, popo bölgesi, tırnak içleri gibi bölgeler atlanmamalıdır. Tırnaklar kısa kesilmeli ve altlarında uyuz böceğinin kalmadığından emin olunmalıdır.

5-) Ev, Kıyafet ve Eşya Temizliği Dikkatlice Yapılmalıdır: Uyuz böceği insan derisi dışında da birkaç gün hayatta kalabilir. Bu nedenle vücut parazitten temizlense bile bulunan ortam ve kıyafetlerden tekrar uyuz kapılabilir.

  • Yıkanılabilecek tüm eşyalar en az 60 derecede çamaşır makinesinde iyice yıkanmalı ve ütü yapılmalıdır.
  • Yıkanılamayacak eşyalar, bir poşete konulup en az 1 hafta ağzı sıkıca kapalı bir şekilde bekletilmelidir.

6-) Başarılı Bir Tedaviye Rağmen Kaşıntı Bir Süre Devam Edebilir: Tedavi başarılı olsa dahi, uyuz böceğinin ölmesi sırasında kaşıntı tam olarak geçmeyebilir. Bu süre ortalama 3 hafta olsa da 6 haftaya da uzayabilir. Ancak bu süreçte de kaşıntı genelde azalarak ilerler.

7-) Uyuz Olabilecek Kişilerden Uzak Durun: Uyuz hastalığı bir kere geçirildiğinde bağışıklık bırakmaz. Hatta diğer bulaşmalar çok daha kolay olur ve belirtiler çok hızlı ortaya çıkar. Bu nedenle tedavi olunsa dahi, kaşınan ve uyuz şüphesi olan kişilerden olabildiğince yakın temastan kaçınılmalıdır.

Uyuz Görüntüsü Nasıl Olur? Uyuz Fotoğrafları

Uyuzun en sık belirtileri, parmak arası, göbek çevresi, kol ön yüzleri gibi bölgelerde, gri, deri rengi tünel benzeri lezyonlardır. Ayrıca su toplamaları, yaralar, sertlikler, kabuklanmalar, pullanmalar, iltihap dolu kabarıklıklar ortaya çıkabilir. Kaşımaya bağlı da ciltte ekskoriyasyon olarak bilinen uzunlamasına yaralar oluşabilir.

Uyuza özel olan belirti, 1 cm’ye kadar uzayabilen, deriden hafif kabarık, beyazımsı, gri renkte, sonunda siyak bir nokta içeren, iplik benzeri dalgalı veya düz tünellerdir. Bu özel görüntüye sillon adı verilir.

Nodüler uyuz adı verilen özel bir uyuz çeşidinde de özellikle erkeklerde, 2 cm kadar büyük olabilen, kahverengi, kırmızı, nodüller yani deriden kabarık tümör benzeri yapılar oluşabilir. Su toplamaları şeklinde görünen veziküler veya büllöz uyuz da daha çok çocuklarda ortaya çıkar.

Uyuz belirtileri resimli olarak aşağıda verilmiştir.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir