cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Kozmetik

Niacinamide Nedir? Niacinamide Ne İşe Yarar?

  • Eylül 18, 2023
  • 4 dakika okuma süresi
Niacinamide Nedir? Niacinamide Ne İşe Yarar?

Niacinamide Nedir?

B3 vitamini veya nikotinamid olarak da bilinen niasinamid, cilt bariyerini düzeltme, gözenekleri sıkılaştırma, cilt tonunu eşitleme, cilt kırışıklıklarını azaltma gibi birçok faydası olan bir vitamindir.

Niasinamid, cilde sürüldükten sonra direkt etki etmez. Öncelikle ciltteki enzimlerle yıkılır ve oluşan aktif bileşen işlev görür.

Niacinamide Ne İşe Yarar? 

Niasinamid serum veya kremler, cildi çok hassas olanlar dışında normal rutin bakıma eklenebilecek bir üründür. 

Gözenek Sıkılaştırma 

Niasinamidin en önemli özelliklerinden biri ciltteki gözenekleri sıkılaştırmasıdır. 

Ciltteki gözeneklerin geniş olması durumunda, yağ ve ölü deri parçaları burada birikir. El ile dokunulduğunda pürüzlü bir yüzey hissedilir. Cilt yağlanır ve sivilce oluşum riski artar. Niasinamid bu gözenenekleri sıkılaştırarak cildi pürüzsüzleştirmeye yardımcı olur. 

Nemlendirme 

Niasinamidin diğer faydası ise nemlendirici özelliğidir. Ciltte nem azalması durumunda, pullanma, kepeklenme, sertleşme oluşur. Cildin koruyucu bariyeri zayıflar. Niasinamid nemlendirmeye yardımcı olarak cilt sağlığını korur. 

Cilt Lekesi Geçirme

Niasinamidin %5 gibi yüksek dozlarının düzenli kullanılması cilt lekelerinin geçmesine yardımcı olur. 

Cilt lekeleri sivilce gibi döküntüler sonrasında veya güneş sonucunda oluşabilir. Ciltteki melanin pigmentinin artışı leke oluşumuna neden olur. 

Niasinamid cilt tonunu eşitler. Özellikle traneksamik asit içeren serumlarla kullanıldığında leke açıcı özelliği daha belirgindir. (Sivilce izi nasıl geçer?) 

Cilt Aydınlatma 

Niasinamid içeren ürünlerin cildi aydınlatma, cildin daha parlak ve diri gözükmesini sağlama özelliği de bulunmaktadır. 

Niacinamide Nasıl Kullanılır?

Niasinamid, peptitler, hyaluronik asit, AHA’lar, BHA ve her türlü antioksidan gibi diğer ürünlerle kullanılabilir. 

Genelde nemlendiricilerin üstüne sürülmesi önerilmektedir. Cilt bakımının en sonunda güneş kremi sürülmesi unutulmamalıdır. 

Niasinamid sabah ve akşam olarak günde 2 kez kullanılabilir. Düzenli bir şekilde kullanıldığında cilt hastalığına göre 2-4 hafta içinde fayda görülmeye başlanır. Ancak daha uzun süre kullanmaya devam edilmelidir. 

  • Niasinamid  toneri, cildi yeniden nemlendirmek ve yenilemek için temizlikten sonra uygulandığında özellikle faydalı olabilir.
  • Güneş hasarının ilerlemiş belirtileri, portakal kabuğu dokusu, gevşek gözenekler ve yağa bağlı sivilceler olan kişilerde %20 içerikli yoğun niasinamid serumları kullanılabilir.
  • Niasinamid içeren ürünler göz çevresi için de kullanılabilir. Niasinamid göz kremleri, kaz ayağı ve göz altı koyu halkaların görünümünü düzeltmeye yardımcı olabilir. 
  • Yüz ve boyun dışındaki cilt sorunları için  niasinamid vücut serumları kullanılabilir. 

Niacinamide Yan Etkileri

Niasinamid içeren ürünlerin en sık yan etkisi kızarıklıktır. Ancak genelde piyadaki niasinamid ürünleri az miktarda etken madde içerdiği için kolaylıkla tolere edilebilir. 

Niacinamide İçeren Kremler

Niacinamide içeren kremler kesinlikle eczane ürünü olarak tedarik edilmelidir. Kozmetik markaların ürünleri genelde kalitesiz ve içerik olarak yetersiz veya fazla olabilmektedir.

Güvenilir olan niasinamid içeren krem markalarından bazıları şunlardır:

  • La Roche Posay Niacinamide
  • Etat Pur Pure Active Niacinamide
  • Dermoskin Be Bright Niacinamide
  • The Purest Niacinamide

Saf niacinamide dışında, yıkama jeli, nemlendirici ve güneş kremi içerisinde de niasinamid bulunabilir. Bioderma ve capicade gibi markaların ürünleri bu sebeple seçilebilir.

Niacinamide İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Niacinamid içeren serumlar sivilceleri kusturmaz. Acnelyse gibi retinoid içeren kremler veya zoretanin gibi haplar tedavi sürecinde ilk başlarda sivilcelerde kusmaya neden olabilir.

Niacinamid herhangi bir serum veya krem ile birlikte rahatlıkla kullanılabilir. Ancak arbutin, azaleik asit, traneksamik asit gibi diğer leke açıcı kremlerle kullanılması gereksiz olabilir.

C vitamini ve niacinamidin her ikisi de leke açıcı ve aydınlatma özelliği olan içeriklerdir. Bu nedenle üst üste sürülmesi mantıklı değildir. Eğer her ikisi de kullanılacaksa biri sabah biri de akşam sürülebilir.

Hyaluronik asit cildi nemlendirme özelliği olan bir içeriktir. Niacinamid ile birlikte kullanılabilir. Hatta piyasadaki bazı ürünlerde her iki içerik de tek bir preparat içerisinde bulunur.

Niacinamid leke açıcı bir üründür ve ciltte soyulma yapmadığı için güneş hassasiyeti de oluşturmaz. Böylelikle güneş lekesi yapması beklenmez. Ancak retinol ve retinoid içeren ürünler güneş hassasiyeti yarattığı için gündüzleri kullanılmamalıdır.

Niacinamide cildi soyan bir ürün değildir. Ancak çok hassas ciltlerde hafif yanma yapabilir. Bu durumda ürün değiştirilebilir veya 2-4 saat gibi bir süre yüzde tutup daha sonra yıkanabilir.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir