Terbisil Hap Ne İşe Yarar?
Terbisil Ne İşe Yarar?
Terbisil hap, içerisinde 250 mg “terbinafin” adı verilen etken maddeyi içeren mantar tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.
Terbisil tabletin kullanılabildiği hastalıklar şunlardır:
- Onikomikoz (Tırnak mantarı)
- Tinea kapitis (Kafa mantarı)
- Tinea pedis (Ayak mantarı)
- Tinea corporis (Vücut mantarı)
- Tinea cruris (Kasık mantarı)
Tırnak mantarı tedavisinde terbisil sıklıkla kullanılır. Ancak tırnağın % 25’inden daha fazla bölgesini etkileyen durumlarda tercih edilir. (Tırnak mantarı belirtileri ve tedavisi)
Normalde ayak, vücut ve kasık mantarında, terbisil hap her zaman kullanılmaz. Ancak yaygın olarak durumlarda kısa süreli kullanılabilir.
2 yaş altındaki çocuklarda ve 15 kg altındakilerde kullanımı uygun değildir. Böbrek, karaciğer yetmezliği ve hastalığı olan kişilerde de terbisil hap kullanılmamalıdır.
İlacın gebelik kategorisi B’dir. Nispeten güvenilir bir ilaç sayılsa da zorunlu durumlar dışında kullanılmamalıdır. Terbisil, süt ile atıldığından emzirme döneminde kullanılmaz.
Tablet dışında terbisil krem, sprey formları da bulunur. Bunlar da içerisinde terbinafin maddesini içerir ve mantar tedavisinde kullanılır. Ayrıca terbisil plus adı verilen kremde de terbinafin ve mometazon adı verilen steroid bulunur.
Bu kremin normalde çok fazla kullanılması önerilmez, çünkü içerisindeki steroid, mantar enfeksiyonunu arttırabilir. Bu nedenle arada kalınan veya hem egzama hem de mantar olan hastalarda kısa süreli kullanılabilir.
Terbisil Nasıl Kullanılır?
Terbisil tablet, yetişkinlerde günde bir kez kullanılır. 20-40 kg arası çocuklarda yarım tablet, 40 kg üstündekilerde de yetişkinler gibi günde bir kez alınır. Tabletler, çentikli olduğu için kolaylıkla yarıya bölünebilir.
İlacın kullanım süresi ise var olan mantar enfeksiyonuna göre değişir. Tırnak mantarında önerilen tedavi süresi 6-12 hafta olsa da tırnağın yeniden oluşması 6 ayı bulabildiği için tedavi süresi uzatılabilir.
Ayak, kasık, kafa ve vücut mantarında ise verilen yanıta göre değişmekle birlikte ortalama 2-4 hafta kullanılır. Döküntüler tamamen geçse de 1 hafta gibi bir süre daha ilaç kullanılabilir.
Tablet bol su ile içilmelidir. Her gün aynı saatte alınmalıdır ve tok veya aç karna alınabilir.
Terbisil Hap Yan Etkileri
Terbisil tabletin dikkat edilmesi gereken en önemli yan etkileri karaciğer enzimlerinde yükselme ve kolestrol yükselmesidir. Bu nedenle 1 veya 2 ayda bir düzenli olarak doktor tarafından kan tahlili yapılır ve hastalara günlük yürüyüş, yağdan fakir diye önerilir.
Bunların dışında terbisil hapın görülebilecek nadir yan etkileri şunlardır:
- Baş ağrısı
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı
- İshal
- Depresyon
- Sarılık
- Vücutta uyuşma
- Halsizlik
- Kurdeşen döküntüsü
- Eklem ağrısı
- Kas ağrısı
Terbisil hap, başka ilaçlarla etkileşime geçebilir. Bu nedenle doktor tarafından kullanılan diğer ilaçlar sorgulanır. Aralarında etkileşim olabilen diğer ilaçlardan bazıları şunlardır:
- Beta bloker adı verilen beloc, saneloc gibi tansiyon ilaçları
- SSRI adı verilen antidepresan ilaçlar
- Trisiklik antidepresanlar
- MAO inhibitörleri (Psikiyatrik ilaç gruplarından biri)
- Antiaritmik adı verilen kalp ritim bozukluğu ilaçlarından bazıları
- Rifampisin
- Kafein
- Varfarin (Bir çeşit kan sulandırıcı)
Terbisil Tablet Kortizonlu mu?
Terbisil içerisinde kortizon bulunmaz.
Terbisil Kaç Gün Kullanılır?
Terbisil hap, el tırnakları için 1.5 ay, ayak tırnakları için de 3 ay kullanılır. Ancak özellikle ayak tırnaklarının yeniden büyümesi 6 ayı bulabildiği için tamamen mantarın temizlenmesi ve diğer bulaşmaların mantarı tekrar alevlendirmemesi için tedavi süresi doktor kontrolünde 6 aya uzatılabilir.