cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Soru-Cevap

Roza Krem Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

  • Ekim 22, 2023
  • 4 dakika okuma süresi
Roza Krem Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Roza Krem Ne İşe Yarar? Ne İçin Kullanılır?

Roza krem, içerisinde %1 oranında “metranidazol” adı verilen etken maddeyi içeren bir ilaçtır. Metranidazol esas olarak anaerop adı verilen bakterilere etki eden bir çeşit antibiyotiktir. Ancak cilt hastalıklarından olan rozasea yani gül hastalığı için de kullanılmaktadır.

Roza krem içerisinde metranidazol’e ek olarak % 2 oranında üre de bulunur. Üre bir çeşit nemlendirici maddedir.

Gül hastalığı, yüzde kızarıklık, yanma, batma atakları ile ilerleyen, ileri aşamalarda kılcal damar çatlaması ve sivilcelenmenin görüldüğü kronik bir hastalıktır. Gül hastalığının tedavisinde roza krem veya roza jel sıklıkla kullanılmaktadır. (Gül hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?)

Roza kremin antimikrobiyal, antiinflamatuar ve antioksidan özellikleri bulunur. Bu sayede gül hastalığının ani gelişen kızarıklık ataklarının tedavisinde ve papüler, püstüler sivilcelenmenin baskı altına alınmasında kullanılabilir. Roza hastalığına iyi gelen krem olarak bilinen başlıca ilaçlardan biridir.

Geçici kızarmanın görüldüğü gül hastalığında roza krem kullanılabilse de, kalıcı yüz kızarıklığının oluştuğu ileri derece hastalıkta tam olarak etki gösteremez. Kalıcı kızarıklık gelişmesi durumunda lazer gibi tedaviler daha etkili olmaktadır. Ancak buna rağmen 3-6 ay gibi düzenli kullanımda roza kremin de kalıcı kızarıklığı azaltabildiği tespit edilmiştir.

Roza krem kullananlar, genel olarak tedaviden memnun kalmaktadır. Ancak düzenli kullanılmadığında ve güneş gibi tetikleyicilere dikkat edilmediğinde, tedavi şansının düşeceğini bilmek gerekir.

Çocuk ve karaciğer, böbrek yetmezliği olan hastalarda roza krem kullanımı tam olarak araştırılmamıştır. Bu nedenle zorunlu durumlar haricinde kullanılması önerilmemektedir.

Roza kremin gebelik kategorisi C’dir. Yani gebelik döneminde zorunlu durumlar dışında kullanımı önerilmez. Emzirme döneminde de süte geçme ihtimali olduğundan kullanılması doğru değildir.

Roza Krem Nasıl Kullanılır?

  • Roza krem, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez veya sadece akşamları 1 kez kullanılabilir. Özellikle başka kremlerle tedavi birleştirildiğinde sabahları diğer krem, akşamları roza krem kullanılabilir.
  • Gece sürüldükten sonra tüm gece yüzde kalmalı, sabah yıkanmalıdır.
  • Roza krem, cilt üzerine ince bir tabaka halinde sürülmelidir.
  • Kremin üstüne veya altına ortalama 20-30 dakika sonra kozmetik ürünler kullanılabilir.
  • Roza kremin nemlendirici özelliği bulunduğundan ek olarak nemlendirici krem kullanımına ihtiyaç duyulmaz. Ancak çok kuru ciltlerde ek olarak kullanılması da sakıncalı değildir.
  • Krem yüze sürülmeden önce, cilt uygun temizleme jeli ile tahriş etmeden yıkanmalıdır.
  • Roza krem, gül hastalığında ortalama 3-6 ay kullanılır. Ancak 3 aydan sonra fayda görülmeyen durumlarda tedavi süresinin uzatılması önerilmez. Bunun yerine diğer tedavilere geçilebilir.
  • Yapılan çalışmalarda doktor kontrolünde kremin 2 yıl gibi uzun süreler kullanılabilmesi mümkündür.
  • Ağız içi, burun içi gibi mukoza bölgelerine krem sürülmemelidir.
  • Açık yara olan bölgelere sürülmemelidir.
  • Göz içine roza krem sürülmemeli, değmesi durumunda da göz bol su ile yıkanmalıdır.
  • Roza krem, güneş ile temas ettiğinde etkinliği azalır. Bu nedenle sabah sürülmesi durumunda üstüne kesinlikle güneş kremi sürülmelidir.

Roza Krem Yan Etkileri

Roza kremin kullananların en sık gördüğü yan etkiler, yüzde yanma, batma, kızarma, kuruma ve var olan gül hastalığının kısa süreli kötüleşmesidir. Böyle bir durumda yüz iyice yıkanmalı ve bu durum doktora iletilmelidir.

Bunun dışında görülebilecek diğer nadir yan etkiler şunlardır:

  • Göze çok yakın kullanılırsa gözde sulanma
  • Egzama
  • Pullanma
  • Ödem
  • Alerjik reaksiyon
  • Cilt hissinde azalma
  • Ciltte uyuşma
  • Mide bulantısı
  • Ağızda metalik tat

Roza Krem Hakkında Sık Sorulan Sorular

Roza jel içerisinde sadece "metronidazol" bulunurken, roza kremde hem "metronidazol" hem de "üre" bulunur. Etkinlik olarak belirli bir farklılıkları yoktur. Ancak üreye bağlı bazı kişilerde ek bir hassasiyet, kızarıklık ve yanma oluşabilmektedir.

Roza krem, normalde akne vulgaris denilen klasik sivilce tedavisinde kullanılan bir ilaç değildir. Ancak gül hastalığında oluşan sivilcelerin baskılanmasında etkisi vardır. Antienflamatuar etkinlik ile var olan sivilcelerin sayısını azaltır. Bazı hastalarda roza krem sonrası sivilce artışı olduğu söylense de böyle bir etki beklenmez.

Roza krem günde 1 veya 2 kez kullanılabilir. Günde bir kez kullanıldığında gece kullanılması önerilir. Gece yüze ince bir tabaka halinde sürülür ve sabah yıkanır. Sabah-akşam kullanıldığında ise tüm gün yüzde kalmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Roza kremin içerisinde "metronidazol" adı verilen bir çeşit antibiyotik bulunur. Antibiyotikler lekelerin tedavisinde kullanılmaz ve etkisizdirler. Sadece var olan sivilceleri bir miktar baskılayabilir. Bunu haricinde lekede neredeyse hiçbir etkisi yoktur.

Roza krem hamilelikte kullanılmamalıdır. Özellikle ilk 3 ay içinde kullanımı kesinlikle önerilmez. Diğer aylarda da zorunlu durumlar dışında tercih edilmemelidir. Gebelik dönemindeki gül hastalığından, yüz kızarıklığı için en güvenli yapılabilecek işlem bazı lazerlerdir.

Roza krem veya roza jel genelde günde 2 kere kullanılır. Bu nedenle hem gündüz hem gece sürülmesi mümkündür. Günde bir kullanıldığında ise sabah güneş kremi sürülmesi gerektiği için üst üste sürüldüğünde rahatsızlık duyan kişilerin geceleri kullanması daha konforlu olacaktır.

Roza krem içerisinde bulunan metranidazol aslında parazit öldürücü bir ilaçtır. Yüzde gül hastalığına da neden olabilen demodikoz adı verilen parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlarda da kullanılabilir.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir