cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları

Koltuk Altında Sivilce Nedenleri ve Tedavisi

  • Ekim 22, 2023
  • 6 dakika okuma süresi
Koltuk Altında Sivilce Nedenleri ve Tedavisi

Koltuk Altında Sivilce Neden Çıkar?

Sivilce genel olarak bakıldığında ciltte yer alan gözeneklerin tıkanması, bakteri birikmesi ve bunlara bağlı olarak şişkinlik meydana gelmesidir. Koltuk altı bölgesi de sürtünmenin ve terlemenin olduğu bir bölge olduğu için sivilce oluşumuna yatkındır.

Bu sivilceler genellikle zararsız olsa da acı verici olabilirler. Ortaya çıktıklarında hassasiyet, kaşıntı ve cilt tahrişi yapabilirler. Koltuk altı sivilcelerinin birçok farklı nedeni olabilmektedir.

Folikülit

Folikülit, kıl kökü dibindeki enfeksiyona verilen isimdir. Özellikle koltuk altı, kasık gibi terlemenin ve sürtünmenin fazla olduğu yerlerde sıklıkla görülür. Kıl kökünün dibi kızarır ve daha sonra içi irin dolarak sarı renkli bir kabarıklık olarak kendini gösterir. Kaşıntı, ağrı gibi belirtiler görülebilir.

Folikülit bakteriyel enfeksiyon, maya enfeksiyonu veya mantar nedeniyle oluşabilir. Koltuk altının tıraş edilmesi de foliküliti tetikler. Bazı nadir durumlarda kullanılan ilaçlar da iltihaplanmaya sebebiyet verebilir.

Genellikle folikülit birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak büyük, ağrılı sivilcelerin tedavi edilmesi gerekir.

Batık Kıl

Koltuk altlarının sık tıraş edilmesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi kıl batığına neden olabilir. Koltuk altı sivilce oluşumunun sık sebeplerinden biridir.

Kaygan ve kullanışlı olmayan sert bıçaklı ürünler batık kıl riskini arttırır. Kıl kendi içinde çevrilerek tekrar derinin içine girer. Bu da zamanla iltihaplanmasına, şişmesine ve ağrı, kaşıntı yapmasına neden olabilir.

Kontakt Dermatit

Kontakt dermatit, cildin alerjenler veya tahriş edici maddelerle temas ettikten sonra döküntüler ve şişlikler oluşturmasıdır. Bir egzama çeşididir. Koltuk altına sürülen deodorantlar, sabunlar, kozmetik ürünler buna sebebiyet verebilir. Düzenli olarak giyilen kıyafetlerin yıkandığı deterjanlar da böyle bir alerjiye neden olabilir. Koltuk altında kızarıklık, kuruma, dökülme ve aşırı kaşıntı oluşur.

Köpek Memesi Hastalığı (Hidradenitis Suppurativa)

Köpek memesi hastalığı veya tıptaki adıyla hidradenitis suppurativa veya akne inversa, cildin altında tekrarlayan şişliklere ve apselere neden olan bir cilt hastalığıdır. Genellikle koltuk altı ve kasık gibi bölgelerde ortaya çıkar. Kronik yani uzun süreli ve zor tedavi edilen bir hastalıktır. Oluşan iltihaplar derindir ve oldukça ağrılıdır. Zaman içerisinde tedavi edilmediğinde, koltuk altında yollar oluşturarak şekil bozukluğu ve kötü kokuya neden olabilir. (Köpek memesi hastalığı belirtileri ve tedavisi)

Mantar Enfeksiyonu

Vücuttaki nemli bölgeler her zaman mantar enfeksiyonu gelişme riski altındadır. Koltuk altı da cildin sürekli terlediği bölgelerden biridir. Kandida gibi mantarlar için oldukça ideal bir yuvadır. Koltuk altı mantar enfeksiyonunda kırmızı, kaşıntılı, püstül adı verilen iltihaplı şişlikler oluşur.

Sürtünme

Başlı başına sürtünme bile koltuk altında sivilce nedeni olabilir. Günlük hayatta yürürken bile kollar ileri geri gelirken sürtünme ortaya çıkar. Özellikle yaz aylarında bu sürtünme ter ile birleştiğinde koltuk altı sivilceleri şiddetlenebilir.

Koltuk Altında Sivilce Nasıl Geçer?

Koltuk altı sivilcelerinin tedavisi, var olan nedene göre değişiklik gösterebilir. Ancak çoğu zaman bu sivilceler kendiliğinden geçme eğilimindedir. Ancak sürekli tekrarlayan, gittikçe şiddetlenen ve ciddi ağrı yapan koltuk altı sivilcelerinin tedavi edilmesi gerekir.

  • Antibiyotikler: Özellikle folikülit gibi koltuk altında bakteri kaynaklı oluşan sivilcelerin tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Antibiyotik ilaçların içeriği doksisiklin (tetradox), eritromisin, sefaleksin gibi maddelerdir. (Tetradox ne işe yarar, nasıl kullanılır?)
  • Antibakteriyel Yıkamalar: Koltuk altı bölgesi bakteri oluşumuna açık olduğu için klorheksidin glukonat ve benzoil peroksit gibi antibakteriyel yıkamalar koltuk altı sivilceleri için oldukça faydalıdır.
  • Antibakteriyel Jeller ve Losyonlar: Ağız yoluyla antibiyotik hap alınmasının gerekli olmadığı durumlarda topikal olarak bilinen koltuk altına sürülen antibiyotikler de kullanılabilir. Bunlar genelde jel veya losyon formundadır. En sık kullanılanlar “Cleocin T” gibi klindamisin içeren ürünlerdir.
  • Alerjen Maddelerin Belirlenmesi: Şiddetli kontakt dermatit vakalarında, alerjeni tanımlamak oldukça önemlidir. Bunun için en sık olarak yama testi kullanılır. Bu testte vücuda bazı bantlar yapıştırılır ve olası alerji gelişen madde tespit edilmeye çalışılır. Tedavisinde de “Bilaxten” gibi antihistaminik adı alerji hapları kullanılır.
  • Steroid Kremler: Steroid kremler, koltuk altı sivilcelerindeki iltihabın ve tahrişin azaltılması için kullanılabilir.
  • Biyolojik Ajanlar: Köpek memesi hastalığının ilk aşamasında antibakteriyel losyonlar ve antibiyotik haplar kullanılır. Ancak şiddetli durumlarda “Adalimumab” gibi özel ilaçlar kullanmak gerekebilir.

Koltuk Altında Sivilce Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Batık kıl ve jilet gibi aletler ile tahriş sonucu oluşan koltuk altı sivilcelenmelerinde, epilasyon yöntemlerine geçilebilir.
  • Tıraş makinesi kullanılıyorsa her seferinde temizlenmeli ve paslanmadığından emin olunmalıdır.
  • Tek yönde tıraş olunmalıdır.
  • Tek kullanımlık tıraş aletleri birden fazla kullanılmamalıdır.
  • Koltuk altı bölgesi, haftada 3-4 kere tahriş edici olmayan antibakteriyel ürünler ile temizlenmelidir. Yaz dönemi gibi aşırı terlemenin olduğu dönemlerde bu işlem her gün tekrarlanabilir.
  • Olabildiğince sürtünmeyi ve havasızlığı engellemek için hava alan pamuklu giysiler tercih edilmelidir.
  • Egzersiz, dans, yürüyüş gibi terlemeye neden olan aktiviteler sonrasında kıyafetler değişilmeli ve duş alıp koltuk altları temizlenmelidir.
  • Alerjik reaksiyonlara neden olabilecek kozmetik parfüm, deterjan ve deodorantlardan kaçınılmalıdır.

Koltuk Altı Sivilce Gibi Beze Dokununca Acıyor?

Koltuk altında yer alan ağrılı bezeler, her zaman sivilce olduğu anlamına gelmez. Özellikle daha derinde yer alan, ele gelen ve hareket eden ağrılı şişlikler, lenf bezi büyümeleridir. Lenf bezleri, vücudun savunma sistemini oluşturur. Genelde bir enfeksiyon sonrası şişerek ağrı yaparlar. Ancak daha nadir olarak meme kanseri ve lenfoma gibi lenf kanserlerinde de koltuk altında ağrılı şişlikler oluşabilir.

Bunlar genelde hızlı büyür, fazla ağrı yapmaz ve halsizlik, ateş, gece terlemesi gibi ek şikayetlere neden olur. Bu nedenle 1-2 ay gibi uzun süre geçmeyen koltuk altı bezelerinde doktora başvurulmalıdır.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir