Köpek Memesi Hastalığı Nedir? (Resimli)
Köpek Memesi Hastalığı Nedir?
Köpek memesi hastalığı diğer adıyla “hidradenitis suppurativa” koltuk altı, kasık gibi bölgelerde tekrarlayan iltihaplı yumruların, apselerin oluştuğu, kötü kokulu akıntıya neden olan bir cilt hastalığıdır.
Köpek memesi hastalığının nedeni tam olarak anlaşılamasa da ter bezlerinde ve kıl köklerinde oluşan tıkanıklık ve bu tıkanıklık sonucunda bağışıklık sistemi hücrelerinde anormal bir işleyiş oluşması suçlanmıştır. Obez olmak, birinci derece aile bireyinde hastalık olması, sigara içmek, hijyenin kötü olması ve doğum kontrol hapı kullanmak köpek memesi hastalığının oluşması için risk faktörüdür.
Köpek memesi başlıca koltuk altı, kasık, anal bölge etrafı ve meme arasında görülse de vücutta kıl ve ter bezi olan herhangi bir bölgede oluşabilir. Tekrarlayan apseler sonrası zaman içerisinde sinüs veya fistül olarak bilinen deri üzerinde yollar oluşur. Bu yollardan da dışarıya doğru kötü kokulu bir akıntı oluşur. Bu akıntıya ağrı, yara izi, kötü görüntü de eşlik eder.
Köpek memesi hastalığı toplumda nadir olarak görülür. Dünyada ortalama binde bir gibi bir orana sahiptir. Semptomlar genelde ergenlik ile 40 yaş arasında ortaya çıkar. En sık görüldüğü yaşlar ise 20’li ve 30’lu yaşlardır.
Köpek Memesi Hastalığı Belirtileri
Köpek memesi hastalığı en sık koltuk altında görülür. İlk oluşan genelde ağrılı, sert, derinde yer alan iltihaplı keselerdir. Hastalığın başlangıç aşamasında bu iltihap birkaç gün gibi kısa süre veya bir ay gibi uzun süre kalır ve ara ara tekrarlar. Bu aşamada genelde kıl kökü iltihabı şeklinde tanı alınır ve aralıklı tedavi uygulanır.
Köpek memesi hastalığının kıl kökü iltihabından farklı daha derinde olması ve sivri sarı ucunun genelde olmamasıdır. Hastalar ağrı nedeniyle oturmakta, kalkmakta bile zorlanabilir.
İltihaplı keseler zamanla derinden cilt yüzeyine doğru yol oluştururlar ve buradan cildin dışına akarlar. Bu akıntı kötü kokuludur. Ağrı da bu akıntıdan sonra rahatlar. Ancak bazen çok uzun zaman geçmeyen ve dışarıya da akamayan derin iltihaplar oluşabilir.
Hastalığın uzun döneminde ciltte fistül olarak bilinen yollar oluşur. Bu yollardan ara ara kanlı veya berrak kötü kokulu akıntı gelir. Fistüller her zaman elle hissedilemez ve o bölgeye bir madde enjekte edilip ultrason çekilerek görülebilir.
“Skar” olarak adlandırılan kalıcı, deriden çökük veya kalkık, sert yara izleri oluşabilir. Bunların yanında açık komedon olarak bilinen siyah noktalar görülebilir.
Köpek Memesi Hastalığı Evreleri
Hidraadenitis süpürativa hastalığının 3 aşaması bulunur.
- Evre I – Deride fistül olarak bilinen yollar veya yara izi( skar) oluşumu olmaksızın apse oluşumu
- Evre II – Fistüllü ve skarlı tekrarlayan apseler oluşması
- Evre III – Etkilenen bölgenin neredeyse tamamında apse ve fistül bulunması
Toplumda en sık görülen evre 1’dir. Evreler arttıkça görülme olasılığı da azalır.
Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi Nedir? Köpek Memesi Hastalığı Nasıl Geçer?
Köpek memesi hastalığının ilk evresinde hafif semptomlar olması durumunda etkilenen deri bölgesine sürülen “klindamisin” içeren losyonlar kullanılır. Bu ilaçlar ortalama 3 ay kadar kullanıldıktan sonra etki göstermediğinde diğer tedavilere geçilir.
Bir sonraki aşamada kullanılan tedavi “doksisiklin (tetradox)” veya “tetrasiklin” içeren haplardır. Kilolu olan hastalarda tedaviye “metformin” içeren haplar eklenebilir. Kadınlarda doğum kontrol hapları ve “spironolakton” gibi hormon dengesini düzenleyen ilaçlar da kullanılabilir.
Tüm bunlara yanıt vermeyen hastalarda zoretanin gibi “izotretinoin” içeren ilaçlara geçilebilir. Bu ilaçlar genelde 6-9 ay gibi uzun süre kullanılır ve düzenli kontrol gerekir. Bunun yanında daha nadir olarak “asitretin” , “dapson” , “rifampin” gibi ilaçlar denenebilir. Ayrıca ilk tedavilere yanıt vermeyen dirençli hastalık durumunda kıl köklerini hedefleyen Nd:YAG lazer gibi yöntemler de kullanılabilir.
Köpek memesi hastalığında şiddetli ağrı olabileceği için hastalar ağrı kesici ilaçlar kullanabilir. Ancak bu ilaçların dozu ve türünün doktor tarafından belirlenmesi gerekir. Hastalar kilolu ise kilo vermeli ve sigara içiyorsa sigarayı bırakmalıdır.
Köpek memesi hastalığının tedavisinde ciltteki travmayı azaltmak için pansumanlar yapılmalıdır. Yapışkan olan maddeler kullanılmamalıdır. Etkilenen deri bölgesi temizlenmelidir. Bunun için klorheksidin, benzoil peroksit gibi maddeler kullanılabilir.
Köpek Memesi Hastalığı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Köpek Memesi Hastalığı Bulaşıcı mı?
Köpek memesi hastalığı bulaşıcı değildir. Kişinin kendi cilt yapısı ve hormonel durumu ile ilgili olarak ortaya çıkar. Ancak ailede köpek memesi hastalığı olması diğer kişilerde de çıkma olasılığın bir miktar arttırır.
Köpek Memesi Hastalığı Kesin Çözüm Var mı?
Köpek memesi hastalığında, hastalığı direkt olarak tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Ancak obezite, sigara, hormonal bozukluklar gibi tetikleyici durumlar tespit edildiğinde, bu risk faktörleri azaltılırsa, hastalık da oluşumunu durdurabilir veya oldukça azaltabilir. Kullanılan ilaçlardan en etkilisi Humira olarak bilinen iğne tedavisidir. Ancak bu tedavi de bırakıldığında şiddetli hastalığı olanlarda ağrılı apseler geri gelebilmektedir.
Stresten Çıban Çıkar mı?
Çıban halk arasında enfeksiyonlu apselere verilen isimdir. Köpek memesi hastalığında da derin, ağrılı, kötü kokulu çıbanlar oluşur. Stres direkt olarak çıban çıkmasına neden olamaz. Ancak altta yatan bir hastalık varsa bunu şiddetlendirerek sayısını ve sıklığını arttırabilir.
Köpek Memesi Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?
Köpek memesi hastalığı için gidilmesi gereken bölüm "Deri ve Zührevi Hastalıklar"dır.