Gül Hastalığı Görüntüleri
Gül Hastalığı Görüntüleri
Gül hastalığı diğer tıbbi adıyla rozasea, yüzde kızarıklık başta olmak üzere birçok farklı semptom verebilen, kronik yani uzun süreli bir hastalıktır. Pityriasis roza veya madalyon hastalığı olarak bilinen başka bir cilt rahatsızlığına da halk arasında gül hastalığı adı verilmekte olup ikisi farklı durumlardır. (Gül hastalığı nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir?)
Gül hastalığında görülebilecek belirtiler şunlardır:
- Özellikle yüzün orta kısmında oluşan geçici veya kalıcı kızarıklık
- Yüzde sivilce benzeri döküntüler
- Kılcal damar çatlamaları (Telenjiektazi)
- Gözde kızarıklık, kaşıntı
- Burunda büyüme, derisinde kalınlaşma
- Yüzde ödem
Gül hastalığı en çok güneş, baharatlı yiyecekler, aşırı sıcak ve soğuk hava, yemek buharı, stres ve egzersiz ile tetiklenir. Bu nedenle tedavinin en önemli basamağı tetikleyicilerden korunmaktır. Güneş kremi ve şapka gibi fiziksel koruyucular ile güneş ışınlarından kaçınılabilir.
Gül hastalığı tedavisinde metranidazol, ivermektrin, permetrin içeren kremler, tetradox gibi antibiyotik ve antiinflamatuar ilaçlar, lazer tedavileri gibi birçok farklı seçenek uygulanabilir. Hangisinin gerekli olduğu doktor tarafından karar verilmelidir.
Vücutta Gül Hastalığı Görüntüleri (Pityriasis Rosea)
Halk arasında vücutta gül hastalığı olarak bilinen durum ise oldukça farklı bir hastalıktır. Tıptaki adı pityriasis rosea’dır. Vücuttaki gül hastalığında, genelde ilk öncelikle sırtta veya gövdenin ön yüzünde büyük bir kahverengi, sarımsı leke şeklinde, üzerinde kepeklenmeler olabilen bir döküntü görülür. Buna haberci yama adı verilir.
Genelde 2-4 hafta sonra, bu döküntüye benzer daha küçük, çok sayıda, daha kızarık döküntüler oluşur. Bunlar çoğunlukla sırt bölgesinde çam ağacına benzer bir şekilde dizilirler. En sık 10-40 yaş arası kişilerde görülür. Hastalık bir enfeksiyon, aşı, stres gibi durum sonrasında ortaya çıkar. Ancak hiçbir sebep de olmayabilir. HHV 6 ve 7 olarak bilinen virüslerin, vücuttaki gül hastalığını tetiklediği düşünülmektedir.
Pityriasis rosea tedavi edilmesi dahi kendiliğinden 2-3 ay içinde gerileyebilir. Ancak görüntü ve hafif kaşıntı gibi semptomlardan dolayı tedavi gerekir. Steroidli kremler, iğneler, antihistaminik kaşıntı hapları, nemlendiriciler, asiklovir adı verilen bir çeşit virüs ilacı, fototerapi gibi tedavi yöntemleri kullanılabilir.