Tırnaktaki Beyaz Lekeler Neden Olur?
Tırnaktaki Beyaz Lekeler Neden Olur?
Tırnakta beyaz lekeler birçok farklı sebebe bağlı oluşabilmektedir. Genelde tırnak üzerindeki beyazlıklar, basit nedenlere bağlıdır. Tedavisinde de altta yatan sebebe yönelik uygulamalar yapılsa da, düzelme olasılığı çok yüksek değildir.
Tırnakta oluşan beyaz lekeler tıpta “lökonişi” olarak bilinir. Lökonişinin şekillere göre birden fazla çeşidi vardır. Transvers lökonişi, tırnakta enine beyaz çizgiler olmasıdır. Longitidunal lökonişi, boyuna olan çizgilerdir. Kısmi lökonişi tırnağın bir bölümünün, total lökonişi ise tamamının beyazladığı durumdur.
Lökonişi punktata ise en sık görülen çeşittir. Tırnakta küçük, yuvarlak beyazlıklar olarak görülür ve tırnak uzadıkça dışarı doğru hareket eder.
Tırnak Travması
Tırnaktaki beyaz lekelerin en sık nedeni, tırnağa alınan darbelerdir. Bu darbe, üzerine bir alet düşmesi, parmağın sıkıştırılması şeklinde olabilir. Ayrıca tırnağı yemek, ısırmak ve koparmak da tırnakta beyazlık oluşumuna sebebiyet verebilir.
Tırnağa sürülen ojeler, manikür ürünleri de diğer bir nedendir. Hem bu işlemlerin oluşturduğu fiziksel travma hem de bu ürünlere karşı oluşan alerjik reaksiyon tırnakta beyaz lekelere neden olabilir.
Tırnak Mantarı
Tırnak mantarı, tıptaki adıyla onikomikoz, tırnakta beyazlaşmaya neden olabilir. Tırnak mantarında genelde sarımsı, yeşilimsi renk değişikliği, tırnakta kalınlaşma gibi belirtiler görülse de, bazı türlerinde beyazlık şeklinde de kendini gösterebilir.
Superfisyal tinea unguim olarak bilinen tırnak mantarı türünde tırnağın bir kısmı veya tamamında, kırılma ve kepeklenmenin eşlik ettiği bir beyazlama oluşur. Mantar bir tırnaktan diğerlerine de yayılabilir. (Tırnak mantarı çeşitleri nelerdir ve nasıl geçer?)
Mineral Eksikliği
Bazı minerallerin vücuttaki eksikliği tırnakta beyaz lekeler yapabilir. Ancak toplumda bilinenin aksine mineral eksiklikleri, tırnaktaki beyazlaşmanın oldukça nadir bir nedenidir. Küçük, yuvarlak beyaz lekeler, çinko, kalsiyum, demir ve selenyum eksikliklerinde oluşabilir.
İlaçlar
Başka hastalıklar için kullanılan ilaçlar, tırnak üzerindeki beyaz lekelere neden olabilir. Özellikle kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, tırnakta enine ve boyuna beyaz çizgilere neden olabilir. Tırnaktaki beyaz lekelere neden olabilecek diğer ilaçlar şunlardır:
- A vitamininden üretilen “Asitretin” , “Zoretanin” gibi retinoid grubu ilaçlar
- Bağışıklık baskılama özelliği olan “siklosporin”
- Bir antidepresan çeşidi olan olan “trazodon “
- “Sülfazin ve sülfametaksazol” gurubu bazı antibiyotikler
Genetik
Genetik nedenler de nadir olsa da lökonişi sebebi olabilir. Kalıtsal geçişli bir beyazlaşmada genelde tırnağın tamamı etkilenir. Genetik hastalıklarda çoğunlukla tırnakta beyazlaşmanın yanında işitme kaybı, hormon anormallikleri gibi ciddi durumlar da görülür.
Zehirlenme
Stronsiyum ve talyum gibi ağır metal grubu elementler, tırnakta özellike yatay beyaz çizgilere neden olabilir. Arsenik zehirlenmesi de diğer bir nedendir. Bu kimyasallara bağlı zehirlenmede, karın ağrısı, ateş, mide bulantısı gibi başka semptomlar da görülür.
Diğer Hastalıklar
Bağışıklık sisteminin anormal çalıştığı otoimmün hastalıklar, tırnakta beyaz lekelerin sebebi olabilir. Özellikle sedef hastalığı ve alopesi areata olarak bilinen saçkıran, tırnakta beyazlaşma şeklinde bulgu verebilir.
Diğer lökonişi sebeplerinden bazıları arasında, liken planus, zatürre, tiroid bezinin fazla çalışması (hipertiroidi) ve hepatit sayılabilir. (Liken planus nedir?)
Tırnaktaki beyaz lekeler nasıl geçer sorusunun tek bir cevabı yoktur. Beyazlıkların tedavisi için öncelikle buna neyin sebep olduğu tespit edilmelidir. Travmaya bağlı gelişen beyaz lekelerde, tırnağı korumak gerekir. Tırnak mantarına bağlı olanda ise antifungal olarak bilinen mantar ilaçları kullanılır. Altta yatan sedef gibi hastalıklara bağlı ise de bu hastalıkların tedavi edilmesi, beyazlaşmanın iyileşmesine de katkıda bulunur.