cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Soru-Cevap

Tırnak Kırılması Neden Olur?

  • Temmuz 26, 2024
  • 6 dakika okuma süresi
Tırnak Kırılması Neden Olur?

Tırnak Kırılması Neden Olur?

Normal tırnak gelişiminde, tırnaklarda herhangi bir kırılma, renk değişikliği, şekil bozukluğu oluşmaz. Ancak bazı durumlarda ve bazı hastalıklar nedeniyle tırnaklarda kırılmalar oluşabilir. Tırnak kırılması çoğunlukla basit nedenlere bağlı olsa da daha ciddi hastalıkların işaretçisi de olabilmektedir.

Yaşlanma Süreci

Toplumda tırnak kırılmasının en sık sebebi yaşın ilerlemesidir. Yaş aldıkça tırnak tabakalarında incelme meydana gelir. İncelenen tırnak da travmalara karşı dayanıksız olduğundan kolayca kırılır. Özellikle 60 yaş üzeri kadınlarda bu durum daha sık görülür.

Yaşlanmaya bağlı kırılmalar dışında, soyulma, çizgilenme, renk değişiklikleri de oluşabilir. Bu durumu engellemek için özellikle akşamları üre içeren nemlendiriciler veya tırnak güçlendirici balsamlar kullanılabilir. Özellikle el suya temas ettikten sonra da nemlendiricileri kullanmak gerekir.

Yanlış Kozmetik Ürün Kullanımı

Kaliteli olmayan ojeler ve oje çıkarıcı kimyasallar tırnak kırılmasına neden olabilir. Oje, tırnakları zayıflatarak kurumaya sebebiyet verebilir. Böylelikle tırnaklarda kırılma kolaylaşır. Takma tırnak takarken kullanılan yapıştırıcılar ve boyalar da benzer etkiye sahiptir. Ayrıca sararma, tırnaklarda cansız bir beyazlama da oluşabilir. Toluen ve formaldehit içeren tırnak ürünlerinden olabildiğince kaçınmak gerekir. Buna rağmen 3-6 ay içerisinde tırnaklarda düzelme yoksa doktora başvurulmalıdır.

Ellerin Islak Kalması

Özellikle ev hanımlarında ve su ile fazla teması olan işlerde çalışanlarda, tırnak kırılması daha sık görülür. Suya fazla maruziyet sonrası oluşan tırnak kırılmalarında, genel olarak tırnaklarda yumuşama, kış aylarında kırılmanın artması görülebilir. Ayrıca ayak tırnaklarının görünümü de normaldir.

Lanolin veya alfa-hidroksi asit içeren tırnak losyonları ve nemlendiriciler suya bağlı olan tırnak kırılmalarını azaltır. Ayrıca su ile teması önlemek için vinil egzama eldivenleri kullanılmalıdır.

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı veya psöriazis, cilt üzerinde beyaz kepek kaplı, pembe-kırmızı yaraların oluştuğu bir hastalıktır. Tırnaklar da sedef hastalığında sıklıkla etkilenir. Tırnak kırılması hem el hem ayak parmaklarında oluşur. Kırılmalar dışında aşağıdakiler de sedef hastalığında tırnaklarda görülebilir:

  • Tırnak üzerinde küçük çukurlar
  • Tırnaklarda beyaz, sarı veya kahverengi renk değişiklikleri
  • Tırnaklarda çizgilenme ve yumuşama
  • Tırnak kenarındaki bölgelerde kızarıklık

Sedef hastalığı nedeniyle tırnak bozulmasında zorante gibi kremler kullanılabilir. Ayrıca hastalığın diğer döküntülerini tedavi etmek için kullanılan hap veya iğneler tırnaklarda da düzelmeyi sağlar. (Tırnak sedefi nedir, nasıl tedavi edilir?)

Kansızlık

Anemi veya halk arasındaki adı ile kansızlık, alyuvar olarak bilinen kırmızı kan hücrelerinin yeterli işlevi yapamaması sonucu oluşur. Sağlıklı bir şekilde dokulara oksijen gelmesi için demire ihtiyaç vardır. Demir eksikliğinde de kansızlık meydana gelir. Anemi, tırnaklarda kırılmaya yol açar. Hamilelik dönemi ve aşırı adet görme kadınlardaki kansızlığın en sık sebebidir. Demir eksikliğinde görülen diğer belirtiler şunlardır:

  • Yorgunluk, halsizlik
  • Nefes darlığı
  • Ellerde ve ayaklarda üşüme
  • Ciltte soluklaşma
  • Dilde acı ve ağrı
  • Ağız kenarında çatlaklar

Kansızlık durumunda doktora başvurulmalıdır. Düşüklüğün seviyesine göre hap veya iğne tedavisi ile demir desteği almak gerekir.

Tiroid Hastalıkları

Tiroid bezi boyunda bulunan ve vücutta birçok fonksiyonu etkileyen hormon üreten bir yapıdır. Tiroid hormonları az veya çok üretilebilir. Tırnak kırılmalarının en sık sebebi ise hipotiroidi yani tiroid hormonunun yetersiz üretilmesidir. Hipotiroidi durumunda diğer görülebilecek semptomlar şunlardır:

  • Bacaklarda şişlik
  • Yorgunluk
  • Ciltte kaşıntı
  • Gözlerde şişlik
  • Saç dökülmesi
  • Avuç içinde sararma

Mantar Enfeksiyonu

Maya veya küf türünde bulunan mantarlar tırnaklara bulaşarak, tırnak kırılmasına yol açabilir. Özellikle ayakta mantar olanlarda tırnak mantarı da daha sık görülür. Tıp dilinde tırnak mantarına onikomikoz adı verilir. Tırnak kırılmasının yanında renk değişikliği, tırnaklarda kalınlaşma da görülebilir. Tedavi olarak antifungal haplar 3-6 ay gibi uzun süreler kullanılmalıdır. (Tırnak mantarı nasıl geçer?)

Biyotin Eksikliği

Biyotin tırnak ve saçların büyümesi için gerekli olan vitaminlerden biridir. Ancak biyotin eksikliği toplumda çok sık görülmez. Tırnak kırılması dışında biyotin eksikliğinde aşağıdaki belirtiler de görülebilir:

  • Saçlarda incelme veya dökülme
  • Yüz bölgesinde kızarık döküntüler
  • Gözlerde kızarma
  • Depresyon
  • Yorgunluk

Biyotinin eksik olması durumunda takviye alarak yerine koyulmalıdır. Et, yumurta, balık, patates ve kuruyemiş gibi gıdaların daha fazla tüketilmesi de biyotin seviyesini arttırır.

Tırnak Hastalıkları

Yukarıdaki hastalıkların dışında tırnağın kendi hastalıkları da kırılmalara ve şekil bozukluklarına neden olabilir. Onikoliz (tırnağın etten ayrılması), medyan tırnak anomalisi (Tırnakta dikine kırılmalar ve bozulmalar), onikomadezis (tırnağın kat kat ayrılması) gibi birçok farklı tırnak hastalığı bulunur.

Bunlar sedef, egzama gibi var olan bir hastalığa bağlı, doğuştan genetik hastalıklara bağlı veya herhangi bir nedene bağlı olmadan ortaya çıkabilir. Bunların farkı, teşhisi ve tedavisi için dermatoloğa başvurmak gerekir.

Tırnak Kırılması Hakkında Sık Sorulan Sorular

Tırnak balsamı, tırnak kremi gibi birçok farklı güçlendirici ürün bulunur. Bunların içerisinde gliserin, hindistan cevizi yağı gibi bazı yağlar ve nemlendiriciler bulunur. Bu maddeler, tırnağın yapısını güçlendirerek kırılmaları engeller. Ancak düzenli kullanım gerekir. Bunlara rağmen kırılan tırnak sorunu olanlar dermatoloğa başvurmalıdır.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir