Kaş Dökülmesi Neden Olur?
Kaş Neden Dökülür? Kaş Dökülmesi Hangi Hastalıkların Habercisidir?
Kaş dökülmesi nedenleri çok çeşitli olabilmektedir. Özellikle 40’lı yaşlardan sonra, yaşlanmanın etkisiyle erkeklerde testosteron, kadınlarda östrojen azalır.
Bu nedenle kıl kökleri güçsüzleşerek bir miktar dökülme olabilir. Kaş dışında bir miktar saç dökülmesi de normaldir. Ancak genç yaşlarda olan veya aşırı kaş dökülmesinin görüldüğü durumlarda nedenler incelenmelidir.
1-) Cilt Hastalıkları
Kaş bölgesini tahriş eden makyaj malzemeleri veya kremler gibi maddelere karşı egzama gelişerek kaş dökülmesi görülebilir.
Bunun dışında atopik dermatit adı verilen doğuştan cildin nem tutma yeteneğinin azaldığı hastalıkta da kaşlar normalden fazla dökülebilmektedir. (Atopik dermatit nedir?)
Seboreik dermatit olarak bilinen yağlı egzama, kaşlarda kaşıntıya neden olur. Bu kaşıntı ile birlikte kaşlar fazla ovulduğunda dökülme meydana gelebilir. (Seboreik dermatit nedir, nasıl tedavi edilir?)
Kaş bölgesindeki mantar enfeksiyonları kaşta dökülme, kızarıklık ve iltihaplanmaya neden olabilir.
2-) Tiroid Hastalıkları
Tiroid bezinin az (hipotiroidizm) veya çok fazla (hipertiroidizm) çalışması, vücut kıllarının işleyişini bozarak dökülmeye neden olabilir.
3-) Hamilelik ve Doğum
Gebelik ve doğum sırasında birçok hormonda dalgalanma meydana gelir. Bu hormonal değişiklik geçici olarak kaşların incelemesine ve dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle hamilelikte kaş dökülmesi normal bir durum olarak kabul edilir.
4-) Besin Eksiklikleri
Tüketilen besinlerdeki mineral ve vitaminler kıl köklerini besleyerek gürleşmesini sağlar. Bu nedenle protein, çinko, biyotin veya demir gibi vitamin ve minerallerin eksikliği kaş dökülmesine sebebiyet verebilir.
5-) Telogen Effluvium
Telogen effluvium daha çok saçlarda gebelik, ameliyat, enfeksiyon, demir eksikliği gibi nedenlere bağlı görülen yaygın bir dökülme ve incelmedir.
Saçlar dışında kaş bölgesi de bu dökülme ve incelmeden etkilenebilmektedir. Genelde altta yatan neden tedavi edildiğinde dökülme de geriler. Ancak bu süre 6 ay-1 yıl gibi uzun olabilir. (Telogen effluvium nedir, nasıl tedavi edilir?)
6-) Otoimmün Hastalıklar
Alopesi areata (saçkıran), lupus, sedef hastalığı gibi bağışıklık sisteminin anormal çalıştığı otoimmün hastalıklarda kaç dökülmesi görülebilir.
Alopesi areata daha çok saç, sakal gibi bölgelerde tamamen dökülmüş olan parlak, yuvarlak alanlar şeklinde görülür. Ancak bazı durumlara kaşları da etkileyebilir. Özellikle alopesi universalis adı verilen durumda vücuttaki kılların hepsi dökülür ve tedavisi zordur. (Alopesi areata nedir, nasıl tedavi edilir?)
7-) İlaçlar
Kemoterapi ilaçları başta olmak üzere nöbet ilaçları, bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar, tiroid ilaçları, kolesterol düşürücü ilaçlar ve kan sulandırıcılar kaş dökülmesi ile ilişkili olabilmektedir. Kaş dökülmesi kanser belirtisi mi sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Kanserlerin dökülmeye neden olması oldukça seyrek olarak görülür. Hastalığın kendisinden çok kullanılan ilaçlar dökülmeye sebebiyet verir.
😎 Travma
Kaşta meydana gelen yanıklar ve yaralanmalar dökülmeye neden olabilir. Ayrıca sert bir şekilde cımbız kullanmak zamanla köklere zarar vererek kaş çıkmasını engelleyebilir.
Trikotillomani adı verilen saç veya kıl yolma rahatsızlığı olan kişiler, kaşları kendi istekleri ile yolabilmektedir. Stresten kaş dökülmesi olan kişilerin çoğunda, kaşları kendi kendine yolma davranışı vardır.
Kaş Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Kaş dökülmesinin tedavisi altta yatan hastalığa göre değişiklik gösterir. Şiddetli enfeksiyon gibi dökülmesinin olduğu yerde skar dokusu bırakan hastalıklarda yeniden kaş çıkması mümkün değildir.
Bimatoprost gibi normalde göz tansiyonu için kullanılan damlalar, kaç dökülmesi ve incelmesi tedavisinde de kullanılabilmektedir. Ancak bu ilaçların yan etkilerinden dolayı fazla tercih edilmemektedir.
Minoksidil içeren sprey ve solüsyonlar, kaş ve saç dökülmesi tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu ilaç kıl köklerinde büyütmeyi tetikler.
Kaş dökülmesi için genelde % 2’lik formları tercih edilir. Pamuklu bir çubuğa sıkılarak kaşlara nazikçe sürülür. Önemli olan kıl çıkmasının istemediği yerlere ve göze temas ettirilmemelidir.
Alopesi areata veya saçkıran nedeniyle görülen kaç dökülmesinde kortizon içeren losyon ve kremler kullanılabilir. Ayrıca antralin adı verilen ilaçla oluşturulan karışımlar da daha fazla yan etkisi olsa da etkili olabilmektedir.
Saçkıran nedenli kaş dökülmesinde kullanılabilen diğer bir tedavi de intralezyonel steroid enjeksiyonlarıdır. İğne yardımı ile belli kortizonlu karışımlar kaşlara enjekte edilir. Böylelikle hastalık kontrol altına alınmaya çalışılarak tekrar kaşların çıkması sağlanır.
İlaçlar dışında kaş dökülmesi tedavisine kozmetik yöntemler de kullanılabilir. Makyaj yöntemleri, mikroblading ve mikro gölgeleme adı verilen yarı kalıcı makyaj uygulamaları, kaş ekimi ve boyama işlemi görünüm açısından avantajlı olabilmektedir. Ancak bunların deneyimli kişiler tarafında yapılması gerekir.
Kaş Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kaş dökülmesi için “Deri ve Zührevi Hastalıklar” bölümüne gidilebilir. Cildiye hekimi, kaş dökülmesinin nedeninin bir cilt hastalığı mı yoksa iç hastalık mı olduğunu tespit etmeye çalışır. İç hastalıklara bağlı oluşan kaş dökülmesi olduğunu düşünürse hastayı “Dahiliye” bölümüne sevk edebilir.