cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları

Vücutta Kırmızı Ben Neden Çıkar?

  • Ekim 16, 2023
  • 5 dakika okuma süresi
Vücutta Kırmızı Ben Neden Çıkar?

Kırmızı Ben Nedir?

Vücutta kırmızı benlerin tıptaki adı cherry anjiom veya kiraz benidir. Ciltte kırmızı şişlikler şeklinde görünürler.

Küçük kan damarlarının genişlemesi, şişmesi ve kırılması sonucu oluşurlar. Vücutta çıkan kırmızı benler, ben gibi görünse de aslında ben değil, damarsal bir yapıdır.

Genetik ve hamilelik dönemi kırmızı benlerin çıkması için risk faktörüdür. Kiraz benleri genellikle yetişkinlerde görülür ve genellikle 30 yaşından sonra ortaya çıkar.

75 yaşın üzerindeki kişilerin yaklaşık %75’inde vücutta kırmızı benler vardır. Ergenlerin ve 20’li yaşlarındaki kişilerin yalnızca %10-50’sinde görülür.

Kiraz anjiyomları endişelenecek bir durum değildir. İyi huylu oluşumlardır. Ancak kozmetik nedenler ve travma sonrası kanama gibi durumlardan dolayı cerrahi olarak çıkarılabilir.

Vücutta oluşan kırmızı benler, kan damarlarından oluştuğu için kırmızıdır. Vücut dokularında düşük oksijen seviyesi durumunda benler, mavi görünebilir.

Kiraz anjiyomları genelde soluk bir cilt alanı ile çevrilidir. Kırmızı benler genellikle kubbe şeklindedir. Zaman içerisinde büyüyebilirler ve boyutları genelde 1-5 mm’dir.

Ciltte kırmızı ben, güneş gören veya görmeyen vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. En sık olarak gövde ve kollarda oluşur. Nadiren ellerde, ayaklarda, yüzde ve kafada da kırmızı ben görülebilir. Çoğu durumda, birden fazla ben birbirine yakın olarak birlikte ortaya çıkar.

Kırmızı Ben Neden Olur? Kırmızı Ben Ne Anlama Gelir?

Kırmızı benler tamamen iyi huylu oluşumlardır ve kansere dönüşmez. Aşağıdaki durumlarda kiraz beni çoğalması ve oluşması riski daha fazladır:

  • İleri yaş
  • Genetik
  • Hamilelik, doğum kontrol hapı kullanımı gibi nedenlere bağlı hormonal değişiklikler
  • Bağışıklık sisteminde zayıflama
  • Nitrojen mustard gibi bazı kimyasallara maruziyet

Yukarıdaki risk faktörleri dışında, aşağıdaki hastalıklara sahip kişilerde kırmızı benler daha fazla ve yoğun olabilmektedir:

  • Akromegali: Akromegali, vücuttaki büyüme hormonunun aşırı üretildiği bir hastalıktır. Bu hastaların ellerinde, ayaklarında, yüzünde anormal büyümeler görülür. Kan damarlarındaki anormallik nedeniyle kırmızı benler de daha yoğun ve fazla görülebilir.
  • Kronik graft-versus-host hastalığı (GVHD): Bu hastalık, kemik iliği nakli sonrası ortaya çıkan bir durumdur. Vücudun alıcıya karşı reaksiyon geliştirmesi sonucu oluşur. Ciddi bir durumdur ve birçok belirti gösterebilir. Bunlardan nispeten daha nadir görüleni kiraz benlerindeki artıştır.
  • İnsan herpes virüsü-8 (HHV8) enfeksiyonu: HHV-8, esas olarak kaposi sarkomu adı verilen cilt hastalığına neden olan bir virüstür. Diğer bir belirtisi de kırmızı benlerdeki artıştır.

Kırmızı Benler Tehlikeli mi?

Vücutta çıkan kırmızı benler, tehlikeli değildir. Kansere dönüşme olasılıkları bulunmaz. Zaten bu yapılar aslında bir ben değil, o bölgedeki damarların daha belirgin hale gelmesi sonucu oluşur. Belli dönemlerde sayıları azalıp bazı dönemlerde artabilir.

Kırmızı Benler Neden Çoğalır?

Vücuttaki oluşan kırmızı benlerin sayısı dönem dönem artabilir. Bu çoğalmanın en sık sebebi yaşın ilerlemesidir. Yaş ilerledikçe ciltte kırmızı ben oluşma olasılığı artar. Diğer bir sık sebep ise hamilelik dönemidir.

Gebelik dönemindeki hormonal değişikliklerin buna neden olabileceği düşünülmektedir. Diğer bir hormonal değişiklik sebebi olan doğum kontrol hapları da kullanım esnasında kırmızı benlerin artmasına neden olabilir. Yukarıda belirtilen hiçbir nedene bağlı olmadan yapısal olarak da çoğalma görülebilir.

Kırmızı Ben Nasıl Tedavi Edilir? Minik Kırmızı Benler Nasıl Geçer?

Çoğu durumda kiraz benleri zararlı olmadığı için tedavi gerektirmez. Ancak kozmetik olarak rahatsız edici olduğunda tedavi uygulanabilir.

Elektrokoterizasyon:  Elektrokoterizasyon, damarların yakılarak tedavi edildiği bir yöntemdir.

Yoğun atımlı ışık (IPL) tedavisi:  Bu tedavide yüksek enerjili ışık darbeleri ile kırmızı benler yok edilmeye çalışılır.

Lazer tedavisi:  Kiraz anjiyomlarının en yaygın tedavilerinden biri Nd:Yag veya diyot lazerler gibi damarlara etki eden lazerlerdir. Genelde birkaç haftalık tedaviden sonra kırmızı benler kabuklaşır, dökülür ve iyileşir.

Cerrahi: Kırmızı benler, cerrahi olarak çıkarılabilmektedir.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir