cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Soru-Cevap

Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır? (Resimli)

  • Ağustos 29, 2023
  • 3 dakika okuma süresi
Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır? (Resimli)

Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır? Kanserli Ben Nasıl Olur?

Benler, doğuştan veya sonradan ortaya çıkan, deri yüzeyinde oluşan renkli yapılardır. Deriden kalkık veya deri seviyesinde olabilirler. Uzun süre güneş gören kol, bacak, yüz gibi bölgelerdeki benler kanserleşebilir. Benlerden en sık gelişen cilt kanseri melanomdur. Kanserli ben fotoğrafları, yazının en alt kısmında görülmektedir.

Ailede melanom olması kanser riskini arttırır. Bu nedenle aile öyküsü olan kişilerin ben takipleri yakından yapılmalıdır. Bunun dışında kanserli benden erken dönemde şüphelenmek ve doktora gitmek için birkaç yöntem bulunur. Hastaların kendi kendilerine muayene yapması ve ABCDE yöntemi ile benlerini değerlendirmesi önemlidir. Bu yöntem aslında kanserli ben belirtileri tespiti için kullanılır.

A-) A, asimetriyi temsil eder. Çoğu melanom asimetriktir. Yani benin ortasından hayali bir çizgi çizildiğinde sağ ve sol taraftaki görüntüler birbirinden farklıdır. Bu nedenle kanserli benler genelde oval, yuvarlak ve simetrik olmazlar.

Kanserli ben resimleri

B-) B harfi sınırı temsil eder. Melanom sınırları düzensiz olma eğilimindedir ve çentikli kenar görülebilir. İyi huylu benlerin sınırları düzgün olarak ilerler ve genelde çıkıntı yoktur.

Kanserli ben malign melanom

C-) C harfi rengi temsil eder. Ben içerisinde birden fazla renk olması bir uyarı işaretidir. İyi huylu benler genellikle kahverenginin tek bir tonundayken, melanom kahverenginin, ten renginin veya siyahın farklı tonlarına aynı anda sahip olabilir. Kanserli ben büyüdükçe kırmızı, beyaz veya mavi gibi farklı renkler de ortaya çıkabilir.

Kanserli ben resmi

D-) D harfi çapı temsil eder. Melanomun küçük olduğu zaman tespit edilmesi ideal olsa da, benin 6 mm’nin üstünde olması kanserleşme olasılığını arttırır.

Kanserli ben resmi

E-) E harfi zaman içerisindeki değişikliği temsil eder. Ciltte var olan bir benin zaman içerisinde gözle görülür şekilde renginin, boyutunun, şeklinin ve yüksekliğinin değişmesi veya kanama, kaşıntı, kabuklanma gibi belirtiler oluşması melanom için uyarıcıdır.

Yukarıda sayılan durumların görülmesi durumunda vakit geçirmeden bir cildiye hekimine başvurmak gerekir. Doktor benin görüntüsünü dermoskop adı verilen özel bir mikroskopla inceler. Şüpheli durumlarda da biyopsi alınarak melanom tanısı kesinleştirilir.

Kanserli Ben Nasıl Tedavi Edilir?

Kanserli benlerin tedavisi, hastalığın evresine göre değişir. Melanom olan cilt alanı geniş bir şekilde çıkartılır. Daha sonra vücuda yayılım olup olmadığının anlaşılması için lenf nodu biyopsisi ve görüntüleme yöntemleri uygulanır. Bunların sonucunda göre hafif evrede olanlara cerrahi olarak çıkarılma yeterli olabilirken, ileri evrede kemoterapi gibi yöntemlere ihtiyaç duyulur.

Kanserli Ben Resmi

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir