Molloskum Kontagiozum Nedir?
Molloskum Kontagiozum Nedir?
Sadece molloskum olarak da bilenen molloskum kontagiozum, pox virüs olarak bilinen virüsün cildi enfekte etmesiyle oluşur.
Ciltte deri renginde veya daha beyaz, kubbe şeklinde, şeffaf olabilen, içinde sıvı olan, kaşıntılı döküntü oluşur.
Molloskum kontagiozum bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle keselerin içindeki sıvının patlatılarak yayılması bulaşıcılığa neden olur.
Molloskum en sık çocuklarda ortaya çıkar. Ancak bulaşıcılığı fazla olduğu için ailede bir kişide olduğunda dikkat edilmediğinde diğer kişilere de bulaşır.
HIV gibi enfeksiyonlar ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlarda molloskum kontagiozum daha sık görülür. Ayrıca atopik dermatit hastalığı olanlarda da molloskum sıklığı artabilir.
Molloskum kontagiozum dokumakla bulaşır. Örneğin yüzde olan bir döküntü tıraş sırasında kesilirse vücudun diğer yerlerine kolaylıkla bulaşır. Aynı şekilde lezyonların içindeki sıvı başkalarına değerse diğer kişilere de yayılır.
Havuz gibi ortak alanlarda, ortak havlu, terlik gibi eşya kullanımında da yayılma olabilir. Cinsel bölgede bulunan molloskum, yetişkinlerde cinsel ilişki ile bulaşabilir. Virüs kişiye bulaştıktan ortalama 2-6 hafta sonra döküntü başlar.
Molloskum Kontagiozum Belirtileri
Molluskum virüsü ciltte kubbe şeklinde kabarıklıklara (papüller) neden olur. Tedavi edilmediğinde hastalık ortalama 2 ay içinde kendiliğinden geriler.
Ancak tamamen geçmesi 6-12 aya varabilir. Döküntüler geçtikten sonra genelde iz bırakmaz. Ancak nadir olarak iz bırakarak iyileşme de görülebilir.
Lezyonlar genellikle 2 ila 5 mm çapındadır. Parlak bir yüzeyi vardır ve kabarıklıkların merkezi aşağıya hafif çökük olabilir. Kabarıklıklar deriye sap benzeri bir bağlantıyla bağlı olabilir.
Deride kaşıntı hissedilebilir. Fazla kaşımayla birlikte döküntüler iltihaplanabilir.
Molluscum kontagiozum, avuç içi ve tabanlar dışında vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. En yaygın tutulum alanları yüz, gövde, koltuk altı, dirsek içi, kol ve diz arkasıdır.
Göz kapağında nadir de olsa molloskum döküntüsü oluşabilir. Buna bağlı gözün bir çeşit enfeksiyonu olan konjonktivit gelişebilir.
Cinsel yolla bulaşan molloskum genelde kasık, cinsel organlar, uyluğun üst kısmı ve alt karında görülür.
HIV enfeksiyonu olan veya başka bir şekilde bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda kabarıklıklar normalde çok daha büyük ve yaygın olabilir.
Molloskum Kontagiozum Tedavisi
Molloskum kendi kendine geçebilse de hem başkasına bulaşmayı engellemek, hem kaşıntıyı azaltmak hem de iltihaplanmasını engellemek için tedavi edilmelidir.
Kriyoterapi: Kriyoterapi molloskum tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. İşlem sırasında döküntülere soğuk bir gaz sıkılır. Bu gaz hastanın hafif bir soğukluk ve ağrı hissetmesine neden olabilir.
Ancak her lezyon için işlem ortalama 6-10 saniye sürdüğü için ağrı hemen geçer. Lezyonlar geçene kadar 15-20 günde bir işlem tekrarlanır.
Kriyoterapi işlemi sonrası gaz sıkılan yerde leke kalma ihtimali vardır. Özellikle koyu tenli kişilerde bu risk daha fazladır.
Küretaj: Bazı durumlarda döküntüler aletlerle kazınabilir. Ancak hem bulaştırıcılık riskinin daha fazla olması hem de ağrı hissedilebilmesi nedeniyle çok tercih edilmez.
Krem ve solüsyonlar: Molloskum tedavisinde kantaridin, podofilotoksin, imikuimod, %10 potasyum hidroksit (Mollusk solüsyon), salisilik asit, retinoik asit içeren krem ve solüsyonlar kullanılabilir.