Psorcutan Krem Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?
Psorcutan Krem Ne İşe Yarar?
Psorcutan krem “kalsipotriol” etken maddesini içeren, başlıca sedef hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Psorcutan genelde “plak psöriazis” olarak bilinen sedef hastalığı çeşitlerinden en sık görüleninde kullanılır. Ayrıca tırnak sedefinde de, etkilenen tırnağın üzerini sürülüp gazlı bez ile kapatılarak kullanılabilir. (Sedef hastalığı çeşitleri nelerdir?)
Sedef hastalığı, cilt üzerinde, gri, beyaz pullanmaları olan kırmızı, pembe döküntülerle kendini gösteren kronik bir hastalıktır. Birçok farklı türü bulunur. Plak psöriazis ise en sık görülen tipidir. Psorcutan düzenli kullanıldığında çoğu hastada var olan lezyonların gerilemesini sağlar. Ancak işe yaramadığı durumlarda diğer tedavilere geçilmelidir. (Sedef hastalığı tedavisi)
2 yaş altındaki çocuklarda psorcutan kullanılmamalıdır. 2-6 yaş arasındaki çocuklarda ise fazla çalışma olmadığı için zorunlu durumlar haricinde kullanımı tercih edilmez. 6-12 yaş arasındaki çocuklarda bir haftada toplam 1.5 kutudan fazla, 12 yaş üstündekilerde ise 2.5 kutudan fazla kullanılmamalıdır.
65 yaş üstü hastaların cildi genel olarak daha hassas olsa da, psorcutan kullanımında ek olarak fazladan yan etki görülmemiştir. Bu nedenle kullanımında bir sakınca yoktur. Kalsiyum ile ilgili bozukluğu olanlar ve ileri evre karaciğer ve böbrek hastalığı olanlarda ise mümkünse tercih edilmemelidir.
Kremin gebelik kategorisi C’dir. Yani hamilelik ve emzirme döneminde çok zor durumlar olmadığı sürece kullanımı uygun değildir.
Psorcutan’ın krem, skalp çözeltisi ve pomat şeklinde farklı formları da bulunur. Psorcutan beta merhem içerisinde de kalsipotriole ek olarak “betametazon” yani bir çeşit kortizon bulunur. Yine sedef hastalığında kortizonun gücünden de faydalanarak etkili bir tedavi sağlar.
Psorcutan kremin, sedef hastalığı dışında daha nadir olarak kullanılabildiği diğer hastalıklar şunlardır:
- Vitiligo
- Morfea
- Liken planus
- Pitriyazis rubra pilaris
- Porokeratoz
- Liken nitidus
Psorcutan Krem Nasıl Kullanılır?
- Psorcutan, günde bir veya iki kez kullanılabilir. Tedavinin ilk haftalarında hızlı yanıt almak için günde iki kez kullanılıp daha sonra günde bir kereye düşürülebilir.
- Yetişkinlerde haftada toplam 3 kutudan fazla kullanılmamalıdır. Fazla kullanılması durumunda “hiperkalsemi” adı verilen kandaki kalsiyum seviyesinin yükselmesine neden olabilir.
- Krem, lezyonun olduğu bölgeye nazikçe yayılarak sürülür. Yüz bölgesine sürülmemelidir. Yüz, göz ve ağız gibi bölgelere temas etmesi durumunda da bol su ile yıkanmalıdır.
- Sürüldükten sonra eller de iyice yıkanmalıdır.
- Psorcutan krem kullanılırken güneş kreminin düzenli kullanılması gerekir. Ancak bazen sedef hastalığı tedavisinde krem ile fototerapi olarak bilinen ışık tedavisi birleştirilebilir.
Psorcutan Krem Yan Etkileri
İlacın en sık görülen yan etkileri sürülen bölgedeki deri ile sınırlıdır.
- Deride tahriş
- Deride yanma
- Ciltte kuruma
- Ciltte hassasiyet ve kızarıklık
- Egzama
- Güneş ışığı ile temas sonrası ciltte döküntü
- Deri renginde geçici olan renk değişiklikleri
- Ciddi alerjik reaksiyon
- Aşırı doz alındığında kandaki kalsiyum değerinin yükselmesi
Psorcutan Krem Hakkında Sık Sorulan Sorular
Psorcutan Krem Kortizonlu mu?
Psorcutan kremin içerisinde kortizon bulunmaz. Ancak psorcutan beta kremin içersinde hem kalsipotriol hem de kortizon bulunur. İki krem birbiri ile karıştırılmamalıdır.
Psorcutan Egzama İçin Kullanılır mı?
Psorcutan krem tek başına egzama için kullanılmaz. Egzama için en sık kullanılan kremler kortizon içerikli olanlardır. Psorcutan beta içinde kortizon olduğu için kullanılabilir.