Siğil Nedir? Siğil Nasıl Geçer?
Siğil Nedir?
Siğil, human papilloma virüs (HPV) adı verilen virüsün cildin üst tabakasını etkileyerek o bölgede genelde karnabahar şeklinde bir çıkıntı veya düz bir yüzey oluşturmasıdır. Genital siğil de, kadında vajinada siğil, erkekte peniste siğil olması durumudur.
HPV’nin 200’den fazla farklı türü bulunmaktadır. Bu tiplere göre vücudun belli bölgeleri tutulabilir. Örneğin HPV-1 daha çok ayakta siğile neden olurken, HPV 6 ve 11 genital siğile daha çok sebebiyet verir. Ayrıca HPV 16-18 gibi türler özellikle kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanseri gibi kanserlere neden olabilmektedir.
Cilt üzerindeki siğiller en çok çocuklarda ve genç yaştaki kişilerde görülür. Ancak her yaşta insan siğil ile karşılaşabilir. Siğil bulaşıcı bir durumdur. Hem kişinin başka yerlerine hem de kişiden kişiye dokunma yoluyla bulaşma olur. Özellikle yaralı bir deriden bulaşma daha kolay olur.
Kişinin siğillerle oynayıp kanatması ve bu kanı vücudunun başka yerine sürmesi durumunda siğiller tüm vücuda yayılabilir. Bu nedenle siğillerle oynanmamalıdır. Siğiller hastaların %60’ında 2 yıl içinde kendiliğinden geçer. Bu süre tedavilerle oldukça kısaltılır. Ancak HPV virüsü vücutta uykuda kalarak herhangi bir zaman tekrar siğile neden olabilir.
Siğil Çeşitleri
Siğillerin farklı türleri bulunur. “Verruca vulgaris” denilen türde, cilt üzerinde karnabahar şeklinde bir çıkıntı görülür. “Plantar siğil”ler düzdür ve kabarıklıkları yoktur. Genelde yüzde görülür. “Filiform siğil”ler ise ip şeklinde uzundur. Filiform siğiller de genelde çocuklarda yüzde oluşur.
Siğil Nasıl Geçer? Genital Siğil Nasıl Geçer?
Siğil tedavisi kişiye göre farklılık gösterebilir. Siğil veya genital siğil tedavisinde, siğil kremi, siğil ilacı, soğuk gaz uygulaması (kriyoterapi) veya büyük olanlara elektrocerrahi adı verilen elektrik akımıyla kesme işlemi uygulanabilir.
Siğil Kremi: Siğil kremi farklı çeşitlerde olabilmektedir. “Salisilik asit” içeren siğil kremleri, “Florourasil” içeren siğil kremleri, “İmikuimod” içeren siğil kremleri bunlardan en sık kullanılanlardır. Genital siğil kremi olarak genelde “İmikuimod” içeren kremler kullanılır. Diğer kremler genelde peniste siğil veya vajinada siğili olanlarda fazla tahriş yaparak hasara neden olabilmektedir. En iyi siğil kremi kişiye göre değişir ve doktor tarafından belirlenmelidir.
Kriyoterapi: Halk arasında siğil yaktırma diye de bilinen kriyoterapide, siğillere -198 derecedeki soğuk gaz uygulanır. Bu uygulama siğil başına genelde 30 sn-2 dakika arasında sürmektedir. Siğil yaktırma işlemi en etkili tedavilerden biridir. Siğil tedavisi sırasında hem kriyoterapi hem de siğil kremleri birlikte kullanılabilmektedir.
Kriyoterapi sırasında hasta bir miktar soğuk hissetmekte ve ağrı duymaktadır. Ancak bu his işlem bittikten ortalama 1 dakika içinde geçmektedir ve anesteziye ihtiyaç duyulmamaktadır. Kriyoterapi yoğun siğillerin olduğu durumlarda hafif de olsa iz bırakabilmektedir. Siğil yaktırma işlemi siğiller geçene kadar her 15-20 günde bir düzenli olarak tekrarlanmalıdır.
Elektrocerrahi: Elektrocerrahi veya elektroküretaj işleminde özellikle büyük siğiller kökünden kesilerek vücuttan uzaklaştırılır.
Siğil İlacı: Son dönemlerde siğil ilaçları geliştirilmeye başlanmıştır. Bu ilaçlar uygun olan hastalara hekim tarafından verilebilir. Siğil ilaçları hap olarak ortalama 3 hafta, 1 ay gibi bir süreyle kullanılır. Bu siğil ilaçlarının özelliği, vücutta uyku halinde olan HPV virüsünün de çoğalmasını engelleyerek kalıcı çözüm sağlayabilmesidir. (Siğil İlaçları Nelerdir?)
Siğil tedavisinde en önemli nokta siğillerle oynamamak ve kanatmamaktır. Çünkü siğillerin kanatılıp başka yerlere bulaştırılması, vücudun diğer yerlerinde de siğil oluşumuna neden olur. Ayrıca ayakta siğil, parmakta siğil ve kabarık olmayan düz siğiller tedaviye en dirençli olan siğillerdir.
Siğil Neden Çıkar?
Siğilin nedeni HPV adı verilen virüsün derinin üst yüzeyinde enfeksiyon yaratmasıdır. HPV genelde kişiden kişiye geçmektedir. Genital siğil, cinsel yolla bulaşırken, elde siğil veya ayakta siğil gibi durumlar daha çok normal temas ile bulaşır.
HPV virüsü ile karşılaşmış birinde o anki siğillerin tedavisi yapılsa da virüs vücutta kalmaya devam edeceği için stres, ateş gibi bir nedenden dolayı virüs tekrar aktifleşerek siğillere neden olabilir. Halk arasında “Her siğil HPV değildir” şeklinde bir inanış vardır. Ancak her siğil HPV virüsünün deride oluşturduğu enfeksiyon nedeniyle olur. Ancak siğile neden olan HPV ile rahim ağzı kanseri yapan HPV türü aynı değildir.
Siğil Hakkında Sık Sorulan Sorular
Siğil Yakıldıktan Sonra Ne Yapılmalı?
Siğil yakılmasından yani soğuk gaz uygulamasından sonra eğer doktor reçete ettiyse yara iyileştirici kremler yakılan yere sürülebilir. Bunun nedeni soğuk gaz sonrası o bölgede kontrollü bir hasar oluşturulduğu için şişme, su toplama oluşabilmesidir.
Bunun dışında siğil tamamen geçene kadar 15-20 günde bir tekrar uygulama için doktora başvurulmalıdır. Siğil yakıldıktan sonra o bölgeye su değmesi bir problem oluşturmaz ve başka dikkat edilecek bir durum yoktur.
Yüzdeki Siğil Nasıl Geçer?
Yüzde siğil olması durumunda "Tretinoin" içeren kremler kullanılarak o bölgenin soyulması sağlanabilir. Bu tedavi genelde en az 3 ay sürer. Çünkü yüzdeki siğiller tedaviye direnç gösterebilmektedir. Bunun yanında kremle geçmeyen siğillerde lazer tedavisi gibi ek tedaviler de denenebilmektedir. Genital siğil için veya diğer bölgelerdeki siğiller için kullanılan kremler yüzde kullanılmaz.
Vajinada Siğil Neden Olur?
Vajinada siğilin nedeni cinsel ilişki ile bulaştır. Partnerin cinsel organında siğil olması durumunda, cinsel ilişki ile diğer kişiye de kolaylıkla bulaş olabilir. Özellikle prezervatif gibi fiziksel koruyucuların kullanılmadığı durumlarda bulaş riski oldukça yükselir.
Vajinada siğil olması durumunda rahim ağzı kanserinden korunmak ve tarama yapmak için kesinlik kadın doğum doktoruna başvurulmalı ve smear testi gibi testlerle inceleme yapılmalıdır.
Siğil Kanarsa Ne Olur?
Siğil kanadığında, içerisinde bulunan virüsler derinin diğer kısımlarına kolaylıkla ulaşarak yayılmaya neden olur. Bu nedenle siğiller ile derin bir şekilde oynanmamalı ve kanatılmamalıdır.
Kanadığı durumda da kan, hemen etrafa bulaştırmadan silinmeli, eller iyice yıkanmalıdır. Ilık suya batırıldıktan veya siğil ilacı sürüldükten sonra siğilin üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir. Bu tabaka törpü ile dikkatlice kanatmadan alınabilir.
Siğil Bulaşıcı mı?
Siğil oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Yakın temas yoluyla veya cinsel ilişki ile bulaşabilir. Özellikle siğilin kanaması sonrası kanın diğer kişilere bulaşması bulaşıcılığı kolaylaştırır. Kişinin cildinde çizik, travma, yara gibi durumlar olduğunda da bulaşıcılık artar.
Siğil Olduğunu Nasıl Anlarız?
Siğil en sık olarak parmak, el gibi dokunmanın yapıldığı bölgelerde veya ayak gibi dış çevreye temas eden bölgelerde oluşur. Ayrıca şüpheli cinsel ilişki veya hijyen kurallarının uyulmadığı lazer epilasyon gibi işlemlerde direkt temas ile genital bölgede görülür. Siğilin üst kısmı genelde pürtüklü bir yapıya sahiptir. Noktasal olarak dışarıdan kanamalar görülebilir. Deri çizgileri siğil üzerinden geçerken kaybolur veya kesintiye uğrar. Vücuttaki diğer bölgelere bulaşarak sayısı artabilir. Bunlar dışında siğil tanısının konulabilmesi için bir dermatolog tarafından dermatoskop denilen alet ile mikroskopik olarak incelenmesi gerekir.
Siğil Tehlikeli midir?
El, ayak, yüz gibi yerlerde görülen siğiller çoğu zaman tehlikesizdir. Kansere dönüşmez. Ancak genital bölgedeki siğillerin bazı tipleri ilerde kansere neden olabilir. Özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserinin en sık sebeplerinden biridir. Erkeklerde daha nadir de olsa penis kanseri gibi durumlara yol açabilir. Bu nedenle genital bölge siğillerinde doktora başvurularak düzenli kontroller yapılmalıdır.
Siğil İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?
Siğil tedavisi için gidilmesi gereken bölüm "Deri ve Zührevi Hastalıklar"dır.
Siğilin Tıptaki Adı Nedir?
Siğilin tıptaki adı "Verrü"dür. Düz siğiller "Verruka plana", kabarık siğiller "Verruka vulgaris" olarak adlandırılır.