cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları

Siğil İlaçları

  • Kasım 11, 2023
  • 5 dakika okuma süresi
Siğil İlaçları

Siğil İlaçları

Siğil, HPV adı verilen bir virüsün, derinin üst tabakasını enfekte etmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Siğil, bulaşıcı bir durumdur ve kanatıldığında vücudun başka yerlerine veya diğer kişilere bulaşabilir. Siğil için kriyoterapi, lazer gibi işlemler uygulanabileceği gibi siğil ilaçları da kullanılabilir.

Salisilik Asit İçeren İlaçlar

Salisilik asit, deri üzerine sürüldüğünde, epidermis adı verilen cildin üst tabakasını soyar. Bunun dışında o bölgede olan bağışıklık sistemi hücrelerini de uyararak siğilin yok olmasına katkı sağlar.

 Salisilik asidin avantajları, hastanın kendisinin sürerek kullanılabilmesi, ağrısız olması ve yan etki riskinin minimum düzeyde olmasıdır. Salisilik asit genelde diğer ilaçlarla kombine şekilde piyasada bulunur.

Verrutol siğil ilacı, duoderm çözelti bu ürünlerdendir. Verrutol içerisinde salisilik asitin yanında 5-Florourasil, duoderm’in içerisinde de ek olarak laktik asit bulunur. Nasır bantları içerisinde de salisilik asit bulunur. Siğil tedavisinde de bu bantlar kullanılabilir.

Siğil ilacı, sürülmeden önce etkisini arttırmak için, su içerisinde 5 dakika bekletildikten sonra üst kısmı kanatılmadan törpülenebilir. Ancak kanatmamak oldukça önemli olup, kanarsa vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. En sık görülen yan etki, sürüldüğü yerde tahriştir. Bunun dışında önemli bir yan etkisi bulunmaz.

Florourasil İçeren İlaçlar

Florourasil, virüsün DNA ve RNA adı verilen parçalarını üretmesini engelleterek ölmesine neden olur. Ayrıca bu ilacın yüksek dozları kanser için kullanılabilmektedir.

Florourasil de genelde siğil ilacı olarak tek başına kullanılmaz. Verrutol siğil ilacı şeklinde salisilik asit ile birlikte kombinasyon formu tercih edilir.

İmikimod İçeren İlaçlar

İmikimod, sürüldüğü bölgede sitokin adı verilen bağışıklık maddelerinin salınımı düzenleyerek etki gösterir. Aldara ülkemizde kullanılan ilaçtır. Özellikle genital siğil tedavisinde diğer ilaçlar daha tahriş edici olduğundan aldara krem kullanılır.

Tretinoin İçeren Kremler

Tretinoin bir çeşit A vitamini türevi olan retinoid kremdir. Acnelyse ülkemizde en sık kullanılan tretinoin kremlerden biridir. Bu siğil ilaçları, ilk sırada tedavi için tercih edilmez. Ancak özellikle yüzde bulunan düz siğillerde (verruka plana) kullanılabilen nadir ilaçlardan biridir.

Acnelyse % 0.25 veya 12 yaştan büyüklerde ve cildi hassas olmayanlarda % 0.5’lik formu, her gece siğilin olduğu bölgeye ince bir tabaka halinde sürülür.

Vurrutol Siğil İlacı Nasıl Kullanılır?

  • Verrutol ek bir doktor önerisi olmadığı sürece günde 2 veya 3 kez kullanılır.
  • Genelde tedavi süresi 1.5 ay civarındadır.
  • Solüsyon sadece siğil üzerine sürülür. Etraftaki sağlam dokuya olabildiğince değdirilmemelidir.
  • Verrutol kapağının ucunda ilacı sürmek için fırça bulunur. Fırça çıkarılırken şişenin ağzının kenarına sıyrılarak çıkartılır.
  • Fırçaya göre çok küçük kalmış siğillerde kürdan gibi ince uçlu bir malzeme ile uygulama yapılabilir.
  • Her sürülmeden önce, bir önceki uygulama sonrası kalan beyaz, ölü kısım yıkanarak veya el ile nazikçe kaldırılarak kanatmadan alınmalıdır.

Duoderm Nasıl Kullanılır?

  • Duoderm, günde bir kez ve genelde akşamları uygulanmalıdır.
  • Tedavi süresi siğilin boyutu ve özelliğine göre değişir. Dirençli olanların tamamen kaybolması 3 ayı bulabilir.
  • Duoderm sürülmeden önce siğil olan bölge 2-3 dakika sıcak-ılık su içerisinde tutulur. Daha sonra hastaya özel olan havlu ile kurulanır. Üstteki sertleşmiş olan deri, nasır taşı gibi bir alet ile nazikçe kanatmadan uzaklaştırılır.
  • Kapağında bulunan fırça ile bir tabaka sürüldükten sonra kuruması beklenir. Üstüne birkaç tabaka daha sürülür.
  • İlaç, siğil olmayan deri üzerine olabildiğince değdirilmemelidir.
  • Ayak tabanındaki siğiller yürüdükçe yayılabildiği için üzeri bir bant ile kapatılmalı ve bir sonraki uygulamaya kadar kapalı kalmalıdır.

Aldara Nasıl Kullanılır?

  • Aldara genital bölgenin dışındaki siğiller için kullanılır.
  • Haftada 3 kez, genelde de gün aşırı olarak uyku saatinden önce sürülür.
  • Sürülen yerde 6-10 saat kaldıktan sonra sabah, su ve sabunla yıkanılır. Fazla miktarda sürülmesi veya daha uzun süre deride kalması tahrişe neden olabilir.
  • Her siğil çıkması sonrası aralıksız kullanım 4 ayı geçmemelidir.
  • İnce bir tabaka şeklinde sürülmeli ve krem tamamen kayboluncaya kadar yedirilerek uygulanmalıdır.
  • Genital bölgede siğil dışındaki deriye değdirilmemelidir.
cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir