cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları

Sivilce Çeşitleri Nelerdir? (Resimli)

  • Eylül 24, 2023
  • 4 dakika okuma süresi
Sivilce Çeşitleri Nelerdir? (Resimli)

Sivilce veya tıptaki adıyla akne vulgaris, ciltte birçok farklı şekilde kendini gösterebilir. Sivilce çeşitleri aynı anda birlikte olabileceği gibi tek başına da görülebilir. Sivilcelerin en sık görüldüğü yerler yüz, göğüs, omuzlar ve sırttır. Hafif sivilceler krem gibi daha basit yöntemlerle tedavi edilebilirken, şiddetli sivilce türlerinin tedavisi oldukça zor olabilmektedir.

Sivilce Çeşitleri

Komedon

Komedon, yağ ve ölü deri hücreleriyle tıkanmış bir kıl folikülüdür. Komedonlar beyaz nokta ve siyah nokta adı verilen iki farklı çeşitte olabilir.

Siyah noktalar, açık komedonlara halk arasında verilen isimdir. Ciltte tıkanmış olan açıklıklar, cilde ağızlaşmıştır. Bu nedenle açık komedon olarak isimlendirilir. Açık komedonlar siyah görünür. Bunun nedeni kir değildir. Tıkanmış kıl köklerine gelen ışığın düzensiz yansımasından kaynaklanır. 

çenede siyah noktalar

Cilt yüzeyine ağızlaşmayan, kapalı komedonlara, beyaz nokta adı verilir. Bu durumda, yağ ve cilt hücreleri ile tıkalı olan kıl folikülünün ağzı kapalıdır.

alında beyaz nokta

Komedonları tetikleyebilecek ürünlere “komedojenik” adı verilir. “Komedojenik olmayan” olarak etiketlenen kozmetik ürünlerin kullanılması hem siyah nokta hem de beyaz nokta oluşumunu azaltır. (Siyah nokta nasıl geçer?)

Papül

Papül, iltihaplanan ve ciltte küçük kırmızı veya pembe şişlikler oluşturan komedonlardır. Çapları 1 cm’den küçüktür. Bu tür sivilceler genelde dokunmaya karşı hassastır. Sivilce türleri içinde oldukça sık görülürler. Papülleri sıkmak var olan iltihabı daha da arttırır ve sivilcenin iz bırakma riski artar. Ciltte papüllerin çok sayıda olması, orta-şiddetli akne göstergesidir.

yüzde papüler akne resmi

Püstül

Püstül, sivilcenin iltihaplanmış hali olarak düşünülebilir. Deriden kabarık sivilcenin içerisi sarı renkli iltihap ile doluyken etrafı kızarık gözükür. Yumru tipik olarak beyaz veya sarı irinle doludur. Püstüller de kesinlikle sıkılmamalıdır. Bu tür sivilcelerle oynanması da leke ve yara izine neden olabilir.

yüzde püstüler akne

Nodül

Nodül, dokunulduğunda sert hissedilen büyük, iltihaplı şişliklerdir. Cildin derinliklerinde oluşurlar ve sıklıkla ağrılıdırlar. Nodüler akne, şiddetli sivilce sınıfına girer ve mutlaka bir cildiye hekimi tarafından tedavi edilmelidir. Var olan kozmetik ürünler genelde nodüler sivilceye etki etmez. Nodül şeklindeki sivilcelerin iz bırakma olasılığı çok yüksektir. (Sivilce İzi Nasıl Geçer?)

Alında nodüler akne resmi

Kist

Kist, çıbana benzeyen irin dolu büyük lezyonlardır. Nodüller gibi kistler de ağrılı olabilir ve aynı zamanda iz bırakma olasılığı yine yüksek olduğu için zaman kaybetmeden tedaviye başlanılmalıdır. Nodül ve kist içeren yani nodülokistik akneler, sivilce probleminin ciddi olduğunu gösterir.

Akne Konglobata

Akne konglobata, sivilcenin en şiddetli formlarından biridir. Deri altındaki birçok nodül iltihaplanarak birbirine bağlanır. Bu nedenle çok büyük alanlar sivilce ile dolar. Boyun, göğüs, kollar ve kalçalarda da görülebilir. Çok yüksek ihtimalle iz ve çöküklük bırakır. Akne konglabata erkeklerde daha sık görülür ve steroid içeren takviye ürünlerin alınması ile oluşabilir.

Şiddetli akne resmi

Hafif, Orta ve Şiddetli Akne

Hafif Akne

Genel olarak 20’den az beyaz nokta veya siyah nokta, 15’ten az papül ve püstül, nodüler olan ve kistik aknesi olmayan kişilerdeki sivilce hafif olarak sınıflandırılır. Hafif aknede genelde antibiyotikli kremler, benzoil peroksit içeren kremler ve retinoid kremler tedavide yeterlidir. Tedavilerden fayda görme süresi 1-2 ayı bulabilir.

Orta Şiddette Akne

Genel olarak 20 ila 100 arasında beyaz nokta veya siyah nokta, 15 ila 50 arası papül ve püstül, toplamda da 30 ila 130 arası sivilce lezyonu olan kişilerde orta şiddette akne olduğu söylenebilir. Orta şiddette akne genelde krem tedavisinin yanında antibiyotik hap tedavilerine de ihtiyaç duyar.

Şiddetli Akne

Cildinde çok sayıda nodül ve kist içeren sivilcesi bulunan kişilerde akne şiddetli sınıfına girer. Bu sivilceler koyu kırmızı veya mor renge dönebilir. Genellikle iyileştikten sonra bile iz bırakır. Bu nedenle tedavisine erken başlanmalı ve “zoretanin” gibi izotretinoin içeren kuvvetli ilaçların kullanılması gerekebilir. Ayrıca çok büyük olan nodül veya kistlere “kortizon” enjekte edilebilir. (Zoretanin Nasıl Kullanılır?)

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir