Skatris Nedir?
Skatris Nedir? Skatris Nedir Tıp?
Skatris veya skar, cilt veya doku üzerindeki yaralanma, kesik, yanık, cerrahi müdahale veya iltihap gibi nedenler sonrasında oluşan iyileşme sürecinin anormal fazla olması nedeniyle gelişen bir doku bozukluğudur.
Skatris oluşumu sonrası cilt doğal yapısını kaybeder ve daha farklı bir görünüm kazanır. Bu görünümler düz, çukur, kabarık veya renk değişiklikleri şeklinde olabilir.
Cildin iyileşme sürecine ve skatris oluşumuna etki eden faktörler arasında yaranın büyüklüğü, derinliği, kişinin genetik yatkınlığı, yaş, cilt tipi ve kullanılan tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Akne skarının oluşmasında ilk aşama inflamatuar fazdır. İnflamatuar fazda, foliküler keratinizasyon, folikül içinde C. acnes bakterisinin çoğalması, yağ üretiminde artış görülür. Daha sonra proliferasyon ve remodeling fazı görülür.
Bu aşamada vücuttaki yara iyileştirici maddelerin üretiminde anormallik görülür ve kolajen miktarı aşırı azalır veya artar. Azalması durumunda atrofik skar, artması durumunda hipertrofik skar görülür.
Skar Türleri
Akne sonrası oluşan skar türleri şunlardır:
Atrofik skar
Deri seviyesinden daha alçak olan skar türüdür. Atrofik skarlar da kendi içinde “Rolling skar” , “Boxcar skar” ve “İcepick skar” olarak ayrılır. Genel olarak icepick skar, deriden iğne şeklinde küçük bir alanda aşağı doğru boşluk şeklindedir, daha derindir ve tedavisi daha zordur. Rolling skar, bir taş yuvarlanmış gibi daha uzun skarlardır.
Hipertrofik skar
Deri seviyesinden daha yüksek olan skarlardır.
Keloidal skar
Keloid adı verilen deri seviyesinden kabarık, şiddetli skar türüdür. Cilt türü, skar oluşturmaya yatkın olan kişilerde görülür.
Skar Tedavisi
Skatrisler bazen kozmetik veya estetik rahatsızlık yaratabilir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekir. Skatris oluşumu sonrası skatris krem gibi cilde sürülen formda ilaçlar olsa da bunlar çok etkili değildir. (Yara İzi, Skatris Nasıl Geçer?)
Diğer tedavi seçenekleri şunlardır:
- Lazer Tedavisi: Lazerler, cilt yüzeyindeki skar dokusunu hedef alarak cildin üst tabakasını düzelten veya doku bozukluğunu azaltan bir yöntemdir. En etkili tedavi yöntemlerinden biridir.
- Mikrodermabrazyon: Bu tedavi yöntemi, cilt yüzeyini hafifçe soyarak skarların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.
- Kimyasal Peeling: Kimyasal çözücüler cildin üst tabakasını soyarak skarların görünümünü düzeltebilir.
- Cerrahi Girişimler: Büyük ve belirgin skarlar için cerrahi müdahaleler gerekebilir. Skar dokusu ameliyat ile çıkartılır ve yerine sağlam deri konularak görünüm iyileştirilmeye çalışılır.