cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları Soru-Cevap

Tırnak Batması Neden Olur? Tırnak Batması Nasıl Geçer?

  • Ağustos 18, 2024
  • 5 dakika okuma süresi
Tırnak Batması Neden Olur? Tırnak Batması Nasıl Geçer?

Tırnak Batması Neden Olur?

Tırnak batması, tırnağın kenarlarının ve köşesinin, yumuşak ete doğru derine büyümesi sonucunda oluşur. En sık ayak tırnak batması görülse de nadiren el tırnaklarında da batma meydana gelebilir. Ayak tırnak batması da en sık baş parmakta görülür.

Tırnak batması sonucu, batık olan tırnak etrafındaki ciltte iltihaplanma, şişme, enfeksiyon, ağrı, hareket kısıtlılığı gibi belirtiler ortaya çıkar. Genelde ilk aşamada ciltte hafif bir kızarıklık ve ağrı oluşur. Batma devam ederse iltihaplanma meydana gelir. Ağrı daha da artar. En son aşamada da granülasyon dokusu adı verilen kırmızı-siyah renkli bir tabaka oluşur. Ciddi tırnak batmalarında tırnaklarda bozulmalar da oluşabilir.

tırnak batması neden olur

Tırnak batması nedenleri şunlardır:

  • Ayak parmaklarını sıkıştıran, önü dar ayakkabılar giymek
  • Tırnakları çok kısa veya eğri kesmek
  • Spor faaliyetleri gibi durumlar sonucu ayak parmaklarını sıklıkla travma altında bırakmak
  • Kerpeten tırnak adı verilen, ortası kalkık kenarları ete doğru giren tırnak yapısına sahip olmak
  • Tırnak ve ayak mantarının varlığı
  • Demir ayakkabı giyilen işlerde çalışmak
  • Şeker hastalığı gibi parmakları besleyen damarları hasarlayan hastalıklara sahip olmak

Tırnak Batması Nasıl Geçer?

Tırnak batması tedavisi batmanın aşamasına göre değişiklik gösterir. İlk öncelikle tırnak batmasını engellemek için bazı durumlara dikkat etmek gerekir.

  • Ayakların ön kısmını rahat ettiren geniş ayakkabılar giyilmelidir.
  • Ayak tırnakları çok kısa kesilmemelidir.
  • Tırnaklar düz bir şekilde kesilmeli, eğri bir şekilde bırakılmamalıdır.
  • Şeker hastalığı durumunda ayaklarda herhangi bir yaralanma olup olmadığı her gün bakılarak kontrol edilmelidir.
  • Tırnak veya ayak mantarı gibi bir durum mevcutsa doktora giderek tedavisi yapılmalıdır. (Tırnak mantarı tedavisi nedir?)
  • Tırnak batmasının aktif olduğu ağrılı dönemde olabildiğince dinlenilmeli, ayak basınç altında bırakılmamalıdır.

Yukarıdaki durumlara dikkat edildikten sonra tırnak batmasının olduğu dönemde tedavi olarak yapılabilecek şunlardır:

  • Tırnağın batan kısmının kaldırılması: Tırnağın batan kısmı, doktor tarafından veya deneyimli ise hasta tarafından manipüle edilerek hafifçe kaldırılabilir. Bunun için pamuk, diş ipi gibi malzemeler kullanılabilir. Örneğin bir pamuk, ince bir aletle batan tırnağın altına yerleştirilir. Böylelikle batan tırnak uzarken batıklıktan kurtularak dışarıya doğru büyür. Batık tırnağın kurtulması 2-12 hafta kadar sürebilir. Ancak rahatlama daha hızlı başlar. Pamuğun günlük olarak değiştirilmesi gerekir. Eğer enfeksiyon veya fazla ödem varsa antibiyotik ve ödem giderici kortizonlu kremler kullanmak gerekebilir. Bu durumda doktora başvurulmalıdır.
  • Tırnak bandı: Yapışkan bir bant doktor tarafından çapraz bir şekilde bağlanarak batan kısım yukarı çıkarılabilir.
  • Tırnak tüpü: Tırnak tüpü uygulaması doktor tarafından yapılmalıdır. Boru şeklinde genelde plastikten yapılmış bir malzeme, batan tırnağa boylu boyunca yerleştirilerek tırnağa dikilir. Böylelikle tırnak ile tırnak eti arasına bir bariyer koyulmuş olur.
  • Tırnak teli: Tırnak batması aparatı çok farklı biçimlerde olabilir. Bunlardan biri de tırnak telidir. Ağrısı azalmış olan batmalarda, tırnağın batık kısmının kurtulması için tırnak teli takılabilir. Ancak bu işlem doktora tarafından uygulanmalıdır. Tırnak teli sayesinde tırnağın kenar kısımları yukarı kaldırılır.
  • Parsiyel matrisektomi: Bu işlem klinikte uygulanır. Diğer tedavilere yanıt vermeyen durumlarda veya şiddetli tırnak batmalarında yapılır. Batık olan tırnak kısmı ince bir şekilde kökünden tamamen çıkarılır. Daha sonra o tırnak kısmının kökü fenol gibi içeriklerle yakılarak tekrar uzaması engellenir. Bir süre sonra tırnak o boşluğu kapatır ve tırnak batması engellenmiş olur. Bu işlem sonrası tırnağın tekrar batması oldukça düşüktür.
  • Total matrisektomi: Çok nadir olarak başvurulan bu durumda, tırnağın tamamı çekilir ve tırnak kökü tamamen yakılarak tırnağın tekrar uzaması engellenir. Tırnak tekrar büyümeyeceği için takma tırnak gibi kozmetik kapatıcı ürünler kullanılabilir.
  • Tırnak batması ilacı: Tırnak batmasında ciddi bir enfeksiyon varsa antibiyotik kullanılması gerekebilir. Antibiyotik hem krem hem de hap şeklinde reçete edilebilir.

Tırnak Batması Hakkında Sık Sorulan Sorular

Tırnak batması sonucu bir enfeksiyon oluştuysa antibiyotikli kremler kullanılabilir. Fucidin, bactroban gibi kremler bu amaçla kullanılabilir. Ancak ağrının nedeni genelde enfeksiyon değil ödemdir. Bu nedenle ödem çözücü uygulamalar yapılması daha doğrudur. Antibiyotikli kremler de doktor tarafından verilirse kullanılmalıdır. (Bactroban krem nasıl kullanılır?)

Genelde şiddetli olan ve granülasyon dokusunun oluştuğu ileri evre tırnak batmalarında, ciddi tedaviler gerekebilir. Bunlar arasında parsiyel veya total matrisektomi olarak bilinen tırnağın bir kısmının veya tamamının çekilmesi sayılabilir. Ayrıca dar ayakkabıların sürekli kullanılması, kerpeten tırnak gibi tırnak bozukluklarına sahip olunması tırnak batmasının geçmemesine neden olabilir.

Tırnak batması hafif düzeydeyse kendi kendine iyileşebilir. Ancak gittikçe ağrının ve ödemin artması, şişliğin büyümesi durumunda müdahale gerekli olacaktır. Bu nedenle doktora başvurulmalıdır.

Tırnak batması ameliyatı iki farklı şekilde yapılabilir. Bunlar parsiyel ve total matrisektomidir. Parsiyel olan işlemde batan tırnak kısmı tamamen çıkarılır. Daha sonra o bölgenin tekrar batmaması için kökü yakılır. Total matrisektomide ise tırnak tamamen çekilir ve kökü yakılır. Böylece o tırnak tekrar büyüyemez. Bu işlemler ağrılı olduğu için lokal olarak parmağa anestezi uygulanır.

Tırnak batması için gidilmesi gereken bölüm "Deri ve Zührevi Hastalıklar"dır.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir