cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Soru-Cevap

Bactroban Krem Ne İçin Kullanılır? Nasıl Kullanılır?

  • Şubat 12, 2024
  • 4 dakika okuma süresi
Bactroban Krem Ne İçin Kullanılır? Nasıl Kullanılır?

Bactroban Krem Nedir? Bactroban Krem Ne İçin Kullanılır?

Bactroban krem, içerisinde etken madde olarak “mupirosin kalsiyum” bulunan bir ilaçtır. Mupirosin bir çeşit antibiyotik maddedir. Özellikle gram pozitif sınıfında bulunan bakterileri öldüren bir kremdir.

Bactrobanın içerisinde mupirosinin oranı % 2’dir. Krem formu dışında bactroban pomad formunda da üretilmiştir. Pomad daha yağlı ve katı bir forma sahipken krem, daha su bazlı ve daha rahat sürülen bir kıvamdadır.

Bactroban pomad veya krem, bakteri kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Özellikle folikülit olarak bilinen kıl kökü iltihaplarında oldukça faydalıdır. Kıl kökü iltihabı genelde staf. aureus adı verilen bakteri tarafından oluşturulur. Staf. aureus gram pozitif bir mikroorganizma olduğu için de bactroban oldukça etkilidir.

Küçük bir alanı kaplayan, hafif folikülitte krem sadece yeterli olabilir. Ancak yaygın olan ve ağrı, kaşıntı gibi ciddi semptomların görüldüğü durumlarda antibiyotik hapların da kullanımı gerekebilir.

Travma, düşme gibi durumlar sonrası oluşan yaralarda da sıkça kullanılır. Bu bölgelerin enfekte olmaması için önlem olarak veya enfekte olduktan sonra tedavi amacıyla kullanılabilir.

Ameliyat sonrası dikiş atılan bölge enfeksiyonlara açık alanlardır. Bu nedenle, düzgün yara bakımı yapılamayacak durumlarda, dikişlerin enfeksiyon kapmasını engellemek için bactroban krem veya pomad kullanılabilir.

Atopik dermatit gibi cilt bütünlüğünü bozan durumlar, cildi enfeksiyona açık hale getirir. Özellikle çocuklarda, hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmediğinde sıkça kıl kökü iltihapları veya cilt enfeksiyonları görülebilir. Bu enfeksiyonların en sık nedeni de vücutta sessiz halde bulunan staf. aureus bakterisidir. Bu kişiler staf. aureus taşıyıcısı olarak bilinir.

Sık enfeksiyonun engellenmesi ve bakterinin öldürülebilmesi için, burun içi, koltuk altı, kasık bölgesi ve gluteal bölgeye günde 3 kez, 5 gün boyunca bactroban krem sürülür. Bu sayede tekrarlayan enfeksiyonların bir miktar önüne geçilmiş olunur. Özellikle bactroban nazal (burun içi) kullanımı staf. aureus bakterisinin vücutta sessiz halde kalmasını engelleyerek öldürülmesini sağlar.

İmpetigo adı verilen özellikle çocuklarda görülen cilt enfeksiyonlarının tedavisinde de kullanılır. (İmpetigo nedir, nasıl tedavi edilir?)

Bactroban kremin gebelik kategorisi B’dir. Bu nedenle güvenle kullanılabilir. Ancak zorunlu durumlar dışında risk almamak için hem gebelerde hem de emzirenlerde kullanılmaması en doğrusudur. Çocuklarda ise 1 yaş altında kullanılmamalıdır.

Bactroban Krem Nasıl Kullanılır?

  • Bactroban krem veya pomad genelde günde 2 kez enfekte olan bölgeye sürülür. Ancak bazı durumlarda günde 3 kez de kullanılabilir.
  • 5-10 gün gibi kısa sürelerde, enfeksiyon durumu toparlayana kadar sürülür ve daha sonra kesilir.
  • Sürüldükten sonra o bölgedeki etkisinin artması ve enfeksiyonu daha iyi kontrol altına almak için üzeri gazlı bez ile kapatılabilir.
  • Krem göz içerisine sürülmemelidir.
  • Sürüldüğünde ciltte yanma, batma, ağrı gibi bir durum oluşursa iyice yıkanmalıdır.
  • Etkisinin azalmaması ve yan etki yapmaması için diğer kremlerle karıştırılmamalıdır.

Bactroban Krem Yan Etkileri

  • Sürülen yerde kaşıntı
  • Sürülen yerde şişme
  • Sürülen yerde ağrı
  • Sürülen yerde kızarıklık
  • Vücutta yaygın kabarık kızarıklıklar (Ürtiker)
  • Dilde, dudakta şişme (Anjiyoödem)
  • Nefes darlığı (Anafilaksi)

Kremin yan etkileri genelde hafif ve geçicidir. Ancak nefes darlığı, dilde, dudakta şişme gibi ciddi yan etkiler durumunda krem hemen kesilmeli ve bir acil servise başvurulmalıdır.

Bactroban Krem Muadili

Bactroban gibi içerisinde mupirosin bulunan diğer ilaçlar şunlardır:

  • Balaban
  • Bacoderm
  • Bacmirpi
  • Dextrocin
  • Mupiderm
  • Mupiron

Bactroban krem veya pomad, 1 yaş altı çocuklarda zorunlu durumlar dışında kullanılmamalıdır. Ancak cilt iltihabı durumlarında kısa süreli olarak günde 1 veya 2 kez kullanılabilir. Eğer bebekte sık tekrarlayan kıl kökü iltihabı gibi cilt enfeksiyonu varsa bunun önüne geçmek ve ilerlemesini durdurmak için doktor kontrolünde kullanılmasında problem yoktur. Ancak 5 gün-1 hafta kullanılmasına rağmen enfeksiyon gerilemezse ek tedaviler ve durumun teşhisi için doktora başvurulmalıdır. Bebeklerde etkilenen bölgeye ince bir tabaka halinde günde 1-2 kez sürülmesi yeterli gelecektir.

Arpacık, göz kapaklarında bulunan yağ bezlerinin iltihaplanması durumuna halk arasında verilen isimdir. En sık nedeni staf. aureus bakterisidir. Bactroban da içerisindeki mupirosin ile bu bakteriyi öldürebildiği için tedavisinde kullanılabilir.

Bactroban krem antibiyotik içeren bir ilaçtır. Enfeksiyonlu yaraların tedavisinde kullanılır. Açık yaraya bactroban sürülebilir. Ancak yaranın kapanmasını da teşvik etmek için genelde başka kremlerle birlikte kombine bir şekilde uygulanır. Ayrıca yaranın derinliğine ve büyüklüğüne göre yara bakımı değişir.

Bactroban kremin sivilceye sürülmesinde bir sakınca olmasa da akne tedavisinde kullanılan bir ilaç değildir. Sivilce tedavisinde kullanılan ilaçların sadece antibiyotik içermesi ilaçlara direnç gelişmesine de neden olur. Bu nedenle doktor kontrolünde tedavi başlanmalıdır.

Mupirosin içeren bactroban, bakterilere karşı etkili bir kremdir. Bu nedenle mantar tedavisinde kullanılmaz.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir