İmpetigo Nedir? İmpetigo Tedavisi
İmpetigo Nedir?
İmpetigo, özellikle çocuklarda görülen ancak yetişkinlerde de ortaya çıkabilen yüzeyel bir deri enfeksiyonudur. İmpetigoya en sık S. aureus ve A grubu beta hemolitik streptokok adı verilen bakteriler neden olur.
İmpetigonun 2 farklı türü bulunur. Bunlar büllöz impetigo ve nonbüllöz (impetigo kontagiyoza) impetigodur. Büllöz olan formda bül adı verilen içi su toplamış büyük kabarcıklar bulunur. Bunlar zaman içerisinde patlayarak kabuklanır. Nonbüllöz olan ise daha sıktır ve bül oluşmaz.
Yaz ve sonbahar aylarında, 2-5 yaş arası çocuklarda daha sık ortaya çıkar. Hijyenin kötü olması, atopik dermatit, uyuz gibi cilt hastalıklarının varlığı, enfeksiyonun sıklığını arttırır. Özellikle atopik dermatitli çocuklarda cilt enfeksiyonları daha şiddetli ve uzun sürelidir. (Atopik dermatit nedir, nasıl tedavi edilir?)
Yetişkinlerde impetigo, kötü cilt hijyeni nedeni ile ortaya çıkabilmektedir. Özellikle burun içi, koltuk altı gibi bölgelerde bakteri kolonizasyonu olan kişilerde daha sık görülür. Bunun dışında çocuklardaki impetigo da oldukça bulaşıcı olduğu için yetişkinlere geçebilmektedir.
İmpetigo genelde 2-3 hafta içinde kendiliğinden bile iyileşebilen bir hastalık olsa da tedavi verilmediğinde aniden tüm vücuda veya yaralara temas eden diğer kişilere bulaşabilir. Ayrıca AGHBS adı verilen bakteri nedeniyle oluşan impetigoda, “poststreptokoksik glomerülonefrit” adı verilen böbreklerin etkilendiği bir hastalık ortaya çıkabilir. Ancak bu % 1-5 gibi düşük bir orandadır.
Burun, kasık, koltuk altı gibi bölgelerde S. aureus denilen bakteri doğal olarak yaşayabilir. Özellikle burunda olması durumuna “nazal taşıyıcılık” adı verilir. Böyle bir durum varlığında, hastada sürekli olarak cilt enfeksiyonları oluşur. Bu nedenle buna da uygun tedavi verilmelidir.
İmpetigo Belirtileri
% 70 oranında daha sık görülen nonbüllöz impetigoda, başlangıçta kızarık bir zemin üzerinde küçük su toplamış (vezikül), kolaylıkla patlayan döküntüler oluşur. S. aureus adı verilen bakterinin, burunda uzun süredir var olması durumunda, lezyon geçici, kaşıntılı bir kabarıklık (papül) olarak başlayabilir.
Bu döküntü zaman içerisinde patlayarak, “bal rengi” sarımsı krut adı verilen yaraya dönüşür. Yaranın üstünde sarı renkli deri parçaları oluşur.
Döküntüler genelde çok sayıdadır ve kolaylıkla diğer cilt bölgelerine yayılır. Yüz, özellikle burun ve ağız çevresi, kollar ve bacaklar döküntülerin en sık olduğu yerlerdir.
Nadiren ateş, lenf nodu büyümesi, halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Hastalık hiçbir müdahale yapılmasa bile genelde kendiliğinde 2-3 haftada iyileşir.
Büllöz impetigo ise daha çok yenidoğan bebeklerin yüz ve kollarında ortaya çıkar. Yetişkinlerde impetigo ise el, kasık, koltuk altında görülebilir.
İmpetigo Tedavisi
İmpetigo tedavisinde en önemli noktalardan biri yara bakımıdır. Yaralar antibakteriyel sabun ve solüsyonlarla temizlenmeli, ıslak bir gazlı bez yaraların üstüne örtülmeli ve kurudukça yenilenmelidir.
Bunun dışında doktor tarafından antibiyotik tedavisi uygulanır. En sık kullanılanlar, sefalosporin, amoksisilin-klavulonik asit (Augmentin) gibi beta laktam grubu olanlardır. Ancak MRSA gibi dirençli bakterilerin neden olduğu düşünülüyorsa klindamisin, TMP-SMX, klindamisin ve 8 yaş üzerindekilere doksisiklin (Tetradox) gibi antibiyotikler de kullanılabilir.
Nazal taşıyıcılığı olan kişilerde, 5 gün süreyle, günde 3 kere mupirosin (Bactroban) veya fusidik asit (Fucidin) içeren kremler, burun içine, kasıklara, koltuk altına sürülmelidir. Böylelikle hastalığın tekrarlaması bir miktar azaltılmış olur.
İmpetigo Kaç Günde Geçer?
İmpetigo, antibiyotik tedavisi alınmasından sonraki 2-3 gün içerisinde geçmeye başlar. Ortalama 7-10 gün içinde de tamamen iyileşir.
İmpetigo Tehlikeli mi?
İmpetigo, çocuklarda oldukça sık görülen bir hastalıktır. Diğer açılardan sağlıklı olan ve bağışıklık sistemi normal çalışan kişilerde herhangi bir probleme yol açmadan tedavi ile hızlıca geriler.