Mikozis Fungoides (MF) Nedir?
Mikozis Fungoides Nedir?
Mikozis fungoides, deri lenfomaları sınıfında yer alan bir hastalıktır. Deride başlayan hastalık, vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Lenf nodu (lenf bezleri), akciğer, sindirim sistemi, dalak, karaciğer en sık yayılım görülen bölgelerdir.
Mikozis fungoides hastalığında, genelde sırt, bel bölgesi gibi güneş görmeyen yerlerde gri-koyu renkli lekeler, deride hafif atrofi adı verilen çöküklükler veya deriden hafif kabarık lezyonlar ve ince beyaz pullanmalar görülür.
Mikozis fungoides, bazı egzama türleri, sedef hastalığı gibi birçok hastalıkla karışabilir. Alınan biyopsilerde de tanı koymak zordur. Genelde 3-6 ayda bir biyopsi tekrarlanır ve birkaç biyopsi sonrası tanı konulabilir. (Sedef hastalığı nedir?)
Parapsoriazis adı verilen durum günümüzde mikozis fungoides hastalığının öncül durumu olarak kabul görmektedir. Parapsoriazisde de genelde sadece grimsi renkte lekelenmeler ortaya çıkar. Hastalardan lekelerin büyüklüğüne göre 3-6 ayda bir yada yolda bir mikozis fungoidese dönüşüm olup olmadığını anlamak için tekrarlayan biyopsiler alınır.
Mikozis fungoides hastalığının ilerleyip kanı da etkilemesi durumunda Sezary sendromu adı verilen bir tür lösemiye dönüşebilir.
Mikozis Fungoides Belirtileri Nelerdir?
Mikozis fungoidesin klasik tipinde bel, sırt gibi bölgelerde grimsi renkte lekeler oluşur ve bu lekelerin üstünde çöküntüler, beyaz kepekler oluşur. Hastalarda ayrıca kaşıntı, saç dökülmesi, yaygın tüm vücut kızarıklığı, su dolu kabarcıklar gibi belitler görülebilir.
Mikozis fungoides çeşitlerine göre bu belirtiler değişebilir.
Folikülotropik mikozis fungoides: Mikozis fungoidesin bu türünde genelde kıl köklerinde belirginleşme, kıl köklerini içerisine alan lekeler, siyah nokta benzeri döküntüler görülebilir. Genelde baş ve boyun en sık etkilenen bölgelerdir.
Pagetoid retiküloz: Pagetoid retikülozda genelde el, ayak, ön kol gibi bölgelerde yavaş büyüyen, sedef benzeri, kalınlaşmış deri alanlarını içeren lekeler görülür. Bu tür mikozis fungoides tedaviye en iyi yanıt verenlerden biridir.
Granülomatöz gevşek deri: Bu tür oldukça nadir görülür. Koltuk altı, kasık gibi bölgelerde deri kıvrımları kendi içinde büzülür ve sarkar.
Mikozis Fungoides Tedavisi Nedir?
Mikozis fungoides tedavisi hastalığın evresine göre değişir. Evre 1A, 1B ve 2A adı verilen erken evrede hastalık genelde cilde sınırlı kalır. Tedavide deriye yönelik tedaviler tek başına veya sistemik diğer tedavilerle birlikte kullanılabilir.
Cilde yönelik tedavilerde en sık kullanılan kortizonlu kremlerdir. Bunun tanımda “mekloretamin” , “retinoid” , “imikimod” içeren kremler de kullanılabilir.
Diğer bir sık kullanılan yöntem de ışık tedavisi olarak bilinen fototerapidir.
Evre 2B ve 3A gibi ileri dönemdeki hastalar için kemoterapi ilaçları ile tedavi gerekir.
Bu kemoterapi ilaçları hastanın durumuna, hastalığın yayılımına ve türüne göre doktor tarafından hastaya özel olarak seçilir.
Kullanılan kemoterapi ilaçlarından “Bremtuksimab” , “Mogamulizumab” , “Alemtuzumab” bunlardan bazılarıdır. Ancak çok farklı ilaç seçeneği bulunur.
Mikozis Fungoides Kanser mi?
Mikozis fungoides bir çeşit kanserdir. Deri hücrelerinde oluşan lenfoma olarak düşünülebilir. Direkt olarak oluşabileceği gibi büyük plak parapsöriazis adı verilen kanser öncülü durumun ilerlemesi ile de ortaya çıkabilir. (Parapsöriazis Nedir?)