Parapsöriazis Nedir?
Parapsöriazis Nedir?
“Parapsoriasis” genelde erişkinlerde meydana gelen ve değişken büyüklükte olabilen kırmızı, grimsi kepekli lekeler ile kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Lekeler sedef hastalığı, egzama gibi hastalıklarla karışabilmektedir. (Sedef hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?)
Parapsöriazis tanısı biyopsi ile konulur. Ancak tanı konması için aralıklarla birden fazla biyopsi almak gerekebilir.
Parapsöriazis tedaviye oldukça dirençlidir ve uzun süreler boyunca değişmeden aynı şekilde kalabilir. Toplumda nadir görülür.
Küçük plak parapsoriasis ve büyük plak parapsoriasis olmak üzere 2 türü bulunur. Her iki tipte de döküntüler tipik olarak genelde bir belirti vermez bazen hafif kaşıntı yapabilir. Küçük plak parapsöriazis iyi huylu bir hastalık olarak kabul görürken büyük plak olan mikozis fungoides adı verilen kansere dönüşebilir.
Parapsöriazis Çeşitleri
Küçük Plak Parapsöriazis: Küçük plak parapsöriazisteki lekeler genelde 2 ila 5 cm çapında, pembe, grimsi veya sarımsı-kahverengi renklidir. Döküntüler genelde yuvarlak veya oval şekillidir. Lekeler en sık gövdede, bel bölgesi yanlarında ve kol, bacağın üst kısımlarında oluşur.
Küçük plak parapsöriazisin “digitat dermatoz” adı verilen bir türü bulunur. Bu türde sigara kağıdı benzeri, büzülmüş deri alanları içeren, parmak şeklinde lekeler görülür.
Döküntüler genelde hafif kaşıntı dışında rahatsızlık vermez. Yaz aylarında güneşe maruz kaldıktan sonra solabilir veya kaybolabilirler, ancak genellikle kış aylarında tekrar oluşurlar.
Büyük Plak Parapsöriazis: Büyük plak parapsöriazisteki döküntüler 5 cm’den büyüktür.
Şekilleri genelde düzensizdir ancak renkleri diğer türler gibi koyu kırmızı, kahverengi veya grimsidir. Farklı olarak üstlerinde benek benek lekeler (poikiloderma), küçük damarlar (telenjiektazi), deride buruşma (epidermal atrofi) gibi bulgular olabilir.
Büyük plak parapsöriazis de genelde kalça, uyluk, alt gövde, göğüs, meme altı gibi güneş görmeyen yerlerde oluşur.
Parapsöriazis Tedavisi
Küçük plak parapsöriazisde eğer hastanın herhangi bir şikayeti yoksa tedavi yapılması zorunlu değildir. Ancak hastanın kaşıntı, kozmetik, psikolojik problemleri varsa tedavide kortizonlu kremler ve nemlendirici kremler kullanılabilir.
Kortizonlu kremler genelde günde iki kez aralıklı bir şekilde 2-3 ay kullanılır. Lekelerde düzelme olmazsa tedavi kesilir. Döküntüler tamamen kaybolsa bile aylar sonra tekrar oluşması oldukça sıktır.
Kremlerle tedavi edilemezse fototerapi adı verilen ışık tedavisine geçilebilir. Hiçbir tedavi alınmasa bile lekeler yollar içinde kendi kendine kaybolabilir.
Büyük plak parapsöriazis ise mikozis fungoides adı verilen kansere dönüşebildiği için tedavi ve takip önemlidir. Tedavisi yine kortizonlu kremler, nemlendiriciler veya ışık tedavisi ile yapılabilir. Ayrıca her 6 ay-1 yılda bir veya döküntüde değişiklik olursa biyopsi alınmalı ve mikozis fungoidese dönüşüm olup olmadığı incelenmelidir. (Mikozis Fungoides Nedir?)
Parapsöriazis Kanser mi? Parapsöriazis Tehlikeli mi?
Parapsöriazis bir kanser değildir. Ancak özellikle 5 cm’den büyük olan büyük plak parapsöriazisler bir süre sonra mikozis fungoides adı verilen deri kanserine dönüşebilir. Ancak bu oran da çok yüksek değildir. Düzenli olarak 6 ayda bir kontrol biyopsi alınarak kansere dönüşüm olup olmadığı kontrol edilebilir.
Küçük plak parapsöriazislerin yani 5 cm’den küçük olan lezyonların kansere ilerleme olasılığı yok denecek kadar azdır. Bu nedenle doktor tavsiye ederse düzenli yılda bir kontroller yapılması yeterlidir.