Telenjiektazi Nedir? (Kılcal Damar Çatlaması)
Telenjiektazi Nedir?
Telenjiektazi, cilt üzerinde genişlemiş, belirginleşmiş kılcal damarlardır. Halk arasında “örümcek damar” , “kılcal damar çatlaması” gibi isimlerle de bilinmektedir. Tıpkı bir örümceğin bacakları gibi ince, dallara ayrılmış bir görüntüsü vardır.
Çoğunlukla ince, pembe veya kırmızı çizgiler halinde görünürler. Telenjiektazilerin üzerine basıldığında geçici olarak beyazlaşırlar. Baskı kaldırıldığında kılcal damarlara kan dolarak tekrar eski haline dönerler.
Telenjiektazi en sık korumasız güneşe maruz kalma sonrasında ortaya çıksa da bazı bağışıklık sisteminin anormal çalıştığı hastalıklarla (otoimmün hastalıklar) birlikte görülebilir.
Telenjiektazi Nedenleri
Telenjiektazinin birçok farklı nedeni vardır. En yaygın olarak açık tenli kişilerde, uzun süre korumasız güneşe maruz kalma sonucunda ortaya çıkarlar. Ancak bazı cilt ve otoimmün hastalıklarla da birlikte görülebilirler. Gebelerde de kılcal damar belirginleşmesi daha sıktır.
Hiçbir nedene bağlı olmadan tamamen genetik cilt yapısına bağlı da telenjiektazi oluşumu mümkündür. Telenjiektaziler genellikle yüzde görülse de vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler.
Aşağıdaki durum ve hastalıklarda telenjiektazi görülme olasılığı artar:
- Gül hastalığı (Gül hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?)
- Karaciğer hastalığı
- Uzun süre, kontrolsüz kortizon içeren krem kullanmak
- Skleroderma (Morfea hastalığı nedir?)
- Lupus
- Dermatomiyozit
- Civatte poikiloderması
- Mastositoz
- Cushing sendromu
- Yoğun alkol kullanımı
Telenjiektazi Tedavisi
Telenjiektazi kozmetik ve görünüm dışında bir problem yaratmaz. Bu nedenle tedavi edilmeyebilir. Ancak görüntüden rahatsız olan kişilerde tedavi gereklidir. Telenjiektazi tedavisinde kullanılabilen tedaviler şunlardır:
1-) Lazer tedavisi: Telenjiektazilerin en etkili tedavisi lazerdir. Uygun lazer yöntemleri ile kısa sürede, acı, ağrı hissetmeden kılcal damar çatlaması tedavi edilebilir.
2-) Cerrahi: Çok nadir olarak çatlamış kılcak damarlar, ameliyat ile alınabilir. Ancak bu yöntem ağrılıdır ve iyileşmesi uzun sürebilir.
3-) Skleroterapi: Skleroterapide, kılcal damarın içerisine damarı tıkayacak bir madde enjekte edilir. Bu madde damarın kan ile dolmasını engelleyeceği için görüntüsü de kaybolur. Ancak bu tedavi sonrası tekrarlama görülebilir.
4-) Radyofrekans tedavisi: Radyofrekans tedavisinde yüksek ısı verilerek damar içerisindeki kan akışı durdurulur. Büyük olan telenjiektazilerde genelde kullanılmazken küçük alanı kaplayanlarda daha çok tercih edilir.
Tüm bu telenjiektazi tedavilerinin sonrasında güneş koruyucu gibi yöntemlerle güneşten iyice korunulması gerekir. Güneşe korumasız maruz kalmak damar çatlaklarının tekrar oluşmasına ve kalıcı izlerin ortaya çıkmasına neden olur.
Özellikle yüzde olan damar çatlamalarının engellenmesi için dikkat edilebilecek bazı durumlar bulunmaktadır:
- Aşırı sıcaktan kaçınmak
- Aşırı soğuktan kaçınmak
- Fazla rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamak
- Güneşten iyi korunmak (Güneş kremi nasıl kullanılır?)
- Çay, kahve gibi sıcak içecekleri azaltmak
- Alkol tüketimini azaltmak
- Sigara içmeyi bırakmak
- Baharatlı yiyeceklerden olabildiğince uzak durmak
- Tahriş edici, kozmetik temizleme ürünü kullanmamak
Kılcal Damar Çatlaması Hakkında Sık Sorulan Sorular
Telenjiektazi Geçer mi?
Telenjiektaziler kendiliğinden geçmez. Lazer, kriyoterapi, skleroterapi gibi damarın büzüşmesini sağlayan veya içinin doldurulmasına olanak sağlayan tedaviler ile kolaylıkla geriler.