Bilaxten Nedir? Bilaxten Ne İşe Yarar?

Bilaxten Nedir?
Bilaxten, antihistaminik olarak bilinen alerji ilaçlarından biridir. Kaşıntı ilacı olarak da bilinir. Esas olarak kurdeşen, alerjik döküntü, egzama, alerjik rinit gibi hastalıklarda kaşıntıyı azaltmak için kullanılır. Yetişkinlerde ve 12 yaş üstü çocuklarda kullanılabilir. Piyasada Bilaxten 20 mg 20 tablet şeklinde satılmaktadır.
Bilaxten’in içerisinde bulunan etken madde Bilastin’dir. Bilaxten, H2 reseptör blokeri bir ilaçtır. H1 reseptörünü bloke eden diğer alerji ilaçlarından farklı olarak uyku etkisi daha azdır.
Vücut alerjik bir maddeye maruz kaldığında, mast hücresi adı verilen hücreden histamin gibi maddeler salgılanır. Histamin, hapşırma, kaşıntı, kızarıklık, burun akıntısı, göz kaşıntısı gibi belirtilere neden olur. Bilaxten diğer alerji ilaçları gibi bu belirtileri baskılar.
Bilaxten yorumları, kişiden kişiye ve hastalığa göre değişir. Ancak genel olarak ürtiker, alerjik rinit gibi durumlara bağlı olan kaşıntılarda oldukça etkilidir.
Bilaxten Nasıl Kullanılır?
- Bilaxten aç karna alındığında daha etkili olmaktadır. Bu nedenle yemekten 1 saat önce veya 2 saat sonra kullanımı daha doğrudur. Tok karna alındığında yiyeceklerle etkileşerek etki sağlama olasılığı %30 civarında azalır. Bu durum özellikle greyfurt suyu ile daha belirgindir.
- İlacın genelde günde 1 kez alınması yeterli olmaktadır. Ancak kurdeşen gibi şiddetli durumlarda günde 4 kereye kadar alınabilir.
- Bilaxten 20 mg tablet ezilmeden 1 bardak su ile yutulmalıdır. Ancak daha rahat yutmak için ikiye ayrılarak içilmesi mümkündür.
- Böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda bilaxten kullanımında bir sakınca bulunmaz. Bu nedenle yaşlı ve birçok hastalığı olanlardan bilaxten güvenle kullanılabilen bir kaşıntı ilacıdır.
Bilaxten Ne İçin Kullanılır?
Bilaxtenin kullanıldığı hastalıklar şunlardır:
- Kurdeşen (Ürtiker)
- Alerjik rinit (Saman nezlesi)
- Polen alerjisi
- Egzama gibi ciltte kaşıntı yapan hastalıklarda kaşıntının azaltılması
- Alerjiye bağlı burun kaşıntısı
- Alerjiye bağlı göz kaşıntısı
- Alerjiye bağlı burun akıntısı
Bilaxten Yan Etkileri
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Uyku hali
- Çarpıntı
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı
- Ağız kuruluğu
- Hazımsızlık
- Kulak çınlaması
Bilaxtenin yukarıdaki gibi yan etkileri olabilse de bunlar oldukça nadir görülür. Şiddetli veya orta dereceli böbrek yetmezliği olan hastalarda bilaxten, ketokonazol, eritromisin, ritonavir, siklosporin veya diltiazem gibi maddeleri içeren ilaçlarla alınmamalıdır.
Hamile ve emzirenlerde bilaxten’in belirli bir zarar verdiği konusunda yeterli çalışma olmasa da gebelerde ve emzirenlerde bilaxten kullanılmamalıdır. Bunun yerine gebelikte Claritine gibi daha güvenli olan alerji ilaçları kullanılabilir.
Bilaxten Hakkında Sık Sorulan Sorular
Bilaxten Antibiyotik mi?
Bilaxten bir antibiyotik değildir. Antihistaminik adı verilen bir çeşit alerji ve kaşıntı ilacıdır.
Bilaxten Adet Geciktirir mi? Adet Keser mi?
Bilaxten ve diğer antihistaminik alerji ilaçlarının adet geciktirmesi gibi bir etkisi normalde yoktur. Ancak normalde görülmeyen yan etkiler çok nadir olarak bazı hastalarda kişiye özel ortaya çıkabilir. Bu nedenle adet gecikmesi olan kişilerde ilk öncelikle diğer sebepler araştırılmalıdır. Hiçbir sonuç bulunamayan durumlarda ilacın kesilmesi denenebilir.
Bilaxten Gebelik Kategorisi Nedir?
Bilaxten'in gebelik kategorisi B'dir. B grubu, hayvanlarda yapılan çalışmalarda herhangi bir teratojen etki gösterilmemiş ancak insanlarda yeterli çalışma yapılmadığı ilaçları ifade eder. Gebelerde zorunda kalınmadıkça kullanılmaz ancak gerektiğinde kullanılması fazla bir probleme yol açmaz. Gebeyken kullanılması gerektiğinde doktora sorulması gerekir.
Bilaxten Uyuz İlacı mı? Uyuza İyi Gelir mi?
Bilaxten tablet, uyuz ilacı değildir. Uyuz hastalığında şiddetli, özellikle geceleri ve sıcakta artan kaşıntı olur. Bilaxten de kaşıntı ilacı olsa da uyuz kaşıntısında etkili değildir. Uyuz kaşıntısının geçmesi için, permetrin veya ivermektin içeren krem ve haplar başta olmak üzere özel tedaviler alınmalıdır.