Et Beni Nedir? Et Beni Neden Çıkar?
Et Beni Nedir?
Et benleri, normal deride küçük çıkıntı ve büyümelerdir. Et benleri genellikle kısa bir sapla deriye bağlıdır. Ancak direkt olarak gövdesi ile de deriye tutunabilir. Et benleri vücudun her yerinde görülebilmesine rağmen en sık olarak koltuk altı, boyun, göğüs altı veya kasık gibi derinin birbirine sürttüğü yerlerde oluşma eğilimindedirler. Et benleri zararsızdır, kanserli değildir ve birçok insanda bulunur.
Et Benleri Neden Çıkar? Et Beni Neyin Belirtisi?
1-) Yaşlanma
2-) Kilolu olma
3-) Ailede et beni olması
4-) Şeker hastalığı
5-) İnsülin direnci
Et benleri hiçbir risk faktörü olmadan ortaya çıkabileceği gibi yukarıdaki durumlar et benlerinin oluşma riskini arttırır. Bazı hamile kadınlarda, hamileliklerinin özellikle 3-6 aylarında et benleri oluşmaya başlar. Bunlar genellikle bebek doğduktan sonra küçülür veya kaybolur.
Et Beni Nasıl Geçer? Et Beni Nasıl Yok Edilir?
Et beni nasıl geçer, et beni nasıl düşer gibi sorular oldukça sık sorulmaktadır. Et benleri nadir olarak kendileri düşebilmektedir. Ancak çoğu zaman medikal bir müdahale gerekir. Et beni koparmak veya et benini bağlamak oldukça yanlış bir durumdur.
Çünkü et beni koparılırken oldukça fazla travmatize edilerek durdurulamayan kanamalar, yara izleri, enfeksiyon gibi ciddi durumlar oluşabilir. Herhangi bir et beni ilacı bulunmamaktadır. Eczanede satılan et beni ilacı genelde siğil gibi başka durumlara etkili olup et beni için kullanılmamalıdır. Et beni kurutucu krem de bulunmamaktadır.
Et beni aldırmak oldukça rahat ve kolay bir işlemdir. Kriyoterapi, cerrahi ve elektrokoterizasyon kullanılarak gerçekleştirilebilir.
Kriyoterapi, soğuk azot gazı kullanılarak uygulanan bir işlemdir. Saplı et benleri için kullanılır. Genelde 3-4 seans et beni düşmesi için yeterli olmaktadır. İşlem et beni başına ortalama 30 sn-2 dakika sürmektedir. Sadece bir soğuma hissi olduğu için anestezi gerektirmeyen bir işlemdir. İşlem sonrası çok küçük de olsa iz kalma olasılığı vardır. (Kriyoterapi nedir, ne işe yarar?)
Cerrahi, neşter veya makas gibi aletler kullanılarak et beninin alınmasıdır. İşlem öncesi lokal anestezi uygulanır. İz kalma olasılığı diğer yöntemlerden daha azdır.
Elektrokoterizasyon, elektrik akımı kullanılarak et benlerinin yakılıp düşürülmesidir. Hafif acı verebildiği için öncesinde lokal anestezi kullanılabilir.
Bu yöntemlerin hepsi etkilidir. Ancak tedaviye rağmen et benleri tekrarlayabilir.
Peniste Et Beni
Et beni, penis gibi deri katlantısı olan bölgelerde, sürtünmenin de etkisiyle ortaya çıkabilir. Penisteki et benleri de diğer bölgelerde olanlar gibi tedavi edilebilir. Penisteki et beni, siğil ile oldukça sık karışmaktadır. Bu nedenle penis etrafında ortaya çıkan bir deri kabarıklılığının doktor tarafından mutlaka muayene edilip tanısının konması gerekir. (Siğil Nedir?)
Et Beni Hakkında Sık Sorulan Sorular
Et Beni Tehlikeli midir? Tehlikeli Et Beni Nasıl Olur?
Et beni tehlikeli değildir. Daha sonra cilt kanserine dönüşme gibi bir olasılıkları yoktur. Derinin tamamen iyi huylu büyümeleri şeklinde kabul edilir. Ancak et benini bağlama, koparma gibi durumlarda enfeksiyon kaparak problem yaratabilir. Bu nedenle hiç ellenmemeli, rahatsız olunuyorsa doktor tarafından müdahale edilmelidir.
Et Beni ve Siğil Aynı Şey mi?
Halk arasında aynı şey olarak bilinse de et beni ve siğil tamamen farklı oluşumlardır. Siğil, HPV adı verilen virüsün, cildi enfekte etmesi sonucunda oluşan cilt parçalarıdır. Et beni ise virüs kaynaklı oluşmaz. Tamamen cildin kişinin yapısına göre kendi kendine oluşturduğu oluşumlardır. Siğil oynandığında ve kanatıldığında yayılır ve bulaşıcıdır. Et beninde ise böyle bir durum söz konusu değildir.
Et Beni Aldırmak Zararlı mı?
Et benleri deride oluşan iyi huylu oluşumlardır. Bu nedenle doktor tarafından doğrulanmış et benlerinin alınmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak normal benlere olabildiğince işlem yapılmamalı, kozmetik açıdan çok rahatsızlık veriyorsa da cerrahi olarak çıkarılmalıdır. (Kanserli ben nasıl anlaşılır?)
Et Beni İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?
Et benleri için dermatoloji veya plastik cerrahi bölümüne gidilebilir. Cildiye bölümünde daha çok kriyoterapi ve elektrokoterizasyon uygulanırken cerrahi hem plastik cerrahlar hem de dermotologlar tarafından yapılabilir.
Et Beninin Tıptaki Adı Nedir?
Et beninin tıptaki adı "akrokordon" veya skin tag"dir.