cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları

Fronkül Nedir?

  • Ocak 8, 2024
  • 2 dakika okuma süresi
Fronkül Nedir?

Fronkül Nedir?

Fronkül deri ve deri altı dokusunun, s. aureus adı verilen bakteri tarafından enfekte edilmesi sonucu oluşan apseleşen, derin iltihaplardır. Kıl kökü iltihabı anlamına gelen folikülitin ileri ve derin formu olarak da kabul edilir.

Fronkül halk arasında “Çıban” veya “Kan çıbanı” olarak bilinir. Deride ağrılı, kızarık, ödemli şişlikler oluşur ve genelde ateş de eşlik eder. Enfeksiyona en sık neden olan bakteri staf. aureus olsa da başka bakteriler de fronkül nedeni olabilmektedir.

Ergenlik döneminden itibaren görülme sıklığı artar. Ergenlikte erkeklerde kadınlara göre daha sıktır. Mekanik olarak travmaya maruz kalmak, uyuz enfeksiyonu, bitlenme, şeker hastalığı, malnutrisyon, fazla alkol kullanımı, AIDS gibi durumlar da fronkül görülme olasılığını arttırır.

Burun, kasık, koltuk altı gibi bölgelerde s. aureus bakterisinin kolonize olması durumunda sürekli tekrarlayan enfeksiyonlar ortaya çıkar.

Fronkülde öncelikle kıl kökü etrafında bir şişlik (Nodül) oluşur. Birkaç gün veya hafta içinde nekroz ve apse adı verilen iltihaplanma görüldüğünde şişlik yumuşar. Bu dönemde zonklayıcı bir ağrı görülebilir. İltihabın boşaltılması ile ağrı azalır ve iyileşirken iz kalabilir.

Fronkül tedavisinde öncelikle aktif iltihap varsa boşaltılmalıdır. Bunla birlikte antibiyotik başlanmalıdır. Ilık kompres de tedavinin başarısında etkilidir.

Tek, 5 cm’den küçük, ateşin olmadığı durumlarda sadece antibiyotikli kremler yeterli olabilir. Ancak bu şartların olduğu, kalp pili olan, eklem protezi olan ve kalp kapakçığı enfeksiyonu geçiren kişilerde tablet veya iğne şeklinde sistemik antibiyotik verilir.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir