Güneş Kremi Faydaları Nelerdir?
Güneş Kremi Faydaları Nelerdir?
Güneş ışınları, UVA ve UVB başta olmak üzere 2 çeşittir. UVB ışınları güneş ışığının %5’ini oluşturur ve cildin yüzeyinde kalarak renk koyulaşması, yanık gibi durumlara sebebiyet verir. UVA ışınları ise derinin daha derin katmanlarına ilerleyerek, kırışıklık, cilt kanseri gibi durumlardan sorumludur. Güneşten korunmak tüm bu olumsuzluklardan uzak durmak için oldukça önemlidir. Güneşten korunma, fiziksel olarak kıyafetlerle yapılacağı gibi güneş kremi kullanmak da oldukça önemli bir yere sahiptir.
Cilt Lekelerinin Oluşumunu Engeller
Özellikle yüz bölgesinde güneş kremini düzenli kullanmak cildin renk tonunun eşit kalmasını ve lekelerin oluşmasını engeller. Güneş lekeleri oluştuktan sonra kaybolmaları oldukça zor olabilmektedir. Bu nedenle leke oluşmadan güneş kremi kullanmak oldukça önemlidir.
Güneş Yanıklarını Engeller
Güneş koruyucunun en belirgin ve dikkate değer faydalarından biri oluşabilecek güneş yanıklarını engellemesidir. Özellikle yaz aylarında denize girilmeden önce güneş kreminin 15-30 dakika önce sürülmesi güneş yanıklarını önemli ölçüde engeller.
Kırışıklık Oluşumunu Azaltır
Güneş ışınlarına yıllar boyunca korumasız maruz kalmak, cildin erken kırışmasına ve yaşlı bir görünüme sahip olunmasına neden olur. Yüzde ince çizgilerin oluşmasını engellemek ve olabildiğince genç bir cilde sahip olmanın en önemli noktası, erken yaşlardan itibaren düzenli ve doğru güneş kremi kullanmaktır.
Cilt Kanseri Riskini Azaltır
Başta melanom olmak üzere cilt kanserlerinin en büyük tetikleyicisi korumasız güneş ışığına uzun süre maruz kalmaktır. Aktinik keratoz gibi cilt kanseri öncülü durumların oluşumu da güneş kremleri ile engellenebilir.
Ciltteki Proteinlerin Korunmasını Sağlar
Güneş kremi kullanımı ile ciltteki “keratin” gibi ana proteinlerin yıkılması engellenir. Bu gerekli proteinlerin ciltte sağlam bir şekilde kalması, cildin genç, ışıltılı ve pürüzsüz görünümüne yardımcı olur.
Güneş Kremi Nasıl Kullanılır?
Cilde uygun olan güneş kreminin kullanılması gerekir. Kuru ciltler için, hassas ciltler için, yağlı ciltler için, karma ciltler için gibi birçok farklı çeşit güneş kremi bulunur. Bundan dolayı eczaneler veya doktora danışılarak uygun olan güneş kremi tercih edilmelidir.
Güneş kremi 6 aylık bebeklik döneminden sonra kullanılmaya başlanabilir. İlk 6 ay bebeklerde kullanımı önerilmez. 6 aydan sonra da mineral filtreli, kimyasal içermeyen uygun güneş kremi doktora danışılarak kullanılmalıdır. Güneş kremi kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Giysilerin kapatmadığı tüm cilt bölgelerine güneş kremi sürülmelidir.
- Açıkta kalan alanları kapatacak miktarda güneş kremi kullanılmalıdır.
- Güneş kremleri güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce sürülmelidir. Çünkü güneş kremi sürüldüğü anda etki göstermez.
- Güneşli günlerde, güneş kremi 2-4 saatte bir yenilenmelidir.
- Denize, suya girme durumunda güneş kremi yenilenmelidir.
- En az SPF 30 + güneş kremleri kullanılmalıdır.
- Kış aylarında da etrafı aydınlatan bir güneş olduğu için güneş kremi kullanılmaya devam edilmelidir.
- Evde kalınması durumunda bile güneş hassasiyeti olan kişiler en azından günde bir kere güneş kremi sürmelidir.
Güneş Kremi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Düzenli Güneş Kremi Kullanmak Cildi Beyazlatır mı?
Güneş kremi kullanımı direkt olarak cildi beyazlatmaz. Ancak güneş hasarına bağlı cilt tonunda koyulaşma veya lekelenme olan kişilerin kendi cilt tonuna dönmesine katkı sağlar. Ancak leke tedavileri daha farklı bir şekilde aktif olarak yapılmalıdır.
Gece Yatmadan Önce Güneş Kremi Sürmek Gerekir mi?
Gece yatarken güneş ışını teması olmadığı için güneş kremi sürmek gereksizdir. Gece yatmadan cilt iyice temizlenmeli ve güneş kreminden arındırılmalıdır. Aksi takdirde cilt gözenekleri tıkanarak sivilcelenmeye neden olabilir.
50 Faktörlü Güneş Kremi Kaç Saat Korur?
Güneş kremi sürüldüğü andan itibaren 30 dakika içinde korumaya başlar. Koruma süresi de ortalama 2-4 saat sürer. Bu nedenle güneşli günlerde 2-4 saatte bir güneş kremi yenilenmelidir. Güneş olmayan günlerde ise en azından günde 2-3 kere yenilenmelidir.