cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Cilt Hastalıkları

Kolinerjik Ürtiker Nedir?

  • Ocak 27, 2024
  • 2 dakika okuma süresi
Kolinerjik Ürtiker Nedir?

Kolinerjik Ürtiker Nedir?

Kolinerjik ürtiker, terletecek miktarda fiziksel egzersiz, ısıya maruz kalma, sıcak suyla yıkanma, sıcak gıdalar tüketme, ateş yükselmesi, ani duygusal değişimler gibi vücudun ısındığı durumlarda ortaya çıkan bir kurdeşen türüdür. (Ürtiker nedir?)

Normalde ürtiker yani kurdeşen hastalığında, kızarık, kabarık döküntüler oluşur. Kolinerjik ürtiker türünde ise daha çok 2-3 mm gibi daha küçük boyutlarda, yuvarlak, etrafı kızarık bir daire ile çevrili, merkezi deri renginde noktalar (papüller) görülür.

Döküntü sırasında kaşıntı oldukça yoğundur. Ancak diğer yönlerden hafif seyreder. Anjiyoödem adı verilen durumun da eklendiği şiddetli olan ataklarda karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi, baş ağrısı ve bayılma gibi semptomlar eşlik edebilir. Ortalama 30 dakika süren ataklar kendiliğinden düzelir.

Mast hücreleri adı verilen alerjik hücrelerden direkt olarak asetilkolin adı verilen maddenin salınması nedeniyle ortaya çıkar. Çoğunluk 10-30 yaşları arasında başlar. Tipik olarak egzersiz sırasında ve genelde de ilk 30 dakikası içerisinde oluşur.

Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür. Atopik cilt adı verilen hassas bir deri yapısına sahip olanlarda daha sıktır. Boyun ve uyluk bölgesi arasındaki alanlarda görülme olasılığı daha fazladır. Ancak el içi, ayak altı ve koltuk altı dışında vücudun herhangi bir bölgesinde döküntü olabilir.

Kolinerjik ürtikerin etkin bir tedavisi yoktur. Egzersiz, aşırı sıcak ve terlemeden olabildiğince kaçınmak gerekir. Sıcaklığın artıp atak olacağı düşünüldüğü zamanlarda önceden antihistaminik adı verilen alerji ilaçlarının alınması döküntüyü engelleyebilir.

Bilaxten gibi antihistaminik haplar dışında propranolol, ketotifen, danazol, omalizumab gibi ilaçlar da çok nadiren kullanılabilir. Hastalık genelde birkaç yıl sürede ataklar gösterir ve kendiliğinden kaybolur.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir