Orf Hastalığı Nedir?
Orf Hastalığı Nedir?
Orf hastalığı, küçükbaş hayvanlardan insanlara geçen, Parapoxvirüs’ün neden olduğu bir enfeksiyondur.
Orf, virüsün vücuda girdiği deri bölgesinde oluşur ve küçük, yuvarlak bir kabarıklık (papülonodüler) olarak ortaya çıkar.
Orf hastalığı genelde kendi kendine iyileşme eğilimindedir.
Özellikle hayvancılıkla uğraşanlarda, kasaplarda ve veteriner hekimlerde görülür. Kurban bayramını izleyen günlerde enfeksiyonda artış olur.
Genelde koyun veya nadiren keçiler ile temastan 3-4 hafta sonra lezyon oluşmaya başlar.
İlk evrede en sık sağ el işaret parmağı arkasında, kızarık, kabarık bir nokta (eritemli papül) olarak başlar. Kısa sürede büyüyerek 1-2 cm çapa ulaşır. Bu evrede nodül adı verilen lezyona dönüşür.
Nodüller zamanla kızarık, sızıntılı, kabuklu bir görünüme dönüşür. Bir süre sonra lezyon kurur ve üzerinde siyah küçük noktalar oluşur.
Son aşamada da küçülerek 5-6 hafta sonra skatris denen yara dokusu bırakarak iyileşir. Ancak bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda orf daha uzun sürebilir ve daha ciddi ilerleyebilir.
Orf kendi kendine iyileşse de, tedavide imikimod, idoksuridin, sidofovir, interferon gibi ilaçlar denenebilir. Bir kere enfeksiyon geçiren kişide bağışıklık kalır ve enfeksiyon tekrarlamaz. Hastalığın aşısı yoktur.
Genelde tek bir yerde orf görülse de birden fazla yerde de oluşabilir. Orf parmak sırtı dışında, elin avuç içi gibi bölgelerinde de görülebilir.